Select Menu


Του Σταυρου Λυγερου

Το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy έχει ήδη εγκατασταθεί στο θαλάσσιο «οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Οι προσπάθειες της Αγκυρας να ματαιώσει τις γεωτρήσεις έπεσαν στο κενό. Ούτε η Λευκωσία ούτε η Noble Energy υπέκυψαν στις απειλές. Η απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας έχει στο παρελθόν αποφέρει στην Τουρκία σημαντικά πολιτικά κέρδη. Εθισμένη σε αυτή την τακτική, την ακολούθησε και τώρα.

Αυτή τη φορά, όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει μόνο τη στήριξη της φοβικής Αθήνας. ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία έχουν επισήμως υποστηρίξει το δικαίωμά της να εκμεταλλευθεί τα όποια ενεργειακά κοιτάσματα. Στο πλευρό της Λευκωσίας είναι ενεργά και το Ισραήλ, επειδή αυτό υπαγορεύουν και τα γεωπολιτικά και τα γεωοικονομικά συμφέροντά του. Για το Ισραήλ, η ασφαλής δίοδος προς τη Δύση είναι ζωτικός παράγοντας ασφαλείας. Η ρήξη με τη νεοοθωμανική Τουρκία τού στέρησε ένα σύμμαχο, που του εξασφάλιζε στρατηγικό βάθος. Εκτός αυτού, ήλθε και η αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο να υπενθυμίσει στους Ισραηλινούς την εγγενή αστάθεια των συμφωνιών τους με μουσουλμανικές χώρες. Οι εξελίξεις αυτές υποχρέωσαν το Ισραήλ να επανεκτιμήσει την αξία που έχουν η ελεύθερη Κύπρος και η Ελλάδα ως ασφαλής δίοδος προς τη Δύση. Εξ ου και η προσέγγισή του με τον ελληνικό παράγοντα.

Εκτός αυτού, το Ισραήλ έχει ανάγκη την Κύπρο για την εξαγωγή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η λύση που προτείνουν οι Ισραηλινοί και συμφέρει τη Λευκωσία είναι το ισραηλινό και το κυπριακό αέριο να μεταφερθεί με αγωγό σε μονάδα υγροποίησής του στη νότια Κύπρο, απ' όπου στη συνέχεια με πλοία θα μεταφέρεται στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η σύγκλιση συμφερόντων ωθεί το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία να οικοδομήσουν στρατηγική σχέση.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί το διεθνές κλίμα, καθιστά επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό οποιαδήποτε προσπάθεια της Αγκυρας να εμποδίσει τις γεωτρήσεις με χρήση στρατιωτικής βίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, έχει εκτεθεί. Εάν οι απειλές της αποδειχθούν χωρίς αντίκρισμα, το προφίλ του επίδοξου ηγέτη των μουσουλμάνων θα ρηγματωθεί. Οι δηλώσεις Ερντογάν ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εκμεταλλευθεί τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής και ότι ο τουρκικός στόλος θα περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε το Ισραήλ να μην κάνει ό,τι θέλει, είναι γενικόλογες ρητορείες.

Ολα δείχνουν ότι, παρά την αλαζονεία και τον μεγαλοϊδεατισμό του, ο Ερντογάν έχει πάρει το μήνυμα. Μπορεί για λόγους εντυπώσεων να στείλει τουρκικές φρεγάτες και μαχητικά στην περιοχή των γεωτρήσεων, αλλά μέχρι εκεί. Για να υποστυλώσει το κύρος της, η Αγκυρα προχωράει σε δύο πρόσθετες κινήσεις.

Η πρώτη είναι η ανακοίνωση ότι εάν πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις, η Τουρκία και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος θα οριοθετήσουν τη μεταξύ τους υφαλοκρηπίδα. Η κίνηση αυτή είναι πολιτικό παράγωγο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την Αγκυρα. Με άλλα λόγια, η πρώτη απάντηση του Ερντογάν είναι εύκολη και χωρίς ρίσκο.

Η δεύτερη κίνηση είναι η αναγγελία ότι ειδικά νορβηγικά σκάφη θα πραγματοποιήσουν για λογαριασμό της Τουρκίας έρευνες σε περιοχές νοτιοανατολικά του συμπλέγματος του Καστελλορίζου, που με βάση τον κανόνα της μέσης γραμμής ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2011 η Τουρκία χώρισε 11 θαλάσσια οικόπεδα νότια, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Αττάλειας. Ορισμένα απ' αυτά εισέρχονται βαθιά στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου είχε από τότε ζητήσει προσφορές για τη διεξαγωγή ερευνών. Η τωρινή αναγγελία είναι συνέχεια εκείνης της ανακοίνωσης.

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2008 είχαν εκδοθεί δύο τουρκικές αναγγελίες για διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, επίσης από νορβηγικό σκάφος. Ηταν μία πράξη-προειδοποίηση των Τούρκων ότι θα αμφισβητήσουν εμπράκτως την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που εξασφαλίζει στην Ελλάδα η ύπαρξη του Καστελλόριζου. Μερικές ημέρες πριν, τον Οκτώβριο 2008, ο τότε αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού, Μετίν Ατάτς, είχε δηλώσει: «Εκτιμώ ότι η ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων, επειδή προσεχώς θα αποκτήσει σπουδαιότητα. Λόγω των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σ' έναν δεύτερο Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει».

Οι Τούρκοι μένουν πιστοί στην τακτική που έχουν ακολουθήσει στο Αιγαίο από τη δεκαετία 1970. Χρησιμοποιούν τη διεξαγωγή ερευνών ως μηχανισμό πρόκλησης κρίσης. Στον πάγιο αυτό στόχο, τώρα προστίθεται και η συγκυριακή πολιτική σκοπιμότητα του Ερντογάν να επιτύχει μια εύκολη νίκη για να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις από τη διαφαινόμενη αναδίπλωσή του στο μέτωπο των κυπριακών γεωτρήσεων.(Πηγή)

Και τώρα η απώλεια εθνικής κυριαρχίας;

Ο “πόλεμος” στη περιοχή μας ,έχει αρχίσει. Και είναι ένας πολεμος χωρίς τη χρήση όπλων -τουλάχιστον προς το παρόν σε πείσμα των ανεύθυνων “τελάληδων” του διαδικτύου- που θα έχει τεράστια κέρδη για τους νικητές και καταστροφικά αποτελέσματα για τους ηττημένους.
Και πολύ φοβόμαστε ότι στους ηττημένους θα βρεθούμε εμείς .

Η οικονομική αδυναμία της χώρας και οι κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί να διαχειριστεί ακόμη και απλά θέματα , δίνουν σ΄ όλους τους “παίκτες” της γειτονιάς μας,την εντύπωση ότι είμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι. Και πρώτα απ΄ όλα στους Τούρκους,που κυριολεκτικά έχουν “λυσσάξει” από την αδυναμία τους να παρέμβουν ουσιαστικά στις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη Κύπρο. Αποθέματα όμως υπάρχουν κι αλλού. Στο Αιγαίο για παράδειγμα. Κι αυτά κινδυνεύουν από την τουρκική επιθετικότητα και την ελληνική κυβερνητική αδυναμία.

Αυτή τη περίοδο παίζονται συμφέροντα που θα καθορίσουν τύχες λαών και χωρών. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα,η οποία δίνει την εντύπωση ότι απλά…απέχει.

Σ΄ αυτό το παζλ όσο κι αν ψάξουμε δεν βρίσκουμε κομμάτι που να γράφει Ελλάδα. Εκτός από την στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ,την οποία εκείνο αναζήτησε πριν από περίπου ένα χρόνο δεν φαίνεται να γίνεται τίποτα.

Μια κυβέρνηση πνιγμένη στον πανικό της αντιμετώπισης του χρέους που έχει σοκάρει τους πολίτες με τα συνεχή απάνθρωπα μέτρα που λαμβάνει ,δείχνει να έχει αφήσει αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα στη τύχη τους! Ο πρωθυπουργός ματαίωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ,όπου επίσης θα έβλεπε τον αμερικανό πρόεδρο. Έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα κατόπιν εντολής της τρόϊκας ουσιαστικά,για να ανακοινώσει απολύσεις 100.000 δημοσίων υπαλλήλων!

Το σενάριο που όλοι φοβούνται αλλά δεν τολμούν να ψελλίσουν,είναι η μεταφορά της έντασης από τη Τουρκία στο Αιγαίο,με στόχο να οδηγηθούμε πιεζόμενοι στρατιωτικά σ΄ ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων,όπου θα δώσουμε και επί της ουσίας πλέον κυριαρχικά διακαιώματα,όπως για παράδειγμα μέρος της ΑΟΖ για εκμετάλλευση ή συνεκμετάλλευση στη Τουρκία. Σενάριο που έχει αρχίσει να εκτυλίσσεται με την έξοδο του ερευνητικού πλοίου από την Αττάλεια.

Η πρόκληση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης δεν μπορεί πια να αποκλειστεί. Το πως θα τη διαχειριστούμε είναι το μεγάλο ζητούμενο. Γιατί από το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης θα κριθούν πολλά.Αν και το πρώτο που πρέπει να απαντήσουμε είναι αν θα “κατέβουμε” στο πεδίο της διαπραγμάτευσης ή αν θα κάνουμε ότι κάνουμε και με τους δανειστές μας:θα τα δώσουμε όλα αμαχητί. (Πηγή)

Και άλλο ερευνητικό ιταλικό πλοίο κατέπλευσε χθες στο λιμάνι της Αττάλειας

Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος Explora OGS πέρασε χθες Νότια της Κρήτης , 10 ν.μ. κάτω από το Καστελόριζο ,για να καταλήξει στο λιμάνι της Αττάλειας.


Πιο πάνω φαίνεται η χθεσινή του πορεία και το που βρίσκεται σήμερα σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιταλικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής http://webcc.ogs.trieste.it/explora/

Το σκάφος ανήκει στην Ιταλικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής και συμφώνα με τα λεγόμενα των Ιταλών ειδικεύεται σε μια γεωφυσική τεχνική, για την πιθανότητα εξεύρεσης πετρελαίου καθώς και του εντοπισμού του καλύτερου σημείου εγκατάστασης της πλατφόρμας διάτρησης.


Το Explora OGS είχε ήδη δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα μόλις λίγους μήνες πριν. (Πηγή)


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top