Select Menu


Γράφει ο Πύρινος Λόγιος 

Το ειδησεογραφικό κανάλι ABC σε αποψινό εκτενές ρεπορτάζ του, κατακεραύνωσε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση Παπανδρέου και λίγο-πολύ βγαίνει δικαιωμένο που επέμενε πριν λίγο καιρό (μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις) οτι αυτή δεν έχει πολύ ζωή στην εξουσία. 

Το - τότε - ρεπορτάζ επέμενε οτι θα πέσει σε 48 ώρες περίπου κι αυτό βαζιζόταν στο γεγονός οτι ο ανταποκριτής του καναλιού είχε σοβαρές πληροφορίες μέσα απο τη Βουλή οτι ο Παπανδρέου ψάχνει τρόπους διαφυγής!


Πιθανότατα να είχε αλλάξει γνώμη ο Παπανδρέου, μιας και είχε μπροστά του την καίριας σημασίας σύνοδο της Ευρωπαικής Ενωσης και μέσα απο την όποια απόφασή της, να βρεί τρόπο να ξεφύγει και να βρεί δρόμους διαφυγής.

 
Η χτεσινή του απόφαση για ...δημοψήφισμα μάλλον δικαιώνει το κανάλι, οτι όντως αυτό περίμενε ο Παπανδρέου για να την ...κάνει με ελαφρά πηδηματάκια, παίρνοντας μαζί του αυτή τη φορά και όλη την Ευρώπη μαζί με το ευρώ!
 
Φαντάζομαι επίσης οτι η απρόσμενη κίνηση Σαμαρά να φέρει τα πράγματα στα άκρα, έγκειται ακριβώς στο γεγονός οτι έχει ήδη πάρει το πράσινο φώς απο τους ευρωπαίους να προχωρήσει σε ενέργειες που ...ρίχνουν τη κυβέρνηση (βλέπε τελεσίγραφο σε Πρόεδρο Δημοκρατίας "Η παραιτείσαι ή παραιτείται σύσσωμη η αντιπολίτευση")

Στο μεταξύ, το Χρηματιστήριο του Σύδνευ σήμερα έχασε 2,34 μονάδες καθώς και το Δολλάριο Αυστραλίας έκλεισε στα 1,35 AU έναντι του Δολλαρίου ΗΠΑ, χάνοντας απο χτές 3,2 ολόκληρα σέντς!

 
Το πλήρες ρεπορτάζ έχει ώς εξής: 

Ελληνικό δημοψήφισμα απειλεί νέα κρίση της ευρωζώνης!

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απειλεί εκ νέου την ευρωζώνη με μια νέα κρίση, με την ανακοίνωση - σοκ του ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την συμφωνία διάσωσης που έγινε την τελευταία στιγμή για τη συγκράτηση της κρίσης του χρέους.

 Οι Ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν "δεύτερο" χέρι βοηθείας στην Αθήνα, δηλαδή 130 δισεκατομμύρια ευρώ διάσωσης και ένα 50 τοις εκατό κούρεμα στο τεράστιο χρέος της για να καταστεί βιώσιμη.

Η άμεση αντίδραση της αγοράς με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν αρνητική, με το ευρώ να επεκτείνει τις απώλειες του έναντι του δολαρίου και πέφτοντας πάνω από 2 τοις εκατό σε μια περίοδο λειτουργίας που βρίσκεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση κυμάνθηκαν από κατηγορίες ότι ο κ. Παπανδρέου παίζει "τζόγο" με το μέλλον της χώρας και τις προβλέψεις της αθέτησης της συμφωνίας, με ερωτήματα που αφορούν τη συνταγματική νομιμότητα του δημοψηφίσματος και δηλώσεις από τους πολιτικούς ότι δεν μπορεί να διενεργείται ψηφοφορία η οποία και θα ανάγκαζε την παραίτησή του και - επομένως - πρόωρες εκλογές.
 
Αυτό ήταν προμελετημένο απο τον κύριο Παπανδρέου να φέρει ως εκεί τα πράγματα υλοποιώντας έτσι το σχέδιό του για την εύρεση οδών διαφυγής.


Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι και ηγέτης σοσιαλιστικού κόμματος, έχει υποστεί πολλές αποστασίες τον τελευταίο καιρό από δικούς του βουλευτές καθώς προωθούσε κατά κύματα τα νέα μέτρα λιτότητας μέσα από το Κοινοβούλιο, ενώ οι διαδηλωτές έξω διαδήλωναν, δηλώνοντας ότι χρειάζεται ευρύτερη πολιτική στήριξη για τα δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές.

«Αν είναι να τεθεί το θέμα σε δημοψήφισμα, μπορεί να συναχθεί ευλόγως το συμπέρασμα ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να αποδέχονται τα μέτρα λιτότητας», δήλωσε ο Χάουαρντ Wheeldon, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της BGC Partners στο Λονδίνο, "φωτογραφίζοντας" έτσι την αποστασιοποίηση του Παπανδρέου που εν ολίγοις "άδειασε" τους εταίρους του. "Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αυτό θα φέρει εκ νέου ζήτημα νέου ανακατέματος της τράπουλας."

Ο κ. Παπανδρέου επέμενε χτές - εν μέσω των ανακοινώσεων για τις νέες τιμές των μισθών και συντάξεων - λέγοντας οτι είναι στο χέρι πλέον των Ελλήνων εκλογέων να αποφασίσουν τη μοίρα της χώρας. "Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, πιστεύουμε στην κρίση τους, πιστεύουμε στην απόφασή τους", είπε στους βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος . "Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε έτοιμη τη νέα δανειακή σύμβαση της Ε.Ε. και το "κούρεμα", θα πρέπει λοιπόν ο λαός να αποφασίσει αν θα την αποδεχτεί ή άν θα την απορρίψει"

Ο κ. Παπανδρέου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια, είπε το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τον "άδειασε" δηλώνοντας στην ελληνική τηλεόραση οτι κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. 

Ωστόσο οι αναλυτές διχάζονται για το αν η Ελληνες ψηφοφόροι θα αποδεχθούν την συμφωνία, αλλά συμφώνησαν στο ότι βλάπτουν οι δύο μήνες της αναμονής τη στιγμή που η μεταβλητότητα της αγοράς βρίσκεται μπροστά, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν επανειλημμένα τον (αρνητικό) παλμό των Ελλήνων ψηφοφόρων και οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε νευρική κρίση.

Η Ελλάδα οφείλεται να λάβει € 8.000.000.000 δόση στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά είναι πιθανό αυτά να εξαντληθούν μέχρι και κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, γύρω από το χρόνο του δημοψηφίσματος δηλαδή, αφήνοντας την κυβέρνηση άδεια από κεφάλαια και μάλιστα εν καιρώ κρίσιμου δημοψηφίσματος.

 Επισημαίνεται δε οτι όλα αυτά θα αφήσουν σε εκκρεμότητα την ίδια την πορεία της Ε.Ε. και τους εταίρους να "κρέμονται" κυριολεκτικά, ενώ θα μπορεί και να οδηγήσει η κατάσταση αυτή σε ένα άνευ προηγουμένου "μπάνκ ράννινγκ" εναντίον των τραπεζών, μιας και οι καταθέτες θα έχουν οδηγηθεί σε νευρικές κινήσεις...

 www.abc.net.au

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top