Select Menu


Η χρονομηχανή από τη γνωστή ταινία 'Back to the Future' 

Οι φυσικοί σ’ όλον τον κόσμο περιμένουν με αγωνία την έναρξη της λειτουργίας του πειράματος όλων των εποχών, την ενεργοποίηση της μεγάλης και ισχυρότατης διάταξης για τη σύγκρουση Αδρονίων, το LHC, που θεωρείται ότι θα ρίξει φως στα σωματίδια και τις δυνάμεις που δρουν στον κόσμο και θα αναπαράγει τις συνθήκες που τοποθετούνται πολύ κοντά στη στιγμή του Big Bang.

Η καθηγήτρια Irina Aref'eva και ο Δρ. Igor Volovich, φυσικομαθηματικοί στο μαθηματικό Ινστιτούτο Steklov της Μόσχας, πιστεύουν ότι το κολοσσιαίο πείραμα που θα γίνει στο CERN, το ευρωπαϊκό κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής δίπλα στη Γενεύη της Ελβετίας, ίσως καταλήξει να είναι η πρώτη στον κόσμο χρονομηχανή. Το ντεμπούτο αυτό που θα γίνει στις αρχές του καλοκαιριού πιθανότατα θα αποτελέσει ορόσημο, διότι το ταξίδι στο παρελθόν θα ήταν πιθανό εάν τουλάχιστον θεωρήσουμε γενικότερα ότι είναι πιθανό μέχρι τη στιγμή της κατασκευής της πρώτης χρονομηχανής. Έτσι, το έτος 2008 θα μπορούσε να είναι το 'έτος μηδέν' για τα ταξίδια στο χρόνο, όπως ισχυρίζονται οι δύο επιστήμονες.

Η ιδέα του ταξιδιού στο χρόνο γεννήθηκε όταν ο συνάδελφος του Albert Einstein, Kurt Gφdel, χρησιμοποίησε τη θεωρία της σχετικότητας για να δείξει ότι το ταξίδι πίσω στο χρόνο αποτελούσε μια δυνατότητα. Από τότε, αποκάλυψε την ιδέα του αυτή το 1949 και πολλοί διαπρεπείς φυσικοί επιχειρηματολόγησαν εναντίον της ιδέας του ταξιδιού στο χρόνο, διότι υπονομεύει τις έννοιες της αιτιότητας και εισάγει διάφορα παράδοξα, όπως το γνωστό παράδοξο του παππού: ένας ταξιδιώτης του χρόνου θα μπορούσε να επισκεφτεί το παρελθόν και να σκοτώσει τον παππού του, έτσι θα καθιστούσε αδύνατη τη γέννησή του και συνεπώς το ταξίδι αυτό, που ακυρώνει τη γέννησή του, κ.ο.κ...
Αλλά 60 χρόνια αργότερα, δεν υπάρχει ακόμα κάποιος θεμελιώδους φύσεως λόγος που να τεκμηριώνει το ότι οι ταξιδευτές του χρόνου δεν μπορούν να κάνουν την ιστορία άνω κάτω.


Οι δύο ρώσοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως όταν οι μηχανές του LHC θα συγκεντρωθούν σε ένα υποατομικό σωματίδιο ένα τρισεκατομμύριο φορές μικρότερο από το μέγεθος ενός κουνουπιού θα προξενήσουν περίεργα αποτελέσματα στη λειτουργία του σύμπαντος και συγκεκριμένα του χωροχρόνου.

Ενώ η βαρύτητα της Γης προκαλεί ήδη κάποιες ήπιες διαταραχές στο χωροχρόνο, η ενέργεια του LHC θα μπορούσε να διαταράξει το χρόνο σε τέτοιο βαθμό, που θα μπορούσε να γυρίσει ως βρόχος πίσω στον εαυτό του. Αυτοί οι βρόχοι είναι γνωστοί στους φυσικούς επιστήμονες ως 'κλειστές καμπύλες χρόνου' και θα μπορούσαν, τουλάχιστον θεωρητικά, να μας επιτρέψουν την επίσκεψη σε κάποιες περασμένες στιγμές. Η όλη σύλληψη είναι σε αρμονία με μια παλιότερη που είχε παρουσιαστεί το 1988, όταν ο καθηγητής Kip Thorne και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Pasadena), έδειξαν ότι οι σκουληκότρυπες, ή τα τούνελ του χωροχρόνου, θα μπορούσαν να επιτρέψουν το ταξίδι στο χρόνο, μια ιδέα που είχε γίνει ευρέως γνωστή στη νουβέλα του Carl Sagan που γυρίστηκε και ως ταινία 'Επαφή' (Contact).

Η καθηγητής Aref'eva και ο Δρ. Volovich πιστεύουν ότι το LHC θα μπορούσε να δημιουργήσει σκουληκότρυπες και να επιτρέψει έτσι ενός είδους ταξίδι στο χρόνο. 'Διαπιστώσαμε ότι οι κλειστές καμπύλες χρόνου και οι σκουληκότρυπες θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης σωματιδίων', δηλώνει η καθηγητής Aref'eva. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά εμπόδια, όπως το ότι οι σκουληκότρυπες που είναι πιθανό να δημιουργηθούν θα έχουν τόσο μικρό μέγεθος, που μόνο υποατομικά σωματίδια θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέσα απ' αυτές.

Οι δύο επιστήμονες αναφέρουν ότι, το εάν το ταξίδι στο χρόνο που θα συμβεί στο LHC ανοίξει τις πόρτες για μεγαλύτερης κλίμακας ταξιδιώτες, όπως οι άνθρωποι, αποτελεί μια βαθιά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ερώτηση. Αλλά προσθέτουν ότι τέτοιου είδους προβλήματα απαιτούν περαιτέρω έρευνα. Ίσως το καλύτερο που μπορούμε να ελπίσουμε είναι ότι πιθανότατα το LHC να μας δώσει ένα σημάδι για την ύπαρξη των σκουληκοτρύπων. Εάν κάποιο μέρος της ενέργειας από τις συγκρούσεις στο LHC εξαφανιστεί, θα μπορούσε να συμβεί αυτό επειδή οι συγκρούσεις θα έχουν δημιουργήσει σωματίδια που ταξίδεψαν μέσω μιας σκουληκότρυπας στο χρόνο.

Μέχρι στιγμής, ένα επίμονο σημείο για την έννοια της σκουληκότρυπας είναι να βρεθεί ένα 'εξωτικό' είδος ύλης που θα είχε τη δυνατότητα να κρατήσει την είσοδο της σκουληκότρυπας ανοιχτή για ταξίδι στο χρόνο. Η σκοτεινή ύλη που θεωρείται ότι διαποτίζει το σύμπαν θα μπορούσε να είναι αυτό που θα χρειαζόταν για να κρατηθεί η 'πόρτα' της σκουληκότρυπας ανοιχτή, τουλάχιστον αυτή είναι μια ερμηνεία που σχετίζεται με τη φύση της σκοτεινής ύλης, οι υποστηρικτές της οποίας αποκαλούν την τελευταία 'ύλη φάντασμα'.

Εάν ένα μείγμα από συγκρουόμενα σωματίδια και ύλη φάντασμα δημιουργήσει μία σκουληκότρυπα στη Γενεύη αυτή τη χρονιά, ένας μελλοντικός εξελιγμένος πολιτισμός θα μπορούσε να τη βρει στα βιβλία ιστορίας του, να εντοπίσει τη στιγμή που δημιουργήθηκε και μέσω της τεχνολογίας του να μας κάνει μια μικρή επίσκεψη.


'Τα στοιχεία από τις παρατηρήσεις συνεχίζουν να επιτρέπουν την ύπαρξη ενέργειας φάντασμα' δηλώνει ο Robert Caldwell, φυσικός στο κολέγιο του Dartmouth στο New Hampshire, αλλά δε συμφωνεί με τις απόψεις των δύο επιστημόνων για τις συνέπειες του πειράματος στο LHC.

Ένας κορυφαίος επιστήμονας που πιστεύει ότι το ταξίδι στο χρόνο θα ήταν πιθανό, ο καθηγητής David Deutsch του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σχολιάζει: 'Είναι κάπως υπερβολικό ως ιδέα, αλλά όχι τρελό. Για διάφορους λόγους δεν πιστεύω ότι θα δουλέψει ο μηχανισμός που προτείνουν (δηλαδή ότι το πείραμα θα ανοίξει μια πόρτα στο χρόνο) ακόμα και αν οι υποθέσεις τους είναι αληθινές'.

Ο Δρ. Brian Cox του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ προσθέτει: 'Οι ενέργειες δισεκατομμυρίων κοσμικών ακτινών που έχουν χτυπήσει την ατμόσφαιρα της Γης εδώ και πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές που θα δημιουργηθούν στο πείραμα του LHC και μ' αυτή τη λογική οι ταξιδιώτες του μέλλοντος θα ήταν ήδη εδώ. Εάν αυτές οι σκουληκότρυπες εμφανιστούν, εγώ προσωπικά θα φάω το καπέλο που μου είχαν δωρίσει στα πρώτα μου γενέθλια, πριν να μου το χαρίσουν!!!'

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top