Select Menu


Σε εξέλιξη βρίσκεται η η κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τις σκληρές πιέσεις των τροϊκανών για την εφαρμογή πολύ σκληρών μέτρων, που περιλαμβάνουν νέες απολύσεις και μειώσεις μισθών, οι αρχηγοί καλούνται να πάρουν πολύ συγκεκριμένες και επώδυνες αποφάσεις, όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε κυβερνητική πηγή.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς ξεκίνησε στις 15:30 το απόγευμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα τα υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Χρματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, του αποκαλούμενου PSI.

Λίγο μετά την έναρξη της σύσκεψης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μιχάλης Καρχιμάκης, επικοινώνησε με όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, από τα οποία ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα τις επόμενες ώρες, διότι είναι πιθανό να χρειαστεί να συνεδριάσει το συγκεκριμένο κομματικό όργανο και ίσως να λάβει και αποφάσεις.

«Έρχομαι με την ελπίδα να μη χρειαστεί να επαναλάβω αυτό που είπε πριν από λίγες μέρες ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του, στις 5 Οκτωβρίου του 2011, ο Γερμανός πρώην καγκελάριος, είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Να τους πάρει ο διάολος αν δεν σώσουν την Ελλάδα».

Πάντως, στην αρχική του θέση, ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να μην προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση, φαίνεται ότι θα επιμείνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζέρης μιλώντας χθες στο κόμμα του στην Θεσσαλονίκη τόνισε ότι δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα.

«Τελεσίγραφα του τύπου "ή το παίρνεις ή δεν σας δίνουμε τα χρήματα" δεν θα δεχθώ. Θα εξετάσω και το τελευταίο γράμμα και την τελευταία σημείωση. Αν κάτι δεν μας κάνει και η τρόικα είναι ανυποχώρητη, δεν θα πάρουμε το πακέτο. Δεν θα φοβηθούμε απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τροϊκανοί, πάντως, τουλάχιστον μέχρι αργά χθες δεν έκαναν πίσω και ζητούσαν:

- χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα) απαιτώντας εδώ και τώρα 15.000 «εξόδους» από το δημόσιο


- ψαλίδι της τάξεως του 35% στις επικουρικές και 30% στο εφάπαξ- να πουληθούν τουλάχιστον 3 μεγάλοι οργανισμοί


- μείωση του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ και


- κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Αν ισχύσει το τελευταίο σε συνδυασμό με τις κρατήσεις για επιδόματα αλληλεγγύης και φόρους, που είναι ήδη σε ισχύ και αγγίζουν σχεδόν ένα «μηνιάτικο», οι εργαζόμενοι θα φτάνουν να παίρνουν 11 μισθούς τον χρόνο!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top