Select Menu


Με μια δήλωση ρητής επιφύλαξης που θα υποβάλλει ο φορολογούμενος στη ΔΟΥ μαζί με την έκτακτη εισφορά είναι ενδεχομένως δυνατόν στο μέλλον να διεκδικηθεί η επιστροφή της καταβληθείσας έκτακτης εισφοράς σε περίπτωση που αυτή κριθεί αντισυνταγματική.

Στην συγκεκριμένη δήλωση διατυπώνονται ρητά οι λόγοι για τους οποίους η συγκεκριμένη έκτακτη εισφορά δεν είναι σύννομη και αντιβαίνει σε συνταγματικές διατάξεις. Όπως διευκρινίζεται, η αναδρομική φορολογική επιβάρυνση για ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα (όπως είναι αυτά του 2010) αντίκειται στην διάταξη της παρ. 2 αρ. 78 του Συντάγματος.

Επιπλέον παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας αφού κάποιος φορολογούμενος με καθαρό εισόδημα 12.000,00 € δεν επιβαρύνεται με έκτακτη εισφορά ενώ ο φορολογούμενος που δηλώνει καθαρό εισόδημα 12.001,00 € υπόκειται σε εισφορά.

Τονίζεται τέλος ότι υπάρχει παραβίαση της αρχής ίσης μεταχείρησης των φορολογουμένων αφού είναι στην διακριτική ευχαίρεια του καθενός που υποβάλλει δήλωση εισοδήματος να καταγράψει ή όχι έσοδα απαλλασσόμενα της φορολογίας όπως μερίσματα ή τόκους και τώρα θα φορολογηθούν γι αυτά μόνο όσοι τα έχουν ήδη δηλώσει. Για τους παραπάνω λόγους είναι ενδεχομένως δυνατή η μελλοντική διεκδίκηση της έκτακτης εισφοράς που τώρα επιβάλλεται.

Παρακάτω παρατείθεται ολόκληρη η δήλωση ρητής επιφύλαξης και μπορείτε να τη κατεβάσετε από το παρακάτω σύνδεσμο...

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top