Select Menu

Με το εκλογικό αποτέλεσμα να έχει πλέον ουσιαστικά κριθεί, μπορούμε να εξάγουμε ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

Ο εκλογικός χάρτης έγινε πλέον πολύχρωμος καθώς σε αυτόν βλέπουμε τόσο το ροζ όσο και το κόκκινο. Το μπλε μπορεί να κυριάρχησε αλλά είναι απλά επιφανειακό. Μία κρούστα.

60% των Ελλήνων εξέφρασε την αντίθεσή του στα όσα διαδραματίζονται. Κάποιοι ακόμη δεν το αντιλαμβάνονται στα τηλεπαράθυρα.

Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και ΑΝ υπάρξουν ξανά εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα τα δούμε πολύ χαμηλότερα.

Το ΠΑΣΟΚ έπεσε από το 44% στο 13%, χάνοντας το 75% της δύναμής του.

Η Νέα Δημοκρατία έπεσε από το 33% στο 19% χάνοντας το 57% της δύναμης της παρουσιάζοντας ταχύτερη και μεγαλύτερη αναλογικά φθορά από το ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας διότι πολύ απλά ΔΕΝ έχει λήξει το θέμα ηγεσίας. Ο κος Βενιζέλος αυτοεπιβλήθηκε, έγινε αιτία να παρουσιαστούν φυγόκεντρες δυνάμεις στο μέχρι πρότινος κυβερνόν κόμμα, μίλησε για πρωτιά, τόλμησε να κάνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ξέσκισε τον ελληνικό λαό στα χαράτσια ΚΑΙ ΤΩΡΑ θα πληρώσει το δικό του έκτακτο εκλογικό τέλος. Εκτιμώ πως πολύ σύντομα το θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα ενταθεί καθώς ο ρεαλιστικός στόχος (για αυτούς) της 2ης θέσης και το 20% πήγε περίπατο. Άλλωστε αρκετοί απλά τον ανέχθηκαν στη λογική της πολιτικής επιβίωσης. Πολύ πιθανό είναι όμως να πάει περίπατο και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που προσωπικά δε θα με λυπούσε καθόλου.

Λογικά και στη Νέα Δημοκρατία τίθεται θέμα ηγεσίας. Ο κος Σαμαράς ανήλθε με πολλές προσδοκίες στην ηγεσία του κόμματος. Δημιούργησε την ελπίδα στους Έλληνες αλλά την κρίσιμη στιγμή τους πρόδωσε. Με τη στάση και την ασυνέπειά του, μη συναινώντας στο 1ο μνημόνιο αλλά επιβάλλοντας το κατά πολύ χειρότερο 2ο, κόντυνε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε πρωτόγνωρα ποσοστά ακόμη και κάτω από το 20%. Διότι είναι πραγματικά κατόρθωμα για τον κο Σαμαρά να βυθίζει το κόμμα του από το 33% του 2009 στο 19% το 2012 με τα όσα έχουν γίνει. Επίσης ο βρώμικος πόλεμος προς τα δεξιά δεν απέδωσε.

Ο δικομματισμός δέχθηκε θανάσιμο πλήγμα. Σε περίπτωση νέων εκλογών θα εξαφανιστεί. Αν πάρα ταύτα το μνημονιακό μπλοκ κυβερνήσει, δε θα είναι για πολύ.

ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, Δημιουργία Ξανά και είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της εκλογικής αναμέτρησης. Σε επόμενη αναμέτρηση θα είναι ακόμη υψηλότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώτος εκ των νικητών των εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν περιορίστηκε σε καταγγελτικό λόγο. Ζήτησε εντολή διακυβέρνησης και τελικά όχι μόνο έπεισε και δημιούργησε ελπίδα στους νέους οι οποίοι ανέβασαν το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραλίγο να τη λάμβανε κιόλας, πράγμα διόλου απίθανο στις επόμενες εκλογές που λογικά θα πραγματοποιηθούν σύντομα. Άλλωστε ήταν ο μόνος που τόλμησε να μιλήσει σε μεγάλες πλατείες όταν άλλοι κρύβονταν στα κλειστά γυμναστήρια. Ο κος Τσίπρας αντελήφθη εγκαίρως το πως πρέπει να αλλάξει ρητορική για τους λαθρομετανάστες αλλά πλέον απομένει να αποδειχθούν στην πράξη ορισμένα πράγματα καθώς στο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκαν αρκετοί από τον πατριωτικό πασοκικό και δεξιό χώρο λόγω της απελπισίας της καθημερινότητάς τους.

Ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παρά το βρώμικο πόλεμο που δέχθηκαν, καθίστανται πανηγυρικά 4ο κόμμα. Ο κος Καμμένος εξαργύρωσε την πολιτική του συνέπεια την τελευταία διετία. Πλέον με το χρόνο να είναι σύμμαχός του, την προσπάθειά του να οργανώνεται προοδευτικά και το πρώτο απόλυτα πετυχημένο εκλογικό δείγμα γραφής, έχει τα περιθώρια ακόμη μεγαλύτερης ανόδου. Άλλωστε οι δύο που βρίσκονται μπροστά του, θα έχουν πολλά πολλά προβλήματα και μπορεί να τους δρασκελίσει.

Η Χρυσή Αυγή έπεισε όσους αισθάνθηκαν την προστασία του λαϊκού συνδέσμου απέναντι στον κίνδυνο της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης. Και αυτή κατά τη γνώμη έχει περιθώρια ανόδου που θα εξαρτηθούν από την εντός Κοινοβουλίου στάση της αλλά και από το πόσο θα αποτελεί το κέντρο των επιθέσεων ώστε να κερδίζει σε συμπάθεια.

Η Δημιουργία Ξανά δεν μπαίνει στη Βουλή. Θεωρώ όμως πως άνετα θα μπορούσε να είναι σίγουρα στην επόμενη. Το μόνο κόμμα που μίλησε για νοικοκύρεμα και εσωτερικό μνημόνιο. Φρέσκα πρόσωπα και μυαλά που καλούνται να συνεχίσουν στην ίδια νοοτροπία αποκλεισμού των παλαιών υλικών.

Το ΚΚΕ τιμωρήθηκε και δικαίως. Πρακτικά εισέπραξε ελάχιστα “κέρδη” παρά τα όσα έχουν γίνει. Εκτιμώ δε πως οι δηλώσεις Παπαρήγα ότι δε θέλουμε να κυβερνήσουμε, πως μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση θα έπεφτε αμέσως ενισχύοντας έτσι λεκτικά το δικομματισμό, είχαν αντίκτυπο διότι πολύ απλά απαξίωσαν τον Περισσό ως μια εναλλακτική επιλογή. Όπως έχουμε ξαναγράψει το σφυροδρέπανο κι ο Λένιν βρίσκονται 95 χρόνια πίσω.

Η ΔΗΜΑΡ λογικά θα αισθάνεται μια χαρμολύπη αφού είχε φτάσει κάποια στιγμή σε εκπληκτικά δημοσκοπικά νούμερα. Κι όμως στη Freepen και τότε μιλούσαμε για ποσοστά υπερδιογκωμένα. Ο κος Κουβέλης κατά πολλούς είναι επίφοβος για μνημονιακή συγκυβέρνηση ίσως επειδή απορρόφησε πολλά πασοκικά στελέχη. Αυτό του έδωσε μια εξασφάλιση αλλά του έβαλε και ταβάνι. Η πολιτική του πορεία όμως απέδειξε πως δεν είναι και ηλίθιος ή αυτοκτονικός.

Ο άδικος νόμος Παυλόπουλου δίνει σε ένα κόμμα που ξεπερνά δεν ξεπερνά το 20%, bonus 50 εδρών.

Ο ΛΑΟΣ παλεύει για να μπει στη βουλή. Είναι στο κατώφλι και ίσως τα καταφέρει. Αν το πετύχει, θα μπορέσει να πάρει μια βαθιά ανάσα έως την επόμενη φορά.Αν όμως κάνει ξανά την κωλοτούμπα να στηρίξει συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τότε θα μας λύσει από τώρα την απορία. Πάντως θα επιμείνω στη σκυθρωπή όψη του Καρατζαφέρη το βράδυ του 2009 όταν περιορίστηκε στο 5,9% μετά από μια σειρά από κωλοτούμπες απέναντι στην τότε κυβέρνηση. Από τότε υπήρχε το πρόβλημα.

ΔΗΣΥ και Οικολόγοι έχουν δυσκολότερη αποστολή. Για την κα Μπακογιάννη δε νομίζω πως θα λυπηθεί κανείς ιδιαίτερα. Όσο για τους Οικολόγους, αυτό το ασαφές, το φλου και το επικίνδυνο στα εθνικά θέματα προφίλ που τους τιμώρησε το 2009, φαντάζομαι πως ίσως να τους τιμωρήσει και τώρα. Πάντως πιθανός αποκλεισμός τους από τη Βουλή θα τα συμπιέσει ακόμη περισσότερο με μόνη ελπίδα επιβίωσης αλλά με δυσκολότερους όρους, τις νέες διαφαινόμενες εκλογές.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top