Select Menu

Κυρίως λόγω της αύξησης των διαδικτυακών καταστημάτων που πωλούν ψυχοδραστικές ουσίες απευθείας στους νέους, σχεδόν ένα νέο ναρκωτικό εμφανίζεται κάθε εβδομάδα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και τον Εθισμό (EMCDDA).

Στη διάρκεια του 2011 αναγνωρίστηκαν 49 νέα ναρκωτικά, συγκριτικά με 41 το 2010. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες ήταν συνθετικά κανναβινοειδή (μιμούνται δηλαδή τη δράση της κάνναβης) και συνθετικές καθινόνες (που μιμούνται τη διεγερτική δράση του φυτού κατ).

Συνθετικά ναρκωτικά ονομάζονται συνήθως οι ουσίες που παράγονται με χημική τροποποίηση γνωστών ναρκωτικών, έτσι ώστε να μην καλύπτονται πλέον από τη νομοθεσία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μεφεδρόνη, μια διεγερτική ουσία σχεδιασμένη να μιμείται το φυτικό ναρκωτικό κατ, η οποία πωλούνταν ελεύθερα ως «τροφή για φυτά»).

Οι ουσίες αυτές παρασκευάζονται συνήθως σε αυτοσχέδια εργαστήρια και μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες προσμίξεις.

«Βλέπουμε πλέον τα νέα ναρκωτικά να προωθούνται σε ελκυστικά πακέτα μέσω του Διαδικτύου, ή να πωλούνται σε κέντρα διασκέδασης και στο δρόμο» σχολίασε ο διευθυντής της υπηρεσίας Βόλφγκανγκ Γκέτζ.

Πρόκειται για ένα «επικίνδυνο παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας που παίζεται από όσους καταναλώνουν μια αυξανόμενη ποικιλία από διάφορες σκόνες, χάπια και μείγματα, χωρίς επαρκείς γνώσεις για το τι περιέχουν».

Όπως επισημαίνει η EMCDDA, με έδρα τη Λισαβόνα, ο αριθμός των διαδικτυακών καταστημάτων που πωλούν τουλάχιστον μία ψυχοδραστική ουσία υπερδιπλασιάστηκε από τα 314 τον Ιανουάριο του 2011 στα 690 τον φετινό Ιανουάριο.

Όπως υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2011 έδειχνε ότι το 5% των ανθρώπων που απάντησαν στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών παραδεχόταν ότι είχε χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά «νόμιμα» ναρκωτικά.

Οι χρήστες αυτοί βρίσκουν τις ουσίες από φίλους (54%), σε πάρτι ή σε κλαμπ (37%), σε ειδικά καταστήματα (33%) και στο Διαδίκτυο (7%).

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top