Select Menu

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής, οι πολύωρες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, οι συνεδριάσεις διαφόρων κομματικών ή κοινοβουλευτικών οργάνων, οι αμφίσημες δηλώσεις και οι αναβολές (ήδη η νέα σύσκεψη έχει μεταφερθεί για σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας) να χρησιμεύουν στο εσωτερικό μέτωπο της προπαγάνδας, στην πράξη όμως απλώς ενισχύουν και πολλαπλασιάζουν τις προειδοποιήσεις και τις απειλές από το εξωτερικό.

Τα μηνύματα, εκβιαστικά και απαξιωτικά, φθάνουν από όλες τις πλευρές.

Μέρκελ και Σαρκοζί επανέλαβαν χθες πως η χώρα μας δεν θα λάβει το νέο δάνειο αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποίησε πως «οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, πρέπει να τις σεβαστούν σχολαστικά. Η Ευρώπη είναι ένα μέρος όπου όλοι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να ολοκληρωθεί, πρέπει να υπογραφεί.»

«Κάτι πρέπει να συμβεί γρήγορα», δήλωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πρόοδος τις επόμενες ημέρες. Ειλικρινά δεν βλέπω σε τι θα βοηθούσαν περισσότερες ημέρες. Ο χρόνος πιέζει, διακυβεύονται πολλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη».

Οι δυο τους μάλιστα δήλωσαν πως συμφωνούν ότι τα επιτόκια που θα καταβάλλει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της θα πρέπει να μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό.

Σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος για την Ελλάδα έγινε και η χθεσινή ενημέρωση εκ μέρους του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως «η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια», καθώς «θα έπρεπε ήδη να είχαν τελειώσει οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα».

«Ελπίζαμε ότι οι απαραίτητες αποφάσεις θα είχαν ληφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση του Eurogroup», είπε, επιμένοντας στην ανάγκη μείωσης του κατώτερου μισθού και αναφέροντας πως σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Και βέβαια, αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει «πολιτικές Τσαουσέσκου», επιβάλλοντας τη βίαιη μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και επεσήμανε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι μια «τεχνική κυβέρνηση» και ότι στηρίζεται από μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, σχολιάζοντας δε συνέντευξη της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, δήλωσε ότι στην Επιτροπή δεν εξετάζονται «σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο μεταξύ, ο διεθνής οίκος Fitch επιμένει να θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα την ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή του για την αγορά δομημένων τίτλων, αναφέρει ότι η περίπτωση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, στην οποία θα ισχύει κάποιο σύστημα πληρωμών, θα είναι πιο επωφελής για τους ελληνικούς δομημένους τίτλους, καθώς οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τη μαζική θεσμική υποστήριξη που θα λάβουν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα διαταραχθούν οι τιτλοποιήσεις.

Επισημαίνεται επίσης πως μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα συνεπάγεται ενδεχομένως δυσλειτουργία στο σύστημα πληρωμών με άμεσες επιπτώσεις για τους κατόχους δομημένων τίτλων, καθώς η μη έγκαιρη καταβολή των τόκων στον κάτοχο του τίτλου συνεπάγεται αδυναμία πληρωμής του εκδότη, έστω και εάν το κεφάλαιο καταβληθεί κανονικά.

Σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, αναφέρεται, το πρόβλημα γίνεται πολύ πιο σύνθετο, καθώς η επιστροφή σε μια υποτιμημένη δραχμή συνεπάγεται έλλειψη τίτλων εκπεφρασμένων σε ευρώ.

Ιδιαίτερα επικριτικά είναι και τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, αναφέρει ότι τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν την Ευρώπη στον ρόλο του καταπιεστή της Ελλάδας επισημαίνοντας πως «η οργή στρέφεται πάνω απ’ όλα εναντίον της Γερμανίας, η οποία ήθελε τελευταία να επιβάλει ακόμη και έναν επίτροπο στην Αθήνα».

Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό το αίσθημα είναι κάτι πολύ βαθύτερο από μία εναντίωση στο Βερολίνο, είναι κάτι που απειλεί τα θεμελιώδη στοιχεία της Ευρώπης.

Συγκρίνοντας τον κ. Λουκά Παπαδήμου με τον επίσης τεχνοκράτη Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι σχολιάζει: «Σε αντίθεση με τον Μόντι, ο Παπαδήμος δεν ξέρει ακόμη αν μπορεί στην έσχατη ανάγκη να βασιστεί στην ίδια του την κυβέρνηση. Όντας ένας τεχνοκράτης με καλή θέληση, όπως ο Μόντι, δεν έχει, σε αντίθεση με τον Ιταλό ομόλογό του, την πολυτέλεια της ελευθερίας κινήσεων, καθώς στην Αθήνα αποφασίζουν, όπως πάντα, τα αντίπαλα κόμματα και όχι ο πρωθυπουργός. Οι σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί σκέφτονται ήδη τις εκλογές και τότε θα χρειαστεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, αν αποτύχει η διάσωση της Ελλάδας. Και έχει ήδη αποφασιστεί ποιος θα είναι αυτός: Η Ευρώπη».

Η Frankfurter Allgemeine, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα και οι συνέπειες» αναφέρει πως «το πιο κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι αν η ελληνική πτώση θα έχει επιπτώσεις σε άλλες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης».

«Βοήθεια! Ελλάδα!», είναι ο τίτλος της Die Welt του Βερολίνου, η οποία υπογραμμίζει σε επικριτικό τόνο: «Το πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στην Αθήνα το αναγνωρίζει κανείς από το παράλογο κάποιων προτάσεων επίλυσης. Ο ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε στο εξής να αποκαλείται παντού στον κόσμο όχι Griechenland ή Greece, αλλά αποκλειστικά και μόνο Ελλάς. Αρκεί όμως ένα νέο όνομα για να ξεχαστεί το παλιό πρόβλημα χρέους; (...) Αν η χώρα θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, αυτό θα είναι εξαιρετικά επώδυνο για τους Έλληνες. Καθώς η ανταγωνιστικότητά τους δεν μπορεί να αυξηθεί μόνο μέσω υποβάθμισης του νομίσματος, πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλοι μοχλοί. Υπάρχει η ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σχέδιο για άνοιγμα της γερμανικής αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ελληνικές εταιρείες με στόχο να τονωθεί η ελληνική οικονομία φέρεται να επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση.

«Για να προσελκύσουν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα, η νομική υποστήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να ανοίξει και για ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν ρεύμα στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Επιπρόσθετα φαίνεται ότι θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα από την κρατική τράπεζα KfW για παραγωγή οικολογικού ρεύματος. Αυτά προκύπτουν από σχέδια της Κομισιόν για ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αλλά την ίδια ώρα, ο κ. Παπανδρέου ξεναγούσε χθες τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Σβόμποντα, στο Μουσείο της Ακρόπολης και φωτογραφιζόταν μαζί του με φόντο τον Ιερό Βράχο (πάντα με το κόκκινο κασκόλ), ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής βρισκόταν στον Έβρο για την έναρξη των εργασιών του περίφημου φράχτη.

Όσο για τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, μετονόμαζε με πικρία τις «κόκκινες γραμμές» σε… κόκκινες κορδέλες!


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top