Select Menu


Η εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ εξελίσσεται διαρκώς σε πόλο προσέλκυσης διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 40 εταιρείες πλήρωσαν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, που κινούνται μεταξύ 1 και 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για τα κοιτάσματα αερίου στο θαλάσσιο οικόπεδο 12.

Οι ανακοινώσεις για ανεύρεση κοιτασμάτων μεγαλύτερων και των πλέον αισιόδοξων προβλέψεων, δημιουργεί μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως γνωστόν, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη νέα διαδικασία που θα αφορά στα οικόπεδα 1 έως 11 και το 13, από τις μεγαλύτερες ρωσικές, αμερικανικές, γαλλικές, νορβηγικές, ολλανδικές, κινέζικες και βρετανικές εταιρείες.

Σε αυτή την εξέλιξη πάντως καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι τελευταίες εξελίξεις σε Ισραήλ και Κύπρο και η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων (Λεβιάθαν, Ταμάρ, Οικόπεδο 12). Κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις και τα δεδομένα που προέκυψαν από τις έρευνες, το κοίτασμα Αφροδίτη (οικόπεδο 12) περιέχει το 10% του συνόλου του φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πέραν των όποιων ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες ακόμα δεν υπάρχει επιστημονική άποψη κατά πόσον είναι εκμεταλλεύσιμες ή όχι.

Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", εξετάζεται το ενδεχόμενο τα δυτικά οικόπεδα (για τα οποία έχουν εγερθεί τουρκικές αμφισβητήσεις) και τα ανατολικά (που γειτνιάζουν με τον Λίβανο) να παραχωρηθούν σε ρωσικές (Gasprom, Rosneft, Lukoil) και γαλλικές (Τotal, Gas de France) εταιρείες, ενώ η αξιολόγηση των προσφορών των εταιρειών για τον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων  θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top