Select Menu


«Βαρέλι χωρίς πάτο» 

Η κυβέρνηση, με την ακύρωση του ευνοϊκότερου΄όρου και με τη θέσπιση των επιχειρησιακών συμβάσεων αλλά και ην ταυτόχρονη ακύρωση του γνωμοδοτικού συμβουλίου της επιθεώρησης εργασίας που είχε μέχρι τώρα ανασχετικό ρόλο, μειώνει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων στον ιδιωτικό τομέα σε αρνητικά και πρωτόγνωρα παγκοσμίως επίπεδα. Μέχρι σήμερα, ήταν σε ισχύ οι κλαδικές συμβάσεις που ρύθμιζαν τις κατώτερες αμοιβές ανά κλάδο εργαζομένων, και που με τις νέες αυτές ρυθμίσεις (την ακύρωση του ευνοϊκοτερου) καταργούνται αφήνοντας ως μοναδικό δίχτυ προστασίας τη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ωστόσο σε κάθε μελλοντική περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των εργοδοτών και της συνομοσπονδίας εργαζομένων είναι πιθανόν η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας να καταστεί στην ουσία άκυρη καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα χωρίς κανένα προς τα κάτω περιορισμό.

Συνεκτιμώντας και την ισχύ των επιχειρησιακών συμβάσεων που ο κάθε εργοδότης θα μπορεί να επικαλείται λόγω υποτιθέμενης δυσπραγίας χωρίς καν να απαιτείται η απόδειξη των ισχυρισμών του, αλλά και με την απειλή απόλυσης θα αποδειχτεί το γεγονός που θα «ρίξει» τις αμοιβές σε σχέση πάντοτε με το κόστος επιβίωσης, σε πρωτοφανή παγκόσμια αναντιστοιχία.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη πραγματικότητα..

Αναβρασμός στη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τις προειδοποιητικές βολές καταψήφισης του άρθρου 37 για τα εργασιακά «να δίνουν και να παίρνουν», μεταξύ αυτών και πρώην υπουργοί αλλά και αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θέτουν πλέον ανοιχτά ως "κόκκινη γραμμή" για να ψηφίσουν είτε την τροποποίηση είτε ακόμη και την απόσυρση του επίμαχου άρθρου.

Στην αντίπερα όχθη στέκονται οι φίλοι των «τροϊκανών μεταρρυθμίσεων» που επιχειρούν να μετατρέψουν το κατάπτυστο νομοσχέδιο σε «χρέος προς τη πατρίδα» ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος έχει κάνει σαφές πως η διάταξη για το "πάγωμα" των κλαδικών συμβάσεων αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την τρόικα.

Την ίδια ώρα, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές αλλά και πολιτικοί, αποδίδουν τις σχετικές πιέσεις των τροϊκανών όπως και αποτυπώθηκαν στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο,  στην παρέμβαση ελάχιστων «κουκουλοφόρων» επιχειρηματιών που για να ικανοποιήσουν τα ιδιοτελή μικροσυμφέροντα τους «ψιθυρίζουν» τις απαιτήσεις τους στα αυτιά των νέων ιδιότυπων κατακτητών μας.  

Ποιούς ακριβώς θα δούμε όταν θα πέσουν "οι μάσκες" ή όταν θα βγούν "οι κουκούλες", δεν μπορούμε να γνωρίζουμε απο τώρα. Ωστόσο είναι γεγονός, πως κανείς δεν μπορεί "να εντοπίσει" που βρίσκονται αυτές οι περίφημες "κόκκινες γραμμές", του σε πλήρη "αχρωματοψία" ευρισκόμενου ΠΑΣΟΚ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top