Select Menu


Στη δικαστική έρευνα για τον επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) αναφέρονται οι Financial Times.

O κ. Ανδρέας Γεωργίου, που δούλευε για είκοσι χρόνια στο ΔΝΤ, τέθηκε επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης αρχής που διαδέχθηκε την πολύπαθη Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο κ. Γεωργίου κατηγορείται ότι παραποίησε το 2010 προς τα επάνω τα στοιχεία του ελληνικού ελλείμματος για το 2009, με σκοπό τη δημιουργία γόνιμου εδάφους για τη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Ο κ. Γεωργίου είχε έλθει σε συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ξεκαθάρισμα προς τα επάνω των στοιχείων λόγω της χρόνιας παραποίησης τους από τους έλληνες υπουργούς Οικονομικών.

Ο κ. Γεωργίου δήλωσε στους Financial Times ότι κατηγορείται για «το μη μαγείρεμα των στοιχείων» και επεσήμανε ότι «στόχος της Αρχής είναι το κοινό καλό, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης»

Ο επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. βρίσκεται σε αυτή την δύσκολη θέση μετά τις καταγγελίες της καθηγήτριας κ. Γεωργαντά, πρώην επικεφαλής της αρμόδιας για τα στατιστικά στοιχεία επιτροπής της Βουλής, που παραιτήθηκε μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής ύστερα από την αντιπαράθεση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για την παραποίηση των στοιχείων. Η κ. Γεωργαντά υποστηρίζει ότι τα στοιχεία του ελλείμματος αναθεωρήθηκαν προς τα άνω, για να ξεπεράσει το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Ο κ. Γεωργίου θα πρέπει να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα στις 12 Δεκεμβρίου για να αντικρούσει τις κατηγορίες. Εάν καταδικαστεί για «βλάβη των συμφερόντων της χώρας», μπορεί να αντιμετωπίσει και την ποινή ισόβιας κάθειρξης! (Πηγή)

Ο ύποπτος ρόλος των FT και η ΕΛΣΤΑΤ
 
Ένα περίεργο δημοσίευμα, που αποσκοπεί στον επηρεασμό της ελληνικής Δικαιοσύνης, έκανε την εμφάνισή του την Κυριακή στους Financial Times του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Αφορά στην λειτουργία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας και τις (παράνομες) αποφάσεις της.

Η εφημερίδα, δημοσιεύει «ρεπορτάζ» που περιλαμβάνει μόνο την μία πλευρά και δεν περιέχει καμιά πληροφορία για τα πραγματικά γεγονότα και όσα έχουν διαδραματιστεί στη Βουλή.

Αν και η ΕΛΣΤΑΤ λειτουργεί επί 1,5 χρόνο κατά παράβαση του ιδρυτικού της νόμου, δεν συνεδριάζει το Διοικητικό της Συμβούλιο (το οποίο στο μεταξύ έχει καρατομηθεί) και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να εκδίδει στοιχεία, η εφημερίδα επιχειρεί μια αγιοποίησή της, εμφανίζοντάς τη ως μία Αρχή που… «δίνει μάχη επί μήνες για να παράγει τα υψηλής ποιότητας στοιχεία που χρειάζονται η ΕΕ και το ΔΝΤ»!

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην έρευνα της Δικαιοσύνης και του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου με τον περίεργο σχολιασμό πως κάτι τέτοιο μόνο να περιπλέξει τα προβλήματα μπορεί.

Ακολουθεί ρεπορτάζ από... την «περιπέτεια» του κ. Γεωργίου και την κατηγορία που τον βαρύνει σχετικά με το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009, βάσει του οποίου κατηγορείται ότι ενήργησε σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Στο κατευθυνόμενο αυτό δημοσίευμα, ο κ. Γεωργίου παρουσιάζεται ως επί είκοσι χρόνια στέλεχος του ΔΝΤ, που διορίστηκε το 2010 με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου και της Κομισιόν, προκειμένου να… «καθαρίσει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, μετά από χρόνια επίσημης πλαστογράφησής τους από το υπουργείο των Οικονομικών»!

Μάλιστα, ζητήθηκε και η γνώμη του κ. Γεωργίου – αλλά… κανενός άλλου – ο οποίος είπε στην εφημερίδα ότι διώκεται επειδή δεν «μαγείρευε τα στοιχεία»!

Όπως είπε, «θα θέλαμε να είμαστε μια καλή, βαρετή υπηρεσία που κάνει τη δουλειά της. Δυστυχώς, στην Ελλάδα τα στατιστικά είναι σπορ μάχης»!

Με λίγα λόγια, η εφημερίδα ενημερώνει μονομερώς και χωρίς να παραθέτει τα πραγματικά περιστατικά, ενώ ο κ. Γεωργίου ενισχύει την (δυσφημιστική) άποψη που υπάρχει στο εξωτερικό περί Greek Statistics.

Και σα να μην φθάνουν όλα αυτά, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι οι κατηγορίες κατά του προέδρου της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας θα… προκαλέσουν σοκ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Υπάρχει και κάτι ακόμη: Αν και η υπόθεση σοβεί εδώ και καιρό, η ναυαρχίδα του οικονομικού κατεστημένου την παρουσιάζει ως… πρόσφατη, γράφοντας πως έρχεται σε μια στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζονται να αποφασίσουν αν θα εκταμιευτεί η έκτη δόση των 8 δις ευρώ, ποσό που η Ελλάδα χρειάζεται για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του επομένου μηνός!

Ουσιαστικά δηλαδή, η περίφημη έκτη δόση, που συνδέεται με το πρώτο Μνημόνιο και όφειλε να έχει εκταμιευτεί ούτως ή άλλως, συνδέεται τώρα και με την δικαστική περιπέτεια του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ!

Προφανώς δεν επελέγη τυχαία το θέμα και η χρονική στιγμή της προβολής του από την συγκεκριμένη εφημερίδα – δυο μέρες δηλαδή πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup για την έκτη δόση.

Το δημοσίευμα αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση και την ελληνική Δικαιοσύνη. Κυρίως στην τελευταία, που καταβάλλεται προσπάθεια να εκβιαστεί με μέσο πίεσης την έκτη δόση!

Θα συνεχίσει το υπουργείο των Οικονομικών να καλύπτει την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ;

Και αν, με βάση το ύποπτο δημοσίευμα, ο κ. Βενιζέλος ερωτηθεί σήμερα στο Eurogroup θα πει την αλήθεια;
(Πηγή)
  

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top