Select Menu

Πιέσεις προς την ΕΚΤ να συμμετάσχει και εκείνη μέσω των ομολόγων που κατέχει στο πρόγραμμα απομείωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας φαίνεται ότι ασκούνται από Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να επιτύχει το PSI που έχει συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης - 27ης Οκτωβρίου. 

Η ΕΚΤ διαθέτει ελληνικά χρεόγραφα ονομαστικής αξίας περίπου 45 δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχει εξαιρεθεί από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αναζητείται φόρμουλα ώστε η ευρωτράπεζα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να μην υποστεί σημαντική ζημιά.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI θα ασκούσε νέες πιέσεις προς τους ιδιώτες ομολογιούχους, όπως τα hedge funds, που αρνούνται να αποδεχθούν εθελοντική απομείωση της αξίας των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους, προτιμώντας να ενεργοποιήσουν τα CDS που σχετίζονται με το ελληνικό δημόσιο χρέος. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μια λύση θα ήταν η ΕΚΤ να δεχόταν να προσφέρει τα ομόλογα που έχει στην τιμή κτήσης, δηλαδή, περίπου στο 75-80% της ονομαστικής τους αξίας, κάτι που θα απέτρεπε τους ιδιώτες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Από citypress.gr μέσω hassapis-peter

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top