Select Menu

Αν πραγματικά ήταν σοβαρά τα μνημονιακά κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), τώρα προεκλογικά θα έπρεπε να κάνουν το εξής απλό. Όπως ακριβώς έχει υπογραφεί και ισχύει το χρονοδιάγραμμα του β΄ μνημονίου μέχρι το 2020 και έχει προϋπολογιστεί πόσο θα είναι τότε το ύψος του δημοσίου χρέους, τόσο σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, όσο και σε απόλυτους αριθμούς, κατά τον ίδιο τρόπο, θα έπρεπε:

1) Να καθοριστούν επακριβώς οι μέλλουσες φορολογικές επιβαρύνσεις του Έλληνα πολίτη μέχρι το 2020, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων διαχρονικά και η αναμενόμενη διακύμανση του πληθωρισμού και

2) Να παρουσιαζόταν, έπειτα από σοβαρή μελέτη, το εναλλακτικό σενάριο της επιστροφής στη δραχμή, πλήρως κοστολογημένο, καθώς και οι χρονικές και ποσοτικές προοπτικές ανάκαμψης στην περίπτωση αυτή.

Έτσι θα έκαναν οι σοβαρές πολιτικές ηγεσίες και όχι φυσικά οι ελληνικές. Για παράδειγμα οι γερμανικές πολιτικές αρχές έχουν πλήρες σχέδιο εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στο Μάρκο, υπολογισμένο ακριβώς το πότε θα γίνει και το πως. Με τον τρόπο αυτό θα γινόταν τώρα και σε μας, μια πραγματικά σοβαρή συζήτηση με επιχειρήματα ένθεν κακείθεν και ο Έλληνας πολίτης θα προσερχόταν στις κάλπες ήρεμος για να πάρει τις σωστές αποφάσεις του.

Αντί γι’  αυτό τι έχουμε;
Τα μεν κόμματα του μνημονίου δαιμονολογούν την επιστροφή στη δραχμή και τρομοκρατούν τους πολίτες με πλήρη καταστροφή, χωρίς κανένα σοβαρό επιχείρημα, από όλα αυτά που οι διεθνείς οικονομολόγοι παραθέτουν, τα δε μικρότερα κόμματα, από την καταπίεση που αισθάνονται από τα μνημονιακά ΜΜΕ και από το φόβο απώλειας των τρομοκρατημένων ψηφοφόρων τους, πλειοδοτούν σε όρκους παραμονής στο ευρώ και άλλα τραγελαφικά, ενώ επί της ουσίας δεν τα πιστεύουν. Τελικά, όλα τα κόμματα δείχνουν μπροστά στους πολίτες, να μάχονται «περί όνου σκιάς».

Στην πραγματικότητα όμως, εντός των ελληνικών κομμάτων (φυσικά των αντιμνημονιακών, αλλά ακόμα και των μνημονιακών) σιγοβράζει η διάσταση μεταξύ "ευρώ ή δραχμής" με σταθερά ανερχόμενες οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή. Οι δυνάμεις αυτές, τούτη τη στιγμή είναι μειοψηφία και ακόμα περισσότερο συγκρατημένες, αφενός για να μην κάνουν κακό στην προπαγάνδα των κομμάτων τους, αφετέρου για να μην δώσουν την εντύπωση ότι εξ αιτίας τους αποτυχαίνει το μνημόνιο. Όμως σύντομα θα βγουν στην επιφάνεια και οι μνημονιακές δυνάμεις θα ηττηθούν. Αλλά μην νοιάζεστε. Ακόμα κι αυτοί που σήμερα είναι φανατικοί υπέρ του μνημονίου, τότε θα βρουν τρόπο να το παίζουν, χωρίς καμία ντροπή,  εθνικά υπερήφανοι για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Όπως όμως δυστυχώς συνέβη με την είσοδο στο ευρώ και όπως συμβαίνει σε κάθε πράξη αυτού του σάπιου πολιτικού συστήματος, έτσι και για την περίπτωση της εξόδου της χώρας από το ευρώ, δεν υπάρχει κανένα μελετημένο σχέδιο, καμία προοπτική  και καμία ενημέρωση.

Αρμενίζουμε και πάλι έρμαια παντοειδών συμφερόντων και της προπαγάνδας τους…

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top