Select Menu


Στροφή στην ακολουθούμενη πολιτική διαχείρισης της κρίσης χρέους κάνουν οι ηγέτες της ευρωζώνης.

Μέχρι τώρα η βασική συζήτηση αφορούσε τη διάσωση χωρών, ιδιαίτερα της Ελλάδας, που είχαν τα περισσότερα προβλήματα.

Η νέα γραμμή αναμένεται να επισφραγιστεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, στο Βερολίνο και προβλέπει να δοθεί έμφαση στη σωτηρία όχι της Ελλάδας, αλλά των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα, που δεν συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, παρόλο που αφορούν την τύχη της, θα έχει 1-2 χρόνια για να δείξει αν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ ή θα οδηγηθεί εκτός, παρόλο που οι πολίτες θα έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα για την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει σήμερα στο κύριο θέμα της «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», τα κρίσιμα ραντεβού που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας είναι τα εξής:

17-18 Οκτωβρίου: Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
24 Οκτωβρίου: Έκθεση τρόικας για την Ελλάδα
Αρχές Νοεμβρίου: Σύνοδος Εurogroup
3-4 Νοεμβρίου: Σύνοδος ηγετών G20 στις Κάννες
9 Δεκεμβρίου: Αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

 Πηγή

Με την έκθεση της τρόικας η τελική λύση στο θέμα της Ελλάδας, δήλωσαν Μέρκελ - Σαρκοζί
 
Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την οριστική λύση για το ζήτημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη, δήλωσαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες, μετά το πέρας της συνάντησής τους, τόνισαν ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία για το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών -χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες-, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξουν πρόταση για την τροποποίηση Συνθηκών και του συμφώνου Σταθερότητας.

Ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ (Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup, 17 και 18 του μηνός) και πάντως έως τη σύνοδο της G20 στις Κάννες (3 και 4 Νοεμβρίου).

Ειδικότερα, για το θέμα της Ελλάδας, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με την τρόικα, από την οποία αναμένεται η έκθεση προόδου. Όπως είπε, ελπίζει ότι στην έκθεση της τρόικας θα υπάρχουν συμπεράσματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την τελική λύση για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της Ευρωζώνης και θα βρεθεί λύση που να διασφαλίζει της σταθερότητα της Ευρωζώνης και τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα της Ελλαδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, ένα από τα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων ήταν σενάρια για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που φτάνει έως και το 60%. Σε τέτοια περίπτωση, το τίμημα γι' αυτό θα το πλήρωναν οι δανειστές, που θα έπρεπε να παραιτηθούν κατά το ίδιο ποσοστό από τις απαιτήσεις τους.

Μάλιστα, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί σηματοδοτεί την η επίσημη έναρξη της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» της Ελλάδας.

Όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δώσουμε τα αναγκαία κεφάλαια στις τράπεζες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν «να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια, τα οποία να γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές. Θα ρωτήσουμε όλες τις σχετικές αρχές ώστε να επιβεβαιώσουμε πως ό,τι κάνουμε είναι βιώσιμο».

Επί του θέματος, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών υπάρχει «απόλυτη συμφωνία με τη Γερμανία και ως προς τους τρόπους και ως προς τον σκοπό».

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως δεν υπάρχει διαφωνία για το EFSF, προσθέτοντας πως «υπάρχουν κάποιες τεχνικές προτάσεις πάνω στις οποίες θα συνεργαστούμε».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους και πως θα δοθεί μια βιώσιμη απάντηση στο θέμα της κρίσης στην Ευρωζώνη πριν από το τέλος του μήνα.

Ο Νικολά Σαρκοζί μίλησε για πρόταση προς τους εταίρους που να ενισχύει την οικονομική διακυβέρνηση, ώστε το ευρωπαϊκό σύστημα να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει εισήγηση για αναθεώρηση Συνθηκών. Όπως είπε, η Γαλλία και η Γερμανία θα προτείνουν «σημαντικές τροποποιήσεις» των ευρωπαϊκών συνθηκών, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης «ολοκλήρωσης της ευρωζώνης», ενώ υπογράμμισε πως «ο σκοπός είναι να έχουμε μια πιο στενή και δεσμευτική συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης» προκειμένου να αποφευχθούν ολισθήματα προϋπολογισμών.

Ανέφερε, ακόμη: «Η απόφαση για ένα κοινό νόμισμα χρειάζεται ένα θεμέλιο και μέσα σε αυτήν την κρίση αποδείχθηκε ότι δεν επαρκεί το θεμέλιο. Χρειάζεται πιο ουσιαστική τοποθέτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη».

Η ίδια, σχετικά με το EFSF, τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε αναμονή των ψηφοφοριών στα κοινοβούλια των χωρών - μελών, ώστε να καταστεί λειτουργικό το EFSF, κάτι που θα διασφαλίσει την σταθερότητα του ευρώ.

Η Αγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να βρούμε μια λογική λύση, ώστε να συνεισφέρουν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ· η Ευρώπη αναλαμβάνει τις ευθύνες της».

Καταλήγοντας, ο Νικολά Σαρκοζί παρατήρησε ότι το αποτέλεσμα από τη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ότι θα υπάρξει «συνολική, βιώσιμη και γρήγορη απάντηση πριν από το τέλος του μήνα».
Newsroom ΔΟΛ
 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top