Select Menu

Το «ξήλωμα» της κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων ξεκινά, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη της ΟΤΟΕ, μετά τη γνωστοποίηση, χθες, της υπογραφής νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η συμφωνία αυτή, μέσα από τη συρρίκνωση μέχρι πρότινος θεσμικά κατοχυρωμένων μισθών, επιδομάτων και εργασιακών δικαιωμάτων, οδηγεί σε μείωση των αποδοχών άνω του 15%, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ, «η Διοίκηση (…) προχώρησε στις 11 Απριλίου στην υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το Σύλλογο Εργαζομένων τριετούς διάρκειας (1η Μαΐου 2012 μέχρι 30 Απριλίου 2015). Με τη νέα σύμβαση μειώνεται περαιτέρω το λειτουργικό κόστος της ΤτΕ κατά 18,5%, ως επί το πλείστον μέσα από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους (μείωση μισθών, επιδομάτων, παροχών, υπερωριών και αποζημιώσεων εκτός έδρας). Παράλληλα (…) συμφωνήθηκε η επιπλέον προσφορά εργασίας τριών ωρών την εβδομάδα».

«Καμπανάκι»

Αν και επιχειρησιακή σύμβαση με μειωμένους μισθούς ήδη έχει υπογραφεί στην Εμπορική Τράπεζα, τα στελέχη της ΟΤΟΕ «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», αφού στην προκειμένη, για πρώτη φορά, πλήττεται το θέμα του ωραρίου και του επιδόματος ισολογισμού (μειώνεται κατά 60%). Τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα αποτελούν ορισμένες από τις βασικές πτυχές της κλαδικής των τραπεζοϋπαλλήλων η οποία, πλέον, μπαίνει στη «μεταμνημονιακή μέγκενη». Για το λόγο αυτό, τα αρμόδια όργανα της ΟΤΟΕ αναμένεται άμεσα να αποφασίσουν για κινητοποιήσεις.

Μειώσεις παντού

Επίσης, χθες, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων έγινε γνωστό ότι οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν τη σύμβαση κλαδικής σύμβασης με μειώσεις μισθών κατά 15% και υπαγωγή οποιασδήποτε θεσμικής ρύθμισης σε επίπεδο «μεταμνημονιακής» ΕΓΣΣΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι ζητούν να απομείνουν μόνο τα επιδόματα τέκνου, πτυχίου, ΒΑΕ και θέσης.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, μετά την προχθεσινή συνάντηση με ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε μια κλαδική στην οποία θα προβλέπονται μειώσεις μισθών στο εμπόριο θέτοντας ως όρο οι επιχειρηματίες να την εφαρμόσουν βάζοντας «φρένο» στις ατομικές συμβάσεις. Επίθεση σε βάρος της πλειοψηφίας στην ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση – πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) για τη στάση που τηρεί εξαπέλυσε το ΠΑΜΕ

''Ελεύθερος Τύπος''

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top