Select Menu

Το αμερικανικό αόρατο ΜΕΑ RQ-170 Sentinel

Η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα μετά από εσωτερική συζήτηση να μην στείλει κομάντο ή αερομεταφερόμενες μονάδες στο Ιράν για να ανακτήσει ή να καταστρέψει το μυστικό αόρατο μη επανδρωμένο αεροπλάνο RQ-170 (ΜΕΑ, UAV) που έπεσε στα ιρανικά χέρια έχει ενισχύσει την ισραηλινή παράταξη που υποστηρίζει την επέμβαση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν χωρίς να περιμένει τους Αμερικανούς να κάνουν την κίνησή τους.

Ανώτεροι Ισραηλινοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι για την ασφάλεια που παρακολούθησαν τη συζήτηση στην Ουάσιγκτον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παραλείποντας να απαντήσει, η αμερικανική διοίκηση παραχώρησε στο Ιράν όχι μόνο το μυστικό της επικάλυψης αορατότητας του Sentinel, τους αισθητήρες και τις κάμερες, αλλά και τα αποθηκευμένα δεδομένα στον υπολογιστή για τους καταγεγραμμένους στόχους των ΗΠΑ ή / και του Ισραήλ για ενδεχομένη επίθεση.
Στρατιωτικές πηγές της DEBKA υποστηρίζουν ότι αυτή τη γνώση θα υποχρεώσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αναθεωρήσουν τα σχέδια της επίθεσης για τη ματαίωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Όπως κάθε κατασκοπευτικό οπλικό σύστημα, το RQ-170 έφερε ένα μηχανισμό  αυτοκαταστροφής για την πρόληψη απόκτησης μυστικών από τον εχθρό σε περίπτωση σύγκρουσης ή σύλληψης. Αυτό δεν συνέβη. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι το ΜΕΑ ήταν μόνο ελαφρώς κατεστραμμένο όταν το κατέβασαν.
Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι διακόπηκε η επικοινωνία με το αμερικανικό UAV και χάθηκε, ένα κοινό περιστατικό για αυτά τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

Το αίνιγμα που περιβάλλει τη σύλληψη του εξακολουθεί να υφίσταται. Πώς γνώριζε το Ιράν ότι το  ΜΕΑ είχε μπει στον εναέριο χώρο του; Πώς κατάφεραν να το προσγειώσουν; Πάνω απ 'όλα, γιατί δεν λειτούργησε ο μηχανισμός  αυτοκαταστροφής του ΜΕΑ, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να ενεργοποιηθεί αυτόματα; Και αν είχε βλάβη, γιατί δεν ενεργοποιήθηκε με τηλεχειρισμό;

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, οι New York Times και η Wall Street Journal ανέφεραν ότι από την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, όταν η Τεχεράνη ανακοίνωσε τη σύλληψη του αόρατου ΜΕΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα εξέτασε τη δυνατότητα αποστολής ειδικών δυνάμεων καταδρομών στο Ιράν από τις βάσεις στο Αφγανιστάν για να φέρει το ΜΕΑ πίσω στο Αφγανιστάν η να το βομβαρδίσει για να  καταστραφούν τα σχεδόν άθικτα μυστικά συστήματα - είτε με αστραπιαία επιχείρηση ή με αεροπορική επιδρομή.

Ιρανοί επίσημοι, δήλωσαν ότι το ΜΕΑ εντοπίστηκε κοντά στην ιρανική πόλη Kashmar, 200 χιλιόμετρα από στα σύνορα με το Αφγανιστάν και κατά πάσα πιθανότητα μεταφέρθηκε σε στρατιωτική ή αεροπορική βάση στο εσωτερικό της χώρας. Οι NYT αποκάλυψαν ότι οι ειδικές δυνάμεις θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιήσει «τους συμμάχους πράκτορες» στο εσωτερικό του Ιράν για «να κυνηγήσουν» το ΜΕΑ, η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον δέχεται την υποστήριξη  των «συμμάχων πρακτόρων» που λειτουργούν κρυφά στο Ιράν.

Τελικά, το άρθρο ανέφερε έναν αξιωματούχο των ΗΠΑ που εξήγησε ότι η επιλογή της επίθεσης αποκλείστηκε «εξαιτίας της πιθανότητας επέκτασης σε μεγαλύτερο συμβάν». Αν μια ομάδα επίθεσης εισερχόταν στη χώρα, η Τεχεράνη «θα μπορούσε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για πράξη πολέμου».

Η εσωτερική συζήτηση της κυβέρνησης Ομπάμα για το πώς να χειριστεί την απώλεια του κατασκοπευτικού ΜΕΑ υψηλής αξίας παρακολούθησε η Ιερουσαλήμ με ιδιαίτερη προσοχή. Η απόφαση που έλαβε κατά της αποστολής ανάκτησης ή  καταστροφής του άκρως απόρρητου Sentinel έγινε αντιληπτή στο Ισραήλ ως σύμπτωμα μιας ευρύτερης απόφασης να σταματήσουν οι ΗΠΑ τον μυστικό πόλεμο που έχουν διεξάγει εδώ και μερικούς μήνες κατά της πορείας του Ιράν προς τη πυρηνική βόμβα -τουλάχιστον μέχρι να αξιολογήσουν πλήρως τις ζημίες που προκλήθηκαν από το περιστατικό του RQ-170.

Ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος για την ασφάλεια δήλωσε το εξής: «Ό, τι συνέβη γύρω από το RQ-170 δείχνει ότι, όταν πρόκειται για το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, η κυβέρνηση Ομπάμα και το Ισραήλ έχουν διαφορετικούς στόχους.  Για το θέμα αυτό, κάθε χώρα πρέπει να ακολουθήσει το δικό της δρόμο».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top