Select Menu


Σχέδιο διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σκοπεύει να παρουσιάσει η Κομισιόν πριν την συνάντηση των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στις 18 και 19 Ιουνίου στο Μεξικό, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπός της Σαντάλ Χιουζ.

«Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε την πρόταση για το σχέδιο διαχείρισης της τραπεζικής κρίσης πριν τη σύνοδο του G20 τον Ιούνιο», δήλωσε η κα. Χιουζ.

Η τελευταία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στις 6 Ιουνίου.

Η πρωτοβουλία αυτή της Κομισιόν έρχεται ως απάντηση στις εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση στις ισπανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, καθώς και για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Τρίτος αξιωματούχος, που συμμετέχει στην επεξεργασία του σχεδίου της Κομισιόν και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι η πρόταση δεν περιλαμβάνει ούτε τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, τον ESM, ούτε τον προσωρινό, τον EFSF.

Ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη θα προτιμούσαν να δοθεί η δυνατότητα στον έναν ή και στους δυο μηχανισμούς στήριξης να παρέχουν απευθείας κεφάλαια στις τράπεζες αντί να τα διαθέτουν πρώτα με τη μορφή δανείων στις κυβερνήσεις και από εκεί να περνούν στα ιδρύματα.

Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση θα βοηθούσε τις ήδη υπερχρεωμένες κυβερνήσεις να αποφύγουν νέο δανεισμό, αλλά και το πολιτικό στίγμα που συνδέεται με την διάσωση μιας τράπεζας.

Ωστόσο, το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ευρώπη απαγορεύει την απευθείας στήριξη των τραπεζών και δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Ο τρίτος αξιωματούχος είπε επίσης ότι το σχέδιο διάσωσης της Κομισιόν θα χρηματοδοτηθεί από τέλη που θα καταβάλουν οι τράπεζες και όχι από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί καιρός για να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια και θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα του κλάδου.

«Συζητάμε ακόμη ορισμένα θέματα, όπως το μέγεθος, τις επιλογές, το πόσο θα πληγούν (οι τράπεζες), αλλά υπάρχει τώρα μια διάθεση να υπάρξει ένα σχέδιο που δεν υπήρχε παλαιότερα, ειδικά στην ΕΚΤ», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος.

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ζητήσει από την ΕΕ να παρουσιάσει σχέδιο στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς και ένα σχέδιο για την εγγύηση των καταθέσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα στα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top