Select Menu


Με θριαμβευτικό χαμόγελο και ύφος νικητή ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την 21η Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, «ένας χρόνος πρωτόγνωρης προσπάθειας, αλλαγών στη χώρα και θυσιών του λαού». Οι προσπάθειες αυτές σήμερα αναγνωρίζονται από όλους στην Ευρώπη και ανοίγουν νέα προοπτική για το μέλλον της χώρας, τόνισε.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σήμερα; Την επικίνδυνη καθυστέρηση υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος, σε ομιλία του στο Institut Montaigne στο Παρίσι τη Δευτέρα, σημειώνει: Η εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν την 21η Ιουλίου για την Ελλάδα είναι επείγουσα. Ο κ. Τρισέ εκτίμησε επίσης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής συνολικά. Αν και καθυστερημένα, οι επισημάνσεις Τρισέ αναδεικνύουν το σοβαρό έλλειμμα πολιτικής και ομοιογένειας ακόμη και στην Ευρωζώνη, όπου ουσιαστικά οι αποφάσεις λαμβάνονται στα ραντεβού Μέρκελ - Σαρκοζί. Ποτέ άλλοτε στη σύντομη διαδρομή της Ε.Ε. δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιος συγκεντρωτισμός, καχυποψία και κυριαρχία του στενού εθνικού ακόμα και κομματικού συμφέροντος κάθε χώρας, κάθε κυβέρνησης.

Η ΕΛΛΑΔΑ βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Οι βερμπαλισμοί του Παπανδρέου και του Βενιζέλου όχι μόνο δεν μπορούν να κρύψουν τη διάσταση του προβλήματος, αλλά με τα διαρκή ψέματα κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη. Αυτό που ξέρουμε εμείς, το ξέρουν πλέον όλοι. Τα προγράμματα δανεισμού όχι μόνο δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το θανατηφόρο σπιράλ προς τη χρεωκοπία, αλλά επιταχύνουν με δραματικό τρόπο τις εξελίξεις.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του στη γερμανική «Die Welt» ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού κόμματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη» Ρίτσαρντ Σούλικ χαρακτήρισε παράλογη την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. «Τα δισεκατομμύρια θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη, καθώς δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και θα καταφέρει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της. Η Ελλάδα δημιουργεί επιπλέον χρέη, και δεν αποτελεί βοήθεια, δεν υπάρχει διέξοδος, όταν σε μια εντελώς υπερχρεωμένη χώρα δανείζεις συνεχώς όλο και περισσότερα χρήματα». Έτσι, «δεν σώζουμε τους Έλληνες, αλλά τα κέρδη των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών, που σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους από ελληνικά ομόλογα».

ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ αλλαγές που απαιτούν από την εκτελεστική (των αποφάσεών τους) ομάδα του κ. Παπανδρέου για να συνεχίσουν να του παρέχουν δάνεια με τα οποία παραμένει στην εξουσία εκβιάζοντας τους Έλληνες, σε λίγες περιπτώσεις αφορούν τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαρτάται μόνο ή κυρίως από το κόστος εργασίας. Το μέλλον μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας με τα πολύτιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα δεν βρίσκεται στα ημερομίσθια επίπεδου Μολδαβίας και σε εργασιακές συνθήκες τύπου Κίνας. Το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό και έχει να κάνει με την εγκληματική διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που με το πελατειακό πολιτικό μοντέλο καθήλωσαν τη χώρα στη μιζέρια επιβραβεύοντας τα πρότυπα των διαπλεκομένων μικρών ή μεγάλων επιχειρηματιών, αλλά και των πολιτών. Ξέρετε εσείς καμία ευρωπαϊκή χώρα όπου να υπάρχουν 1.000.000 αυθαίρετα κτίσματα;

ΤΟ ΠΑΣΟΚ του νεωτεριστή (στα κούφια λόγια) κ. Παπανδρέου ήρθε στην εξουσία χωρίς πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστική η σημείωση στην έκθεση της εταιρείας McKinsey που προσέλαβε ο ΣΕΒ για να μελετήσει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. “Κατά την περίοδο συλλογής των στοιχείων που διήρκεσε δύο χρόνια, κανένα υπουργείο (!!!) δεν είχε να επιδείξει αναπτυξιακό σχέδιο σε ορίζοντα τριετίας ή πενταετίας”. Καταλάβατε;

 Χρήστου Δημήτρης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top