Select Menu

Αναστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα αναμένει το ΥΠΕΚΑ τις επόμενες ημέρες αν τελικά το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση των ερευνών για ενεργειακούς πόρους νότια της Κρήτης είναι σημαντικό όπως εκτιμάται. Υπενθυμίζεται ότι αύριο, 2 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών  στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου, «Το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί μπορεί να αποτελέσει τη λυδία λίθο για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ακόμα και το εφαλτήριο για την αναστροφή του επενδυτικού κλίματος».

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής ότι μπορεί να υπάρξουν 2 έως και 3 προτάσεις από εξειδικευμένες στα σεισμικά διεθνείς εταιρείες, ενώ μία προσφορά θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Το αρχικό πακέτο περιλαμβάνει τις έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, για την οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις καθηγητών υπάρχει τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Το κόστος των σεισμικών ερευνών υπολογίζεται σε 50 εκατ. δολάρια, τα οποία θα καταβάλει η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. Μετά την 2α Μαρτίου που λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τις έρευνες ακολουθεί ο δεύτερος διαγωνισμός για το Κατάκολο, τον Πατραϊκό Κόλπο και βόρεια των Ιωαννίνων.

Στην περίπτωση αυτή η περίοδος υποβολής των αιτήσεων λήγει  στις 2 Ιουλίου. Στο Κατάκολο είχε βρεθεί στο παρελθόν πετρέλαιο, το οποίο είχε κριθεί τότε ασύμφορο για εκμετάλλευση, ενώ στις δύο άλλες περιοχές είχαν ξεκινήσει έρευνες που εγκαταλείφθηκαν.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top