Select Menu


Γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς

Στα τέλη του 2010, δημοσιεύτηκε στο διεθνή τύπο πως αναμένονται νέες αποκαλύψεις μέσω WIKILEAKS που αφορούν όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την ευρύτερη περιοχή μας (Βαλκάνια – Ελληνοτουρκικά – Κυπριακό – Μέση Ανατολή).

Τα δημοσιεύματα έφεραν αναστάτωση σε περίπου ολόκληρη τη «γειτονιά» μας, ωστόσο λίγο μεγαλύτερη σε ΗΠΑ και Τουρκία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τότε δημοσίευμα της Ισραηλινής JERUSALEM POST η ομάδα των WIKILEAKS ήταν έτοιμη να δημοσιεύσει απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που θα αποδείκνυαν πως η Τουρκία συνεργάζονταν με την Al Qaeda και οι ΗΠΑ με το PKK.

Αυτομάτως, Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με Τούρκους ομολόγους τους και τους ενημέρωσαν σχετικά. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δηλώσεις και τόνισε: «Η Τουρκία δεν έχει ποτέ υποστηρίξει ή βοηθήσει οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση, πόσο μάλλον την Al Qaeda που έχει εκτελέσει και επιχειρήσεις εναντίον της. Η Τουρκία κατατάσσει τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας στα σημαντικότερα θέματα που την απασχολούν».

Στην ερώτηση δημοσιογράφων αν οι ΗΠΑ βοηθούν υπογείως το PKK, το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε: «Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά στο πόλεμο εναντίον του PKK», ωστόσο μια άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε πως το θέμα θα διερευνηθεί σε βάθος και θα συζητηθεί με τους αρμόδιους των ΗΠΑ. Από τη πλευρά του ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, δήλωσε πως κάποιοι επιθυμούν ένταση ανάμεσα σε συμμαχικές χώρες (Τουρκία – ΗΠΑ), ενώ συμφώνησε με τις απαντήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, πως ΗΠΑ και Τουρκία όχι μόνο δεν έχουν υποστηρίξει το PKK και την Al Qaeda αντίστοιχα, αλλά από κοινού εξαπολύουν και οργανωμένες επιχειρήσεις εναντίον τους.

Πριν κοπάσει ο θόρυβος, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από συνάντηση που προγραμματίστηκε την ίδια χρονική στιγμή με την αμερικανίδα ομόλογό του δήλωσε πως «η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον ζήτησε συγνώμη από την Τουρκία για το γεγονός πως αυτή αναφέρεται στις εμπιστευτικές αναφορές που δόθηκαν στη δημοσιότητα».

Τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας μετέδωσαν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σχετική αναφορά έγινε και στα αντίστοιχα δημοσιεύματα των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Νταβούτογλου δήλωσε πως οι αποκαλύψεις της WIKILEAKS θέτουν σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αυτό που ωστόσο είναι άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως μέσα από τις διαρροές …διέρρευσε πως αμερικανικές διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν τον Νταβούτογλου ως «εξαιρετικά επικίνδυνο». «Τα τηλεγραφήματα που διοχετεύει η WIKILEAKS καταδεικνύουν την αύξουσα καχυποψία των δυτικών απέναντι στην Τουρκία, που μολονότι αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της «μισεί το Ισραήλ», σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματική φρασεολογία», ήταν η επόμενη επισήμανση.

«Αυτές οι δημοσιεύσεις δεν αντιπροσωπεύουν απλώς μία επίθεση ενάντια στα αμερικανικά διπλωματικά συμφέροντα. Αντιπροσωπεύουν επίσης μία επίθεση ενάντια στη διεθνή κοινότητα», τόνισε η Κλίντον μετά την συνάντησή της με τον Τούρκο υπουργό.

Στις ίδιες δηλώσεις της, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε τη δημοσίευση από τη WIKILEAKS, άνω των 50.000 εμπιστευτικών εγγράφων και τόνισε πως η Ουάσινγκτον «λυπάται βαθύτατα για τη δημοσίευση πληροφοριών που προορίζονταν να παραμείνουν εμπιστευτικές».

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε για τις αποκαλύψεις του WIKILEAKS, αμφισβήτησε την εγκυρότητα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, ενώ τόνισε: «ας δούμε τι υπάρχουν στα φουστάνια του WikiLeaks, ας τα ρίξει να τα δούμε. Και μετά να δούμε πόσο σοβαρά είναι αυτά και πόσα δεν είναι. Διότι είναι αμφίβολη η εγκυρότητα του Wikileaks. Γι’ αυτό κι εμείς θα περιμένουμε να πέσουν οι πέτρες από τα φουστάνια τους. Μετά θα τις εξετάσουμε και θα κάνουμε τις απαραίτητες ανακοινώσεις».

Στις διευκρινίσεις που τότε δόθηκαν από τις δύο πλευρές, παραδέχτηκαν πως δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο του επόμενου τεύχους του WIKILEAKS …και απλώς το αναμένουν. Από τότε η WIKILEAKS σιώπησε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Τι διέρρευσε από τις …διαρροές!

Η WIKILEAKS ήταν έτοιμη να δημοσιεύσει απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, που θα αποδεικνύαν πως η Τουρκία έχει βοηθήσει την Al Qaeda και οι ΗΠΑ τους αντάρτες του PKK. Πιο συγκεκριμένα οι διαρροές ανέφεραν πως η Τουρκία κάνει τα “στραβά μάτια” στα σύνορα της με το Ιράκ έτσι ώστε να προμηθεύονται με βόμβες, όπλα και πυρομαχικά τα μέλη της Al Qaeda που βρίσκονται εκεί (Ιράκ).

Σχετικά με τις διαρροές θα αποδείκνυαν πως οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίζουν εμπράκτως το κουρδικό PKK, αν και από το 1984 το State Department τους χαρακτήρισε ως τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με τα στρατιωτικά έγγραφα που θα ερχόντουσαν στη δημοσιότητα, ωστόσο ποτέ δεν έγινε, οι ΗΠΑ καλούσαν τα μέλη του PKK να πολεμήσουν για την ελευθερία τους, ενώ όσα μέλη του συλλαμβάνονται στο Ιράκ από αμερικανούς θα αφήνονται ελεύθεροι.

Οι πιο πάνω αποκαλύψεις έγιναν από το αμερικανικό Associated Press ενώ ο εκπρόσωπος του State Department, P.J. Crowley, περίπου τρομοκρατημένος δήλωσε πως αν έρθουν στο φως της δημοσιότητας τέτοια έγγραφα, θα επέλθει ολική ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις κρατών και θα δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα σε συμμαχικές χώρες. Πέρα αυτού συνέχισε πως μια τέτοια δημοσιοποίηση θα πλήξει το κύρος των ΗΠΑ και θα φέρει νέα επικριτικά σχόλια.

Τα όσα γράφω είδαν το φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2010. Κατά τη διάρκεια του 2011 η ομάδα των WIKILEAKS απλώς ελαχιστοποιεί τις αποκαλύψεις και στο δεύτερο εξάμηνο απλώς…σωπαίνει!!!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top