Select Menu

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει αντικαταστήσει για τα καλά πλέον την Ελλάδα, ως πηγή ανησυχίας, σύμφωνα με νέα έκθεση της HSBC, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου, κ. Stephen King. Όπως προειδοποιεί, εάν η τάση αυτή της αύξησης των τιμών επιμείνει, η εύθραυστη ανάκαμψη του ανεπτυγμένου κόσμου σύντομα θα εκτροχιαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. King, οι κυρώσεις κατά του Ιράν, έχουν ήδη οδηγήσει σε ελλείψεις στο μέτωπο της προσφοράς, αυξάνοντας αδιαμφισβήτητα τις τιμές του μαύρου χρυσού. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αγγίξει τιμές ρεκόρ σε ευρώ και σε όρους στερλίνας τις τελευταίες μέρες, και φλερτάρουν με το ιστορικό υψηλό των 147 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο είχαμε ξαναδεί το 2008, λόγω των εντάσεων στο Ιράν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, υπάρχουν και άλλα θέματα ανησυχίας, σχετικά με το Ιράν. Όπως επισημαίνει, το ότι το Ιράν έχει ενισχυθεί στο μέτωπο των πυρηνικών, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση τα πράγματα να οδηγηθούν σε πόλεμο με το Ισραήλ, ή και με τις ΗΠΑ, σε μια παράξενη αυτοκαταστροφική πράξη αντιποίνων, όπου θα οδηγήσει το Ιράν να μπει στον πειρασμό να σφραγίσει τα Στενά του Ορμούζ.

Επιπλέον ο κ. King σημειώνει ότι, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εντάσεων. Μία εξήγηση της τελευταίας ανόδου της τιμής του μαύρου χρυσού, είναι και ο αντίκτυπος των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, εάν συνεχώς αυξάνεται η προσφορά χρήματος, μέσω του τυπώματος, η αξία του θα μειωθεί σε σχέση με άλλες εναλλακτικές, όπως π.χ. το πετρέλαιο.
Αυτό το επιχείρημα έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο δεδομένης της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά, και των δύο πράξεων LTROs της ΕΚΤ καθώς και του ανανεωμένου ενθουσιασμού της Τράπεζας της Ιαπωνίας, γύρω από το τύπωμα νέου χρήματος.

Μια αλλαγή στην ισορροπία της παγκόσμιας ανάπτυξης προς το αναδυόμενο κόσμο είναι επίσης μεταξύ των αιτιών της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με την HSBC.

Ο οικονομολόγος υπογραμμίζει πως το πόσο διάστημα οι τιμές του μαύρου χρυσού θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, εξαρτάται από την πολιτική της Μέσης Ανατολής. Γνωρίζουμε από προηγούμενη πικρή εμπειρία, όπως σημειώνει, ότι οι μεγάλες πολιτικές αναταραχές στην περιοχή, απειλούν με εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου, στα 150 δολάρια ή ακόμα και στα 200 δολάρια το βαρέλι.
Πάντως, ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι δεν εκτιμά πως οι τιμές θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα σε υψηλά επίπεδα, εάν και εφόσον οι αιτίες είναι αυστηρά γεωπολιτικές. Η μεγαλύτερη πρόκληση, όπως τονίζεται, σύμφωνα με την άποψη της HSBC, είναι η εναλλαγή στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Τέλος, η HSBC υπογραμμίζει πως οι επενδυτές που αναζητούν προστασία από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να αρχίσουν να τοποθετούνται έντονα στις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών καθώς οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και προσφέρουν ένα πολύ καλό hedge έναντι σημαντικής επιδείνωσης της κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

ekourt@kerdos.gr
ΚΕΡΔΟΣ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top