Select Menu


Διευκρινίσεις για τη χρηματοδότηση των ΕΛΚΑ-ΚΕΓ-ΕΛΚΕΔΕ & ΕΛΚΕΑ παραχωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε απάντηση της σημερινής παρουσίας του Διευθυντή του Κέντρου Αργιλλομάζας σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή.

Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής:

"Οι εταιρίες ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ ΑΕ, ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΟΥΝΑΣ Α.Ε., ΕΛΚΕΔΕ - ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΕ και ΕaΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΙΛΛΟΜΑΖΗΣ Α.Ε., είναι θυγατρικές της ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. η οποία συμμετέχει στο Μετοχικό τους Κεφάλαιο κατά το αναγραφόμενο ποσοστό στον κατωτέρω Πίνακα: 

ΕΠΩΝΥΜΙΑ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
% ΕΟΜΜΕΧ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ ΑΕ
ΕΛ.Κ.Α. Α.Ε.
65,95
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΟΥΝΑΣ Α.Ε.
Κ.Ε.Γ. Α.Ε.
51,00
ΕΛΚΕΔΕ - ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΕ
ΕΛ.ΚΕ.ΔΕ. Α.Ε.
51,01
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΙΛΛΟΜΑΖΗΣ Α.Ε.
ΕΛ.ΚΕ.Α. Α.Ε.
75,64

Σκοπός των εταιριών αυτών σύμφωνα με το καταστατικό τους είναι η βελτίωση και ανάπτυξη των προϊόντων των κλάδων, μέσω παροχής βοήθειας, τεχνικών υπηρεσιών, ανάπτυξης νέων συστημάτων και μεθόδων παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, εκπαίδευσης βιοτεχνιών, προώθησης πωλήσεων των προϊόντων των κλάδων, καθώς επίσης ο σχεδιασμός, η πιλοτική βιομηχανική παραγωγή και διάθεση στις ΜΜΕ σχετικών προτύπων.

Απώτερος σκοπός εν κατακλείδι ήταν η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου τον οποίο αντιπροσωπεύουν, αλλά και η συμβολή στην γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας. 

Ο εξοπλισμός και η λειτουργία τους επιχορηγήθηκαν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και κυρίως από προγράμματα του Β’ ΚΠΣ.  

Κατά την τελευταία δεκαετία, η δραστηριότητα των εταιρειών ΕΛΚΑ, ΕΛΚΕΑ, ΕΛΚΕΔΕ, ΚΕΓ περιορίστηκε κατά κανόνα στη διαχείριση και υλοποίηση προγραμμάτων EUREKA και ειδικότερα της κατηγορίας individual projects, τα οποία χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους σε αντίθεση με τα όσα δήλωναν μέχρι πρόσφατα οι εκπρόσωποι των εταιριών. Σύμφωνα με τον κανονισμό των προγραμμάτων, στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν φορείς από τουλάχιστον δύο χώρες με αντικείμενο τη δημιουργία προϊόντων ή διαδικασιών ή υπηρεσιών που συντελούν στην ανάπτυξη του κάθε επιμέρους κλάδου και κάθε χώρα καλύπτει το αντίστοιχο κόστος.

Από έλεγχο που διενεργήθηκε από τη ΓΓΒ προέκυψε ότι οι τέσσερις εταιρίες χρησιμοποίησαν την ετικέτα EUREKA ακόμα και για την υλοποίηση έργων που δεν εντάχθηκαν ποτέ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρησιμοποίησαν ψευδώς την «ετικέτα» αυτή, ως ουσιαστικό και νομιμοποιητικό υπόβαθρο για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). Ενδεικτικά αναφέρεται η επιβάρυνση του ΠΔΕ για την επιχορήγηση των ανωτέρω εταιριών για το 2010:

Εθνικοί Πόροι Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΓΓΒ από προγράμματα EUREKA (ΣΑΕ 27/7)
ΕΛΚΕΑ
280.000
ΕΛΚΑ
379.000
ΕΛΚΕΔΕ
1.597.500
ΚΕΓ
259.000

Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, διενεργήθηκε έλεγχος από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατόπιν εντολής του κ. Σ. Ξυνίδη, Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως προκύπτει και από τους κατωτέρω πίνακες, αναφέρεται μεταξύ των άλλων, ότι στη διάρκεια υλοποίησης των έργων EUREKA οι εταιρίες κάλυπταν μέσω της χρηματοδότησης το σύνολο σχεδόν (85% -95%) των λειτουργικών τους δαπανών ακόμα κι όταν αυτές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Χρηματοδότησης του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. (π.χ. ομαδική ιδιωτική ασφάλιση εργαζομένων, ΕΤΑΚ), δεν μπορούσαν να συνδεθούν με το αντικείμενο των συγκεκριμένων προγραμμάτων EUREKA.

Έσοδα από υπηρεσίες παρεχόμενες από τους Οργανισμούς
Λειτουργικές δαπάνες
ΕΛΚΕΑ
106.014,52
795.061,81
ΕΛΚΑ
869.518,73
235.719,94
ΕΛΚΕΔΕ
164.601,98
2.694.806,23
ΚΕΓ
34.265,65
692.131,47

Επίσης από το ως άνω πόρισμα προκύπτει ότι οι εταιρίες χρηματοδοτήθηκαν με το ποσό των 8.437.437€ για 17 έργα συνολικού προϋπολογισμού 17.010.629€, τα οποία δεν εγκρίθηκαν ποτέ ως EUREKA, καθώς επίσης για κάποια από τα υλοποιούμενα έργα συνέχισαν να χρηματοδοτούνται ακόμη και μετά την καταχώρησή τους ως ολοκληρωμένα από το γραφείο ΕUREKA.

Σημειώνουμε ότι το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει ήδη αποσταλεί στον Εισαγγελέα για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ενώ διερευνάται και από το Υπουργείο η ύπαρξη πειθαρχικών ευθυνών".Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top