Select Menu


Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα μεταφέρεται τώρα στην Ουάσιγκτον καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο στην αμερικανική πρωτεύουσα για διαβουλεύσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρχουν και νέες ανακοινώσεις, αφού ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων, ενώ από τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα επανέλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει προγραμματίσει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την προσεχή Τρίτη στο Βερολίνο. 

Τα νέα μέτρα... μέχρι στιγμής

Περαιτέρω μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και άμεση εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας σε 30.000 υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ.Μόσιαλος μετά τη συνεδρίαση.

Τα βασικότερα μέτρα έχουν ως εξής:
  • Το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.000 ευρώ
  • Οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα μειωθούν κατά 20%
  • Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 55 ετών, για τους οποίους το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ θα περικοπεί κατά 40%.
  • Σε εφεδρεία θα μπουν εντός του έτους 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι στο στενό δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
  • Το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο θα είναι ενιαίο, για το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων
  • Επισπεύδονται οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις
  • Η επέκταση του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία μέσω της ΔΕΗ «τουλάχιστον μέχρι το 2014» περιλαμβάνεται επίσης στις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Μόνιμο το χαράτσι στα ακίνητα

Μόνιμο καθίσταται το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς στην τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αναφέρεται ο χρόνος επέκτασης της καταβολής του τέλους, κάτι που σημαίνει πως ο φόρος αποκτά μόνιμο χαρακτήρα.

Στις ευνοϊκές αλλαγές που επιφέρει η τροπολογία η πρόβλεψη για πλήρη απαλλαγή κατηγοριών μακροχρόνια άνεργων βάσει ειδικών κριτηρίων (πχ εισόδημα έως 12.000 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τις άλλες ευπαθείς ομάδες (πχ πολύτεκνοι) θα επιβαρυνθούν με μειωμένο τέλος (0,5 ευρώ/τμ) εφόσον επίσης πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (πχ εισόδημα έως 30.000 ευρώ)

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη χρονική διάρκεια του μέτρου ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι η ημερομηνία στην παράγραφο 1 της τροπολογίας «θα πρέπει να είναι η 17η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τις επόμενες εφαρμογές».

Το τέλος, πρόσθεσε ο υπουργός, θα ισχύσει και το 2012 και μετά «θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις» και «θα το εντάξουμε στη συνολική μας ρύθμιση για τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων πολιτών».

Ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμα αν αυτά ειναι τα τελικά μέτρα για την εξασφάλιση της 6ης δόσης ή με την έλευση της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν και νέα.

«Οι συζητήσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμως, προσθέτοντας όμως πως «η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014».

«Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ακόμη. 

Πώς θα ψηφιστούν τα μέτρα

Η ψήφιση των μέτρων υπολογίζεται ότι θα γίνει από τη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου -με εξαίρεση το νέο Φορολογικό, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ψηφιστεί ώς το τέλος του επόμενου μήνα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν της άποψης να μη γίνουν την Τετάρτη ανακοινώσεις, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα, αλλά μετά την επιμονή των Κ. Σκανδαλίδη και Α. Λοβέρδου, που ζήτησαν να γίνει η ανακοίνωση για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη φημολογία, αποφασίστηκε να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.  

Από πότε ψαλιδίζονται οι συντάξεις

Η νέα μείωση κατά 20% στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, θα εφαρμοστεί άμεσα και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου 2011, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Σε ό,τι αφορά τον συνταξιούχο κάτω των 55 ετών, η μείωση που επίσης θα εφαρμοστεί από 1η/11/2011 θα φθάνει το 40%.

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας διευκρίνησε ότι και αυτές θα εμφανιστούν μειωμένες από 1 Νοεμβρίου 2011, δεδομένου ότι μετά την πίεση της τρόικας και την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών η επιβολή των περικοπών - που ούτως ή αλλως προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο- επισπεύδεται.

Ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι το ποσοστό μείωσης ποικίλλει αναλόγως με το πόσο ελλειμματικό είναι το εξεταζόμενο Ταμείο. Υπάρχουν επικουρικά ταμεία που δεν εμφανίζουν ελλείμματα και επομένως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις που δίνουν, εξήγησε.

Ωστόσο για το μεγαλύτερο από άποψη δικαιούχων επικουρικό ταμείο, το ΕΤΕΑΜ, η μείωση της επικουρικής σύνταξης διαμορφώνεται στο 15%, σύμφωνα με τον υπουργό.

Τέλος, ο υπουργός διευκρίνησε διαψεύδοντας φήμες που έχουν κυκλοφορήσει, ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα κατώτατα όρια και ότι δεν πρόκειται να ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης σε όσους είναι κάτω από 55 ετών. 

Εσωκομματική γκρίνια

«Παγωμένοι» παρακολούθησαν τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο οι συζητήσεις εντός του κόμματος για συγκυβέρνηση και εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τράβηξαν κόκκινες γραμμές για τις οποίες ενημέρωσαν σχετικώς τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Βασίλη Εξαρχο, προειδοποιώντας ότι θα περιμένουν να διαβάσουν πρώτα το νέο πακέτο για να λάβουν ακολούθως τις οριστικές τους αποφάσεις.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι η δήλωση στα «Νέα» του Δημήτρη Λιντζέρη: «Από τη στιγμή που τα ταμειακά αποθέματα τελειώνουν, έστω και την ύστατη φορά να ληφθούν μέτρα. Όμως αυτή η κυβέρνηση φαίνεται ανήμπορη να υλοποιήσει όσα έχει δεσμευτεί. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και μετά την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού να πάμε ή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή στις κάλπες».

Ο Νίκος Σαλαγιάννης παρατήρησε πως «το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν τα μέτρα αυτά μπορούν να διασφαλίσουν την πορεία της χώρας», ενώ ο Κώστας Γείτονας έκανε λόγο για «επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα για να μην μείνουν στη μέση οι θυσίες». Από την πλευρά του ο Γιάννης Βούρος ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι «δεν αγγίζουμε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους. Αν το κάναμε αυτό ας τούς δίναμε και το χάπι της ευθανασίας».
«Θα μείνουμε στο ευρώ»

Στην ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως τα μέτρα στέλνουν «το μήνυμα στις αγορές και τους εταίρους μας πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Υπογραμμίζοντας πως η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, ο Ηλ.Μόσιαλος ανέφερε πως τα μέτρα εγγυώνται την τήρηση των στόχων μέχρι το 2014.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν όταν φτάσουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση του Ηλ.Μόσιαλου

Η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014.

Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν – όπως ανακοινώθηκε χθες – μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:

Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.

Β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.

Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος.

Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας».
 epikaira.gr με πληροφορίες απο Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top