Select Menu


Oι εξωθεσμικές (πιθανότητατα και εκτός Ελλάδος) δυνάμεις που έφεραν κοντά τον Α.Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και την απομάκρυνση των τριών από το ΛΑΟΣ, δεν υπολόγισαν καλά τις αντιδράσεις της βάσης της ΝΔ, αλλά και των άλλων δύο κομμάτων: Από το πρωί μέχρι το βράδυ το τηλεφωνικό κέντρο στην Συγγρού δέχεται τηλεφωνήματα από αγανακτισμένους νεοδημοκράτες που βρίζουν, βρίζουν, βρίζουν, τι άλλο; Την ηγεσία του κόμματος.

Η σύνθεση δεν γίνεται αποδεκτή από το σύνολο των ψηφοφόρων και της κομματικής τους βάσης, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο μέχρι στιγμής να πειστούν για την ορθότητα της επιλογής, αφού μέχρι πριν δυο εβδομάδες ήταν αντίπαλοι και επί δυο χρόνια ο πόλεμος ήταν ανελέητος με βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Παράλληλα, κυριαρχούν αρκετές γκρίνιες και μουρμούρες από σκληρούς προεδρικούς που στήριξαν με πάθος τα τελευταία δυόμιση χρόνια τον κ. Σαμαρά, αλλά βλέπουν να θολώνεται αρκετά το κεντρικό μήνυμα της Ν.Δ. και πλέον μετά την κωλοτούμπα με το Μνημόνιο η ΝΔ υιοθετεί και την ιέρεια του Μνημονίου την Ντόρα...

Ολη αυτή η συζήτηση δεν ανησυχεί τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., που κινούνται πέριξ της αυλής του προέδρου, υπογραμμίζοντας πως νομίζουν ότι όταν "κατακαθίσει η σκόνη" θα κατανοηθεί η "υπέρβαση" που έγινε και από τις δυο πλευρές, αφού προέχει, όπως τονίζουν, η σωτηρία της χώρας από ένα ευρωπαϊκό μέτωπο, που δεν μπορούσε να τορπιλιστεί από προσωπικές διαφορές.Είναι η γνωστή ομάδα της ΝΔ που έφερε το κόμμα στο 18%.

Πολύ βαρύ είναι το κλίμα και στις εκλογικές περιφέρειες, όπου θα…θυσιαστούν πολιτικά και τα στελέχη της Ν.Δ. που κέρδισαν έδρες και θα αναγκαστούν, καθ' υπόδειξη της ηγεσίας, να παραχωρήσουν τη θέση τους στους επαναπατρισθέντες, πρώην βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Σε αρκετές περιφέρειες, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το Βήμα στη διάθεσή του συνομιλώντας με πολλούς βουλευτές της Ν.Δ., η νεοδημοκρατική βάση δεν υποδέχεται θετικά τους υποψηφίους οι οποίοι μετά την αποχώρησή τους από τη ΝΔ έκαναν πόλεμο στο κόμμα τους και στο αρχηγό και ήδη οι "πουλημένοι" από τον Α.Σαμαρά βουλευτές, ήρθαν σε επαφή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως ακριβώς είχε προβλέψει το defencenet.gr.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου Ελ. Αυγενάκης θα τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου μετά τον Εμμ. Κεφαλογιάννη και θα χάσει το «τραίνο» ο δεύτερος των εκλογών, ο Γ. Δεικτάκης, o οποίος είχε κερδίσει την έδρα με το σπαθί του. Βέβαια, για να εκλεγεί και ο Αυγενάκης, πρέπει να βγει πρώτη η ΝΔ

Στα Χανιά, πρώτος στη λίστα θα βρεθεί ο Χρ. Μαρκογιαννάκης (ΔΗ.ΣΥ.) και μετά (!) οι εκλεγμένοι της 6ης Μαΐου ο κ. Μ. Βολουδάκης και ο κ. Κυρ. Βιρβιδάκης, με αποτέλεσμα να τεθεί ουσιαστικά εκτός ο τρίτος των εκλογών κ. Κ. Γύπαρης.

Στην Ηλεία την αδικία θα την η δεύτερη των εκλογών με 6.500 περίπου σταυρούς, Διονυσία Αυγερινοπούλου, στο πρόσωπο της οποίας η ηγεσία του κόμματος τιμωρεί μια εξαιρετική υποψηφιότητα. Στη θέση της θα τοποθετηθεί, μετά τον πρώτο κ. Κ. Τζαβάρα, ο κ. Γ. Κοντογιάννης (!) που έβριζε και κορόϊδευε τους νεοδημοκράτες και ο οποίος είχε πολιτευθεί με τη Δημοκρατική Συμμαχία στη Β΄ Αθηνών.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., του οποίου θα ηγηθεί η κυρία Μπακογιάννη για συμβολικούς λόγους.

Ως εκ τούτου στη δεύτερη θέση θα μετακινηθεί ο δικαστής κ. Χαρ. Αθανασίου («ότι πει ο πρόεδρος» είπε όταν τον ρώτησαν σχετικά) και ερωτηματικό είναι εάν θα έχουν την ίδια σειρά, όπως και στις εκλογές της 6ης Μαίου, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης (ήταν δεύτερος) και ο κ. Ι. Μιχελάκης (τρίτος). Η Ν.Δ. με τα πρόσφατα αποτελέσματα εξασφάλισε τρεις θέσεις στο Επικρατείας, αλλά για να καταφέρει να κερδίσει τέσσερις θα πρέπει το ποσοστό της να είναι πανελλαδικά τουλάχιστον στο 28% ποσοστό πρακτικά αδύνατο να το επιτύχει..

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στη ΔΗΣΥ (ή εν πάση περιπτώσει ότι έχει μείνει από την ΔΗΣΥ), αφού η Ν.Μπακογιάννη δεν έχει καταφέρει να πείσει για την ορθότητα της επιλογής της να συμμαχήσει με τον Α.Σαμαρά.

Πολλά στελέχη του κόμματος δυσανασχετούν, ενώ ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού κ. Ανδρ. Ανδριανόπουλου, ο οποίος είχε στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη, αλλά τώρα μετά τα όσα συνέβησαν με τη συμμαχία με τον κ. Σαμαρά, θεωρεί πως οι εξελίξεις στον κεντροδεξιό χώρο απογοητεύουν όσους ανθρώπους πραγματικά ανησυχούν για το μέλλον της χώρας και κινούνται στη βάση αρχών και ιδεών.

«Αντί για την αναμενόμενη και επιθυμητή σύσταση ενός καινούργιου φορέα - ομπρέλα που θα αναλάμβανε την ευθύνη ανανέωσης του χώρου και της ανοιχτής αντιπαράθεσης με παλιούς και νέους κήρυκες του κρατισμού διαπιστώνουμε την…νεκρανάσταση παλιών πολιτικών τακτικών και την επανασυγκόληση τελειωμένων στα μάτια της κοινωνίας πολιτικών φορέων» υπογραμμίζει ο κ. Ανδριανόπουλος σε γραπτή του δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο κ. Ανδριανόπουλος που πληροφορήθηκε μέσω από blogs ότι δήθεν επιστρέφει στη Ν.Δ., αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, υποστηρίζει στη δήλωσή του, ότι οι τελευταίες ελπίδες αντιμετώπισης με επιτυχία του φαινομένου μιας λαϊκίστικης και εξωπραγματικής αριστεράς ενταφιάζονται και συνεχίζει: «Δεν μένει παρά να περιμένουμε την επόμενη ημέρα. Ελπίζοντας ο χώρος να ανανήψει με νέα πρόσωπα και καινούργιες δυναμικές πολιτικές».

Παράλληλα, αποχώρησαν και άλλα φιλελεύθερα στελέχη που συνεργάστηκαν το τελευταίο διάστημα με τη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως οι κκ. Γ. Αναστασόπουλος, Αντ. Βλυσίδης, Πολ. Γκουρλάκης, Ν. Λιολιόπουλος, Κ. Παπαχαράλαμπος, Χ. Πεϊτσίνης, Φ. Περλικός, Γ. Σαρηγιαννίδης και Δ. Σκάλκος με το επιχείρημα ότι δεν τους επιτρέπεται να ακολουθήσουν την ηγεσία του κόμματος στο αδιέξοδο εγχείρημα της προσχώρησης στη ΝΔ.

«Στη σύντομη προεκλογική περίοδο που διανύουμε, το μεταρρυθμιστικό κέντρο φαίνεται να συνθλίβεται ανάμεσα στην Αριστερά της δραχμής και τη Δεξιά της πεντάρας.

Ανάμεσα σε μια ανεύθυνη Αριστερά που οχυρωμένη πίσω από έναν αριστερόστροφο εθνο-λαϊκισμό επιχειρεί να... συσπειρώσει τα απομεινάρια του χρεοκοπημένου κρατισμού» αναφέρουν μεταξύ άλλων στη δήλωσή τους και συνεχίζουν: «Και ανάμεσα σε μια γερασμένη και εξίσου ανεύθυνη Δεξιά που επιχειρεί την αναπαλαίωση της ανασύροντας επιχειρήματα από το ιδεολογικό οπλοστάσιο μιας ανιστόρητης αντι-κομμουνιστικής ρητορικής.


Όμως ούτε ο Τσίπρας είναι ο Τσε Γκεβάρα, ούτε...ο Σαμαράς είναι ο ντε Γκωλ. Και για να χρεοκοπήσει η χώρα δεν είναι αναγκαίος ο «τροπικός» λαϊκισμός του Τσίπρα. Μας αρκεί και η «βαλκανική χριστιανοδημοκρατία» του Σαμαρά».

 Πηγή

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top