Select Menu

Την ώρα που η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν σε κοινή επιστολή τους ότι επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα επαναφοράς των ελέγχων στα εθνικά τους σύνορα για μια περίοδο ενός μήνα στην περίπτωση που αποτύχει η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν και απειλούν είτε με αναθεώρηση της Συνθήκης, είτε με αποπομπή της Ελλάδας από αυτήν, η Ελβετία δια στόματος της υπουργού Δικαιοσύνης της Συνομοσπονδίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 18 Απριλίου την πρόθεση της χώρας να μειώσει τον αριθμό χορήγησης της λεγόμενης «άδειας Β» στους πολίτες της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, καθώς και των τριών χωρών της Βαλτικής ήτοι της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, σε 2.000 για μια περίοδο 12 μηνών.

Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για τον περιορισμό στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η «Ελβετία δεν σέβεται ούτε το γράμμα, ούτε το πνεύμα των συμφωνιών που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «σε περιόδους κρίσεις δεν πρέπει να περιορίζουμε την ελεύθερη μετακίνηση φυσικών προσώπων, αλλά να την ενισχύουμε […]καθώς η Ελβετία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε και δεν υφίστανται σαφή νομικά επιχειρήματα που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια απόφαση».

Σημειώνεται πως το 2011 οι μετανάστες στην Ελβετία άγγιξαν τους 1.772.279, αριθμός κατά 3% μεγαλύτερος από το 2010.

Η πλειοψηφία των νέων μεταναστών στην Ελβετία ήταν κυρίως Γερμανοί (+12,6%), Πορτογάλοι (+11,1%) και Γάλλοι (+4,4%). Η ποσόστωση για τους πολίτες των 8 αυτών χωρών της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ σε ομοσπονδιακό επίπεδο από την 1η Μαΐου και θα επανεξεταστεί τον επόμενο Απρίλιο.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top