Select Menu

Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μεταβολή της ηλιακής δραστηριότητας τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες θα αυξήσει τα επίπεδα της επικίνδυνης ακτινοβολίας σε σημείο απαγορευτικό για επανδρωμένες αποστολές στον κόκκινο πλανήτη

Η αύξηση της επικίνδυνης ηλιακής ακτινοβολίας θα ήταν επικίνδυνη για τους αστροναύτες όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και πάνω στην επιφάνεια του Αρη, ο οποίος δεν διαθέτει προστατευτικό μαγνητικό πεδίο όπως η Γη

“ Πάγο” στις επανδρωμένες διαστημικές στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι το 2050 αναμένεται να βάλουν τα… τερτίπια του καιρού. Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις Βρετανών διαστημικών μετεωρολόγων περί επιδείνωσης του διαστημικού καιρού τα επόμενα χρόνια, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, NASA, θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τα σχέδιά της επιβάλλοντας απαγορευτικό απόπλου για τον πλανήτη Αρη για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η μεταβολή της ηλιακής δραστηριότητας που προβλέπεται για τις επόμενες δεκαετίες θα οδηγήσει σε αύξηση της επικίνδυνης ακτινοβολίας που “ λούζει” τους αστροναύτες και τους επιβάτες των αεροπλάνων.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η ηλιακή δραστηριότητα παρουσιάζει έναν ενδεκαετή κύκλο αυξομείωσης, ακολουθεί όμως και άλλους, πιο μεγάλους κύκλους, που διαρκούν δεκαετίες. Από το 1920 ως σήμερα η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο και προβλέπει να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες. “ Το γεγονός αυτό όμως θα οδηγήσει σε επιδείνωση του διαστημικού καιρού”, επισημαίνει ο Μάικλ Λόκγουβτ στο Πανεπιστήμο του Ρέντινγκ στη Βρετανία, ο οποίος υπογράφει τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση “ Geophysical Research Letters”.

Εξετάζοντας δείγματα πάγου που ανασύρθηκαν από μεγάλο βάθος στους πόλους του Κόκκινου Πλανήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η “ βροχή” των ενεργειακών ηλιακών σωματιδίων στη Γη μειώνεται όταν εξασθενεί η ηλιακή δραστηριότητα.

Περιέργως όμως, η ενέργειά τους και επομένως η ικανότητά τους να προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, αυξάνεται αντί να μειώνεται. Επιπλέον, η εξασθένιση της ηλιακής δραστηριότητας συνοδεύεται από εξασθένηση του ηλιακού μαγνητικού πεδίου (ή ηλιόσφαιρας), το οποίο προστατεύει τη Γη από τα επικίνδυνα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας (γαλαξιακές κoσμικές ακτίνες ή GRC).

Απειλή και για τις πτήσεις
“ Αυτή η επιδείνωση του διαστημικού καιρού”, εκτιμά ο Λόκγουντ, “ μπορεί να απειλήσει στο μέλλον τις πτήσεις που περνούν κοντά στους πόλους, όπου καταλήγουν περισσότερα εισερχόμενα διαστήματα”, επισημαίνει.

Σήμερα, το όριο ασφαλούς έκθεσης για τους επιβάτες είναι πέντε τέτοιες πτήσεις τον χρόνο. Τις επόμενες δεκαετίες όμως, το όριο θα μπορούσε να πέσει στις δύο πτήσεις και να δημιουργήσει προβλήματα στο προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών.

Ακόμη χειρότερη θα μπορούσε να είναι η κατάσταση σε επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, ειδικά όσες βάζουν πλώρη για πέρα από την τροχιά της Σελήνης.

Η επανδρωμένη αποστολή που σχεδιάζει να στείλει η NASA στον πλανήτη Αρη τη δεκαετία του 2030 θα λουζόταν στην ακτινοβολία όχι μόνο στη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, ο οποίος, δυστυχώς, δεν διαθέτει προστατευτικό μαγνητικό πεδίο όπως η Γη. (ἔθνος)

Λοιπόν, ἔχουμε καὶ λέμε:

1ον. τὸ ταξείδι θὰ ἦταν ἐπικίνδυνον γιὰ τοὺς ἐπιβᾶτες τοῦ διαστημοπλοίου λόγῳ ἀκτινοβολίας.

2ον. ἡ ἐπίσκεψις στὸν Ἄρη θὰ ἦταν ἐπικίνδυνη λόγῳ ἀκτινοβολίας

3ον. οἱ πτήσεις τῶν ἀνθρώπων, ἐντὸς Γῆς, δὲν πρέπει νὰ ὑπερβαίνουν τὶς πέντε ἀνᾲ ἔτος, λόγω μεγάλης ἀκτινοβολίας.

Δῆλα δή, ὅλα τὰ ἔχουν λύσει οἱ τύποι στὴν ΝΑΣΑ, ἔχουν βρεῖ ἀστροναῦτες, ἔχουν τακτοποιήσει τὸ θέμα τῆς διαμονῆς τους, ἔχουν προβλέψει κάθε πιθανόν κίνδυνο καὶ τώρα κάνουν ὑπομονὴ διότι ὁ Ἥλιος παλάβωσε… Μήπως κάποιος μᾶς κάνει πλάκα;

Κι ἐὰν λάβουμε ὑπ’ ὄψιν μας τὶς πτήσεις ποὺ περνοῦν ἀπὸ τοὺς πόλους, θὰ πρέπῃ ἐπίσης νὰ μᾶς ἀποσαφηνίσουν τὸ τὶ ἀκριβῶς γίνεται μὲ τὶς λοιπὲς πτήσεις καὶ τὶς λοιπὲς ἀκτινοβολίες. Μήπως δῆλα δή ἡ ἀκτινοβολία ἐξαλείφεται ὅταν δὲν περνᾶ ἀπὸ τοὺς πόλους τὸ ἀεροπλᾶνο; Μήπως πάλι πλάκα μᾶς κάνουν;

Διότι ἐγὼ διαφορετικῶς τὰ ἤξερα… Ἀλλὰ κάπου κάπου βγαίνουν κάποιοι, λένε μίαν ἀλήθεια, καὶ μετὰ ἀκολουθεῖ σιωπὴ μήπως καὶ ξεχάσουμε τὰ λεχθέντα. Ἢ λένε κάτι, ψευδὲς ἢ ἀνισόρροπο, καὶ μετὰ  σφυρίζουν ἀδιάφορα! Ἔχετε ἀκούσει τὸ ῥητὸ «στοῦ λωλοῦ τὴν κεφαλή μαθαίνει ὁ μπαρμπέρης»; Μήπως μᾶς ἔχουν περάσει γιὰ πειραματόζωα; Λέτε;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top