Select Menu

Τον κίνδυνο σφοδρών πλημμυρών αντιμετωπίζουν πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί, από τις ακτές του Μέιν μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού και τη Δυτική Ακτή.

Αυτό προκύπτει από τρείς νέες επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Τη μια μελέτη διεξήγαγε η ΜΚΟ Climate Central, ενώ οι άλλες δυο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του καθηγητή Βιολογίας Ben Strauss με άλλους επιστήμονες και δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση  «Environmental Research Letters».

Χρησιμοποιώντας δημογραφικά στοιχεία και δεδομένα από την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, οι ερευνητές «χαρτογράφησαν» τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος της στάθμης των θαλασσών για τις παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες, «η νότια Φλόριντα είναι ανυπεράσπιστη στις πλημμύρες που θα προκαλέσει η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και η αύξηση των σφοδρών καταιγίδων».

Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη νοτιανατολική Φλόριντα κινδυνεύουν λόγω των πλημμυρών περιουσίες 30 δις. δολαρίων, ενώ στην Καλιφόρνια, ορισμένες περιοχές που στο παρελθόν δεν έζησαν πλημμύρες τις επόμενες δεκαετίες απειλούνται σοβαρά.

Οι κλιματολόγοι υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και οι υποδομές στις παράκτιες περιοχές 48 πολιτειών των ΗΠΑ θα πληγούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, προσθέτοντας ότι τα επίπεδα των θαλασσών παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 20 εκατοστά τα τελευταία 32 χρόνια.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών οφείλεται στη διαστολή του όγκου των υδάτων λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, που ενοχοποιείται επίσης για το λιώσιμο των πάγων.

Οι προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών αυτό τον αιώνα ποικίλουν, με τους επιστήμονες να δίνουν περιθώριο από 0,60 μέτρα μέχρι και 2,1 μέτρα.

Στην πλειοψηφία τους οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί κατά 0,90 με 1,2 μέτρα, υπολογίζοντας ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί μέχρι και 1,6 βαθμούς Κελσίου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top