Select Menu


Από το Μαρικάκι

Μήνες τώρα «ψήνεται» το PSI, όπως κωδικά κι εύσχημα αποκαλείται η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με την πρωτοβουλία των πιστωτών, ωστόσο αυτό που μαθαίνει κανείς από την κυβέρνηση γι’ αυτή την ιστορία είναι ότι «πρέπει να πετύχει» και ότι «προχωράει».

Έχει νόημα να ενημερωθούν και οι ιθαγενείς για την εξέλιξη της υπόθεσης, έστω σε ανάμνηση του πάλαι ποτέ δημοκρατικού πολιτεύματος; Πιθανότατα η κυβέρνηση δεν το κρίνει σκόπιμο, και όσοι ενδιαφέρονται μαθαίνουν ό,τι μαθαίνουν από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Εξάλλου ο Παπαδήμος έχει δώσει ένα κλίμα βιασύνης από τις πρώτες ώρες του καινούριου χρόνου, αφού έχει τοποθετήσει την επερχόμενη χρεοκοπία, μέσω των εκτοξευόμενων εκβιασμών, κάπου στο Μάρτιο, αν δεν διατρανώσουμε την πρόθεσή μας να επωμιστούμε ό,τι μέτρο κατεβάσει η γκλάβα τους προκειμένου να προχωρήσει το κούρεμα...

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με το PSI και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, την επερχόμενη νέα δανειακή σύμβαση και τα επώδυνα μέτρα που θα συνοδεύουν αυτά τα δύο.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ρωτά κατά πόσο η τύχη του PSI  συνδέεται με χρεοκοπία συντεταγμένη ή όχι, ειδικά αν η απροθυμία των ιδιωτών να συμμετάσχουν εθελοντικά οδηγήσει σε υποχρεωτική συμμετοχή. Κάτι που σύμφωνα με ραδιοφωνικές δηλώσεις του ιδίου (REAL FM) οδηγεί σε «πιστωτικό γεγονός», χρεοκοπία εντός του ευρώ και νέο «δρακόντειο» μνημόνιο.

Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση εκπέμπει διαρκώς αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με την εξέλιξη του εθελοντικού «κουρέματος», κατά 50% περίπου, του δημοσίου χρέους προς τους ιδιώτες, το λεγόμενο PSI+.

Παρά τη δημόσια, όμως, κυβερνητική αισιοδοξία, πληροφορίες που διαρρέουν από τις σχετικές συζητήσεις αλλά και από δημοσιεύματα πρακτορείων, κάνουν επίμονα λόγο για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας εξαιτίας της μικρής σχετικά συμμετοχής ιδιωτών στο PSI+.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η συμμετοχή τελικώς, ίσως και σε ένα μεγαλύτερο του 50% «κούρεμα», θα καταστεί υποχρεωτική, πράγμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία, πιθανώς «συντεταγμένη» εντός του ευρώ.

Αυτή η τραγική εξέλιξη, πέραν των πολλών άλλων, θα οδηγήσει σε ένα νέο, ακόμα πιο «δρακόντειο» μνημόνιο και ουσιαστικά στην απευθείας ανάθεση της εξουσίας στη χώρα μας στην τρόικα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Υπάρχει το ενδεχόμενο και πόσο ισχυρό είναι να οδηγηθεί μέσω του PSI+ σε χρεοκοπία η χώρα, «συντεταγμένη» ή όχι;

2. Θα μεταφερθεί κατά απαράδεκτο τρόπο το δίκαιο των νέων ομολόγων που θα ανταλλαγούν μέσω του PSI+ από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο;

3. Γιατί δεν ενημερώνει άμεσα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πορεία των συζητήσεων επί του PSI+;

4. Πρόκειται να αποδεχθεί άμεσα την πρόταση του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή επί της πορείας του PSI+;»

Να περιμένουμε απάντηση ή η ενημέρωση ανήκει στις περιττές δημοκρατικές πολυτέλειες του παρελθόντος που δεν συνάδουν με το εκτάκτων συνθηκών παρόν μας;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top