Select Menu

Οι περικοπές στις συντάξεις είναι φανερές και επώδυνες, τα δωράκια όμως από συγκεκριμένους υπουργούς προς τους ημετέρους μέσα από τις διάφορες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, περνάνε στα μουλωχτά. Το δε τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι υπουργοί δεν αντιδρούν, είτε γιατί τα ανέχονται είτε γιατί δεν τα παίρνουν καν είδηση.

Από τη μια μεριά λοιπόν έχουμε την επίσημη ανακοίνωση ότι από τον άλλο μήνα ξεκινάει η παρακράτηση για την αναδρομική μείωση των επικουρικών συντάξεων, η οποία κατέστη αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας να εξευρεθούν άλλοι πόροι ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ, τους οποίους ζητούσε η τρόικα.

Από την άλλη μεριά έχουμε την τροπολογία που εισήγαγε την τελευταία στιγμή ο κ. Παπακωνσταντίνου στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το πρόγραμμα Ήλιος, βάσει του οποίου το 100% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα θα πηγαίνουν στον ειδικό λογαριασμό του τέλους υπέρ ΑΠΕ.

Προσέξτε:

Σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι πριν λίγο νομοθεσία, από το 2013 και μετά το 50% των εσόδων από τους ετήσιους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα πηγαίνουν υπέρ του τέλους ΑΠΕ και το υπόλοιπο 50% θα αποτελεί έσοδο του Δημοσίου. Δεδομένου ότι μιλάμε για τον εκπλειστηριασμό κάθε χρόνο περίπου 34 εκατομμυρίων τόνων δικαιωμάτων και με μια μέση αναμενόμενη τιμή περί τα 10 ευρώ/τόνο, συνολικά μιλάμε για περίπου 340 εκατ. ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων τα μισά θια πήγαιναν έναντι του τέλους ΑΠΕ και τα υπόλοιπα 170 εκατομμύρια στα έσοδα του Δημοσίου.

Με τη χαριστική ρύθμιση του κ. Παπακωνσταντίνου τον περασμένο Αύγουστο υπέρ της μονάδας συμπαραγωγής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, χαρίστηκαν στον κ. Μυτιληναίο περί τα 150 εκ. ευρώ ετησίως επιπλέον, για τα επόμενα 25 χρόνια.

Τα χρήματα αυτή η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ του κ. Μυτιληναίου θα τα εισπράττει από το λογαριασμό του τέλους ΑΠΕΡ, λογαριασμός όμως που είναι ήδη ελλειματικός. Έτσι, για να έχει να πληρώνει τα λεφτά στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, ήρθε ο κ. Παπακωνσταντίνου και με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο καθόρισε ότι την επόμενη τριετία (2013-2015) και το 100% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς θα πηγαίνει υπέρ του τέλους ΑΠΕ (προφανώς με τη λογική ότι για μετά το 2015 βλέπουμε).

Με άλλα λόγια, για την επόμενη τριετία, όπου ζητούνται από την τρόικα οι περικοπές, πήρε ο κ. Παπακωνσταντίνου κρατικά έσοδα 170 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, τα οποία μάλιστα είναι σίγουρα και όχι δυνητικά, και τα έδωσε στον κ. Μυτιληναίο.

Εύγε στον κ. Παπακωνσταντίνου, που έφερε την τροπολογία, εύγε και σε αυτούς που τη διάβασαν, την ενέκριναν και την ψήφισαν.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top