Select Menu


Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

    Τα προβλήματα σήμερα στη χώρα μας είναι πάρα πολλά και το προσεχές έτος θα είναι ακόμη περισσότερα. Ο καθένας μας γνωρίζει με πόσες δυσκολίες τα φέρνει βόλτα, με τις ακούσιες έως θανάτου αφαιμάξεις στο εισόδημα του και με τις αυξήσεις στο κόστος ζωής. Όμως στις ιδιαίτερα κρίσιμες για τη ζωή και το μέλλον μας αυτές ημέρες δεν πρέπει να παύσουμε να είμαστε σκεπτόμενοι Έλληνες πολίτες, με όλη την ιστορική βαρύτητα που φέρνει η κληρονομιά μας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα ψύχραιμα, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς φανταστικές συνωμοσιολογίες, χωρίς ανεύθυνη κριτική και χωρίς αλλοίωση της συνείδησης μας από κομματικούς, ιδεολογικούς, συντεχνιακούς και άλλους ωφελιμιστικούς λόγους. Είναι η πρώτη ίσως φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, που οι συνθήκες μας οδηγούν να δούμε αντικειμενικά πρόσωπα και καταστάσεις.

Παραθέτω ορισμένα ζητήματα που θεωρώ ότι προσεγγίζουν την αντικειμενική πραγματικότητα:

      Μετά την πρόσφατη αλλαγή πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ηρεμία και, έως σήμερα,  αποφεύγονται οι εκ μέρους του Προέδρου της Κυβερνήσεως άστοχες δηλώσεις και οι ενέργειες με περαιτέρω αρνητικό για τον τόπο αποτέλεσμα. Τι να πρωτοθυμηθούμε από τον τέως πρωθυπουργό: Τον "τιτανικό"; Ότι είμαστε ένας λαός "τεμπέληδων"; Τα συνεχή και κραυγαλέα ψέματα του; Τα φαντασιοκοπήματα του; Την προκλητική κοροϊδία στους ηγέτες της ΕΕ με το δημοψήφισμα που εξήγγειλε; Ο άνθρωπος ήταν επικίνδυνος για την Ελλάδα.

      Ο σημερινός πρωθυπουργός αξιοκρατικά είναι πολύ καλύτερος για την περίσταση από τον Γ. Α. Παπανδρέου. Έχει καλές σπουδές, γνωρίζει εξίσου καλά τα ελληνικά με τα αγγλικά και τα γερμανικά, έχει πραγματικά εργασθεί για πολλά χρόνια, είναι σοβαρός άνθρωπος και δείχνει ότι έχει ο ίδιος αντίληψη της κατάστασης και πως δεν έχει ανάγκη του οικογενειακού ή του παρεϊστικου περιβάλλοντος του, ούτε από δεκάδες καλοπληρωμένων συμβούλων. Μόλις ανέλαβε ο άνθρωπος και πριν ακόμη προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια κυκλοφόρησαν οι πρώτοι αφορισμοί από διάφορες πλευρές, από την άκρα αριστερά έως τους συντηρητικούς Χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς. Είναι άδικο και απαράδεκτο να μην κρίνουμε τον άνθρωπο για τις πράξεις ή τις δηλώσεις του, αλλά να τον χαρακτηρίζουμε αρνητικά χωρίς τίποτε το χειροπιαστό.

      Το πολιτικό σύστημα, που αγωνίζεται να επιβιώσει, προχωρεί σε βουλευτικές εκλογές, με το δεδομένο ότι η πλειοψηφούσα παράταξη στο Κοινοβούλιο απέτυχε ως Κυβέρνηση και πρέπει να προκύψει μια νέα, με νωπή εντολή από το λαό, που να διαχειριστεί την κρίσιμη κατάσταση. Λογικό ακούγεται. Όμως είναι δυνατό να πιστέψει κανείς ότι η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νέα σύνθεση της Βουλής θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση της κρίσης που θα έχουν ως αποτέλεσμα κάποιες ελαφρύνσεις στον αδύναμο οικονομικά πολίτη; Η ελπίδα και τα επινίκια θα κρατήσουν για λίγες ημέρες. Μετά ο λαός θα επανέλθει στην τραγική του πραγματικότητα. Η μελλοντολογία μας δεν αποτελεί προκατάληψη. Είναι μόνο συμπέρασμα της εμπειρίας δεκαετιών. Όσο είναι στην κοινοβουλευτική ή κυβερνητική εξουσία οι ίδιοι άνθρωποι που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία και όσο οι διάδοχοι τους είναι της ίδιας με αυτούς νοοτροπίας δεν πρόκειται να δούμε βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης μας. Φυσικά και όσο δεν αλλάζουν νοοτροπία οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συντεχνίες τους και οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές. Και

      Εκείνο που πλέον νομίζω είναι ότι η κρίση που διερχόμαστε μας ωρίμασε ως λαό και δεν πιστεύουμε στα λόγια, στα λόγια τα πολλά και παχιά, τα κούφια και ξύλινα. Επίσης η κρίση διέγειρε τη μνήμη μας. Η διατήρηση του παρόντος σάπιου πολιτικού συστήματος οφείλεται και στην ασθενική έως ανύπαρκτη μνήμη μας. Μας είχανε μετατρέψει σε λωτοφάγους και περνούσαμε ωραία επειδή δεν θυμόμασταν και δεν σκεφτόμασταν. Αυτό πρέπει να τελείωσε. Στις προσεχείς εκλογές θα πάμε προϊδεασμένοι, έμπειροι, μαθημένοι από τα λάθη μας και τα πάθη μας και θα ψηφίσουμε με τρόπο που να φανεί ότι έστω και αυτή τη μοναδική ημέρα που έχουμε την τύχη μας στα χέρια μας θα ψηφίσουμε λογικά και όχι συναισθηματικά. Το πολιτικό κατεστημένο έχει έτσι διαμορφώσει τις συνθήκες, που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις προδιαγραφές τους και συνήθως ψηφίζουμε "το μη χείρον", μετά από αμφιταλαντεύσεις και από κρίσιμα διλήμματα. Όμως και σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να δείξουμε την αντίδραση μας, την αντίθεση μας στην πολιτική ως πανάρχαιο επάγγελμα.

      Ότι κι αν ακούμε η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον έως το 2015 η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι προδιαγεγραμμένη από την κα Μέρκελ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους υποτελείς τους. Θα κινούμεθα σε ράγες τρένου με συγκεκριμένη αφετηρία και προδιαγεγραμμένο προορισμό. Όπως έγραψε η έγκυρη ιταλική οικονομική εφημερίδα "24 Ore" η ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι η προσεχής σύνθεση της, έχει συμφωνήσει  στο διάστημα 2011-2015 να προβεί σε διαχειριστικές ενέργειες που θα στοιχίσουν ακόμη πιο ακριβά στο λαό, που θα φέρουν μεγάλο κομμάτι του κοντά στην εξαθλίωση. Αναφέρουμε τις επερχόμενες αυξήσεις στους φόρους και τις περικοπές στις δαπάνες*:

    *      Αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους:                                  18%
    *      Αύξηση των εσόδων από πάταξη της φοροδιαφυγής:                   14%
    *      Αύξηση των εσόδων από διεύρυνση της φορολογητέας ύλης:      14%
    *      Αύξηση των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις:                                   10%
    *      Μείωση των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια:                         23%
    *      Μείωση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις:                             1%
    *      Μείωση των δαπανών για μισθούς του δημοσίου:                           9%
    *      Μείωση άλλων μη προσδιοριζομένων δαπανών:                           11%


      Η πείρα μας λέγει ότι ουδέποτε πετύχαμε τους στόχους που βάζουμε και συνεχώς μας προστίθενται και νέα βάρη. Δεν υπάρχουν το σύστημα και οι άνθρωποι που θα υλοποιήσουν τα μέτρα. Αλλά και από τα όσα αναφέρονται και αν πραγματοποιούντο και μερικώς έστω ορισμένα, λ.χ. ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, πάλι φαίνεται ότι ο υπάλληλος και ο συνταξιούχος θα πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των βαρών. Αρκεί να αναλογιστούμε τι θα συμβεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με τις συντάξεις και τις παροχές υγειονομικής περίθαλψης στα προσεχή χρόνια όταν προβλέπεται να απολύονται συνεχώς υπάλληλοι και να βγαίνουν στη σύνταξη και όμως οι δαπάνες να μειώνονται!

      Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες πρέπει να επιβιώσουμε εθνικά και να μην χάσουμε την αξιοπρέπεια μας. Όποιος μας βοηθήσει, εντός ή εκτός του πολιτικού συστήματος, άδολα, ειλικρινά και αποτελεσματικά σ' αυτή μας την επιβίωση καλώς να έρθει. Σας ομολογώ ότι δεν με ενοχλεί καθόλου αν είναι και ο κ. Παπαδήμος ή όποιος άλλος.-

* Πηγή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι περικοπές είναι επί των Προϋπολογισμών σε % ποσοστά.

 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top