Select Menu


Τα τελευταία δύο χρόνια - δυστυχώς - έχουμε συνηθίσει να μην νιώθουμε έκπληξη από τη συνεχή διαπίστωση ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε μια σκηνοθετημένη παράσταση, με κεντρικό πυρήνα στο σενάριό της τα ακατάσχετα ψεύδη και τις γνωστές ρυπαρές μεθοδεύσεις και μεθοδολογίες.

Όμως,
όσο και αν έχει εντρυφήσει κανείς στη μελέτη της διαχρονικής τεχνοκρατικής πασοκικής προπαγάνδας, δεν μπορεί να μένει απαθής εντοπίζοντας στοιχεία για το πως στήθηκε όλο αυτό το "θέατρο".

Καθώς περνάει ο καιρός και...
η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου υλοποιεί το πρόγραμμά της, υπό τη μουσική υπόκρουση του τραγουδιού "Ανάποδα" του Μ. Χατζηγιάννη (έχοντας προσφάτως απολέσει το δικαίωμα να "παίζει" τραγούδια που καπηλεύτηκε στο παρελθόν), μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει πόσο αποκρουστική καθιστά αυτό το μείγμα πολιτικών, τη λέξη "αλήθεια".

Θα σταθώ σήμερα στο θέμα των
blogs για το οποίο γίνεται πολλή κουβέντα τελευταία. Μου έκαναν μεγάλη εντύπωση πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με κάποιο νομικό πλαίσιοεπικαιροποίηση του σεναρίου που ακολουθούν κατά γράμμα, αδιαφορώντας για τον αν καθιστούν τους εαυτούς τους πρωταγωνιστές μιας αυθεντικής φαρσοκωμωδίας. Και μιλώ για "επικαιροποίηση" γιατί πριν λίγο καιρό έλεγαν άλλα. που επιζητούν να θεσπίσουν, με ιδιαίτερη μάλιστα σπουδή, δηλώσεις που τις έκαναν και τις κάνουν με ύφος "νομικίστικο", βλοσυρό, πασπαλισμένο με αλγεινούς μορφασμούς. Έτσι προφανώς τους θέλει η
Και εξηγούμαι :

(
Όλα τα αποσπάσματα προέρχονται από την ιστοσελίδα pasok.gr)

Γ.
Παπανδρέου (1/10/2009) : Απευθύνομαι σ' αυτούς και τους λέω: Σας θέλουμε κοντά μας. Σας θέλουμε μαζί μας. Πάμε μαζί. Τίποτα δεν μας χωρίζει. Απευθύνομαι στους νέους. Στα νιάτα. Απευθύνομαι σ' εκείνους που αμφισβητούν την πολιτική. Στους bloggers που γράφουν μια νέα εποχή. [...] Πάμε μαζί, να κάνουμε την αμφισβήτηση συμμετοχή και θετική δράση.

Άννα
Διαμαντοπούλου (10/12/2008) : Μιλώντας πριν από μια εβδομάδα σε συνέντευξη με bloggers, είπα ότι η έκρηξη στην Αθήνα με νεκρούς είναι θέμα μηνών ή ημερών. Και έγινε.

Ανακοίνωση
Τομέα Εθελοντισμού ΠΑΣΟΚ (15/10/2008) : Η 15η Οκτωβρίου έχει κηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των bloggers. Οι εθελοντές - bloggers δίνουν το στίγμα τους, εντρυφώντας σε θέματα που απασχολούν όλους μας, θέματα κοινωνικά, πολιτικά, παγκόσμια. Με οδηγό την ιδεολογία και σύνθημα τους «έστω κάτι ελάχιστο είναι καλύτερο από την απραξία», έχουν εγγραφεί πάνω από 10.000 blοgs με σχεδόν 12.000.000 εγγεγραμμένους αναγνώστες, παγκοσμίως, και οι συντάκτες των blogs διαδραματίζουν τον ρόλο του επιμορφωτή, τον ρόλο του σημαντικού, τον ρόλο του ανθρώπου.

Γ.
Παπανδρέου (15/3/2008) : Το Συνέδριό μας δεν περιορίστηκε στα στενά όρια μιας τυπικής κομματικής διαδικασίας, έγινε βήμα διαλόγου και διαβούλευσης, με όλα τα στελέχη μας, αλλά και τα στελέχη από τα μαζικά κινήματα, την εκπαιδευτική κοινότητα, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους νέους, καινοτόμους επιχειρηματίες, τους bloggers. [...] Σας καλώ όλους, οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε, για να γίνει πραγματικότητα η γενναία αύξηση του βασικού μισθού της κατώτατης σύνταξης.

Ευ.
Βενιζέλος (4/3/2008) : Το ίδιο πάτε να κάνετε, κύριοι Υπουργοί, τώρα και με αφορμή τη μπλογκόσφαιρα, τον ελεύθερο χώρο έκφρασης, πρόσβασης, επικοινωνίας και διαλόγου στο διαδίκτυο. Αντί να συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή της Βουλής, ή να ανατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η μελέτη του φαινομένου, με βάση τα διεθνή πρότυπα, γιατί θα ήταν επαρχιωτισμός του αισχίστου είδους, να κινούμαστε μόνοι εδώ, μέσα στο δικό μας μικρό περιβάλλον, χωρίς να λαμβάνουμε υπ' όψιν τις παγκόσμιες καταστάσεις, αντί να κινηθούν όλες οι συναρμόδιες ανεξάρτητες αρχές που δημιουργούν ένα πλέγμα προστασίας επαρκέστατο -γιατί κατά ένα μέρος είναι αρμόδιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κατά ένα μέρος είναι αρμόδια η ΑΔΑΕ, κατά άλλο μέρος είναι αρμόδια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα- εμπλέκεστε σε μία περιπέτεια που θα σας καταστήσει καταγέλαστους, όχι μόνο στην Ελλάδα, στους νέους που κατά τεκμήριο είναι χρήστες του διαδικτύου και bloggers, αλλά διεθνώς. Κινδυνεύετε να γίνετε περίγελος της διεθνούς κοινότητας του διαδικτύου.

Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με bloggers
(29/2/2008) : Σε αναφορά που έγινε στο θέμα της ανωνυμίας και της ευθύνης στα blogs, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι, τα ποινικά αδικήματα είναι ποινικά αδικήματα όπου και αν αυτά εκδηλώνονται και εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση προσπάθεια να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ και την ελεύθερη έκφραση από το διαδίκτυο.

Γ.
Παπανδρέου (29/2/2008) : Σας είχαμε προτείνει ένα laptop για κάθε μαθητή και δωρεάν διαδίκτυο. Δεν το θέλατε. Και τώρα, μάλλον όλα εξηγούνται: σας ενδιαφέρει η ελεγχόμενη ενημέρωση, ελεγχόμενα Μέσα, ελεγχόμενοι Εισαγγελείς και, βλέπετε κάθε νέο με υπολογιστή, ως έναν εν δυνάμει Blogger, και αυτό, το θεωρείτε επικίνδυνο.

Δεν ξέρω τι νιώθετε μετά από όσα διαβάσατε παραπάνω, υποθέτω ότι το λιγότερο που δοκιμάζετε είναι η έκπληξη.
Δυστυχώς αυτός ο θίασος κυβερνά σήμερα τη χώρα μας και έχει επιδοθεί κάθιδρος στην ποινικοποίηση της άποψης και της κριτικής, ακόμα και αν αυτή είναι βασισμένη σε αδιάψευστα γεγονότα, που κανείς δεν αμφισβητεί, που κανείς δεν αρνείται, που κανείς δεν ανατρέπει την ορθότητά τους. Έχει επιδοθεί στη μετατροπή της διαφορετικής πολιτικής θέσης σε έγκλημα, εκφοβίζει, τρομοκρατεί, τραμπουκίζει και κανιβαλίζει χρησιμοποιώντας καθημερινά ένα αποπνικτικό νεφέλωμα μέσων ενημέρωσης κάθε είδους, που κομίζει για τον ίδιο μύρο και ροδόσταμο.

Αυτός ο θίασος έχει αποφασίσει ότι
το έννομο συμφέρον του πολίτη να αντιστέκεται έστω και ελάχιστα στον ορυμαγδό των ψευδών του, με όποιον τρόπο μπορεί, πρέπει να αποτελεί αφορμή για να σέρνει πολίτες στα δικαστήρια, την ώρα που κανένας από όλους αυτούς δεν θα τολμούσε να εμφανιστεί μπροστά σε έναν δικαστή κρατώντας το προεκλογικό τους πρόγραμμα. Και το χειρότερο είναι ότι απαιτούν από τους πολίτες να μπαίνουν σε μια άνιση μάχη γιατί όπως και να το κάνουμε η εξουσία δεν εξασφαλίζει ίσους όρους.

Σε αυτό το σημείο
θα ήθελα να κάνω και μια πρόταση. Όποιος βουλευτής, υπουργός, ή άλλος έχων ασυλία, θέλει να μπει σε δικαστική διαμάχη με πολίτη, να παραιτείται πρώτα από κάθε ιδιότητα η οποία του παρέχει ασυλία.

Αυτά που διαβάσατε παραπάνω είναι όσα έλεγαν αυτοί που σήμερα θέλουν να διευθετήσουν με περαιτέρω νόμους από τους υπάρχοντες τα blogs.
Είναι οι ίδιοι που χρησιμοποίησαν κατά κόρον τα blogs από τις αρχές του 2007, έως τα τέλη του 2009 για να διαστρεβλώσουν κάθε αλήθεια, για να λασπολογήσουν, για να διασύρουν και εν τέλει να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ήταν ο κος Καρχιμάκης που κρατούσε τη μπαγκέτα και έστελνε το "σκάνδαλο της ημέρας" σε εκατοντάδες blogs σε όλη την Ελλάδα, πολλά από τα οποία "κατόπιν συνεννοήσεως", άλλαζαν λίγο το "non paper" και το παρουσίαζαν ως δική τους αποκάλυψη. Κάπως έτσι είχε στηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο "καταπελτών" που καθημερινά βομβάρδιζαν την κοινή γνώμη με "σκάνδαλα". Αλήθεια, πόσα από αυτά τελεσφόρησαν ως τέτοια ; Εκδιώχθηκε ποτέ ο κος Καρχιμάκης για όσα δε μπόρεσε να αποδείξει και εξιστορούσε στα email που έστελνε;

Ακόμα και για το περίφημο "σκάνδαλο του
Βατοπεδίου" ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος μίλησε για λάθος εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νικητιάδης, σε πρόσφατη εκπομπή στην τηλεόραση είπε ανερυθρίαστα ότι "η σκανδαλολογία είναι πολιτική πρακτική εκ αρχαιοτάτων χρόνων" θέλοντας να δικαιολογήσει το "Βατερλό" των προεκλογικών δονκιχωτισμών του ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί λοιπόν κυβερνούν σήμερα την πατρίδα μας και
δεν είναι η πρώτη φορά που τα κάνουν αυτά. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τα καθημερινά "περίπτερα" του κ. Λαλιώτη στην αίθουσα τύπου. Θα θυμούνται τη βαριά βιομηχανία λάσπης που δηλητηρίασε την κριτική σκέψη των Ελλήνων ακόμα και σε θέματα που οι ίδιοι οι "βιομήχανοι", σήμερα, υποστηρίζουν με θέρμη.

Ας θυμηθούμε
για λίγο τις εποχές που ο κ. Παπανδρέου καλούσε τους bloggers σε "ταξιδάκια" για να καλύπτουν το ρεπορτάζ του. Τότε που η άποψή του ήταν ότι τα blogs πρέπει να γίνουν (και πολλά είχαν γίνει) δορυφόροι τύπου "Λίνας" και "Ιορδάνη". Τότε που καλούσε τους bloggers τονίζοντας ότι δεν ήθελε καν να του πουν ποια blog διαχειρίζονται. Βλέπετε ότι και οι δηλώσεις εκείνης της εποχής. αναφέρονται γενικά και αόριστα σε "bloggers" και "μπλογκόσφαιρα", άσχετα αν ήταν γνωστό εκείνη την εποχή το ποια blogs έπαιρναν τη "γραμμή" και τη μεταλαμπάδευαν
Κλείνοντας και επειδή το επόμενο χρονικό διάστημα θα διαβάσουμε σημεία και τέρατα σχετικά με τα blogs (όλοι θα γίνουν ειδικοί ως συνήθως), να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχει μια τεράστια διαφοράανωνυμίας" και της "ψευδωνυμίας". Το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε στα blogs και συνεχίζει να υφίσταται, είναι τα σχόλια που γίνονται "ανώνυμα" χωρίς κάποιο άλλο διακριτικό στοιχείο πέραν των στοιχείων πρόσβασης του σχολιαστή σε επίπεδο σύνδεσης με το διαδίκτυο. Η διεθνής νομολογία έχει καθορίσει το τι είναι αξιόποινο και κάτω από ποιες συνθήκες ικανοποιείται αίτημα άρσης απορρήτου των επικοινωνιών. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα προσπαθεί να ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό.
μεταξύ της "
Το 2007, το 2008, το 2009, η "ασυδοσία" ήταν καλή για το ΠΑΣΟΚ γιατί εξυπηρετούσε όσα ήθελε να επιτύχει και να "περάσει". Σήμερα δεν του αρέσουν τα blogs, τα αποκαλεί "κουκουλοφόρους" και θέλει να θεσπίσει νόμους για να τα εξοντώσει, νόμοι που μάλλον θα προκαλέσουν γέλιο όταν θα προσπαθήσουν να περιγράψουν την πλειάδα των τρόπων που έχει πλέον κάποιος για να εκφράσει μια άποψη στο διαδίκτυο. Το έλεγε άλλωστε και ο κ. Βενιζέλος αυτό, το 2008.

Η ουσία είναι το ΠΑΣΟΚ δεν έμαθε ποτέ να παίζει με τους ίδιους όρους
. Το ζήσαμε και την περίοδο που ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός κρατούσε τα πανό των απεργών, φόραγε μπλουζάκια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και έκλαιγε στο λιμάνι του Πειραιά. Μόλις έγινε κυβέρνηση, έχοντας την "πατέντα" για το τι μπορούν να κάνουν τα blogs, θέλει να τα φιμώσει αφού έκανε τη δουλίτσα του.

Ακόμα και έτσι όμως
, ακόμα και αν υποθέσουμε (που είναι αδύνατο να γίνει νομικά) ότι θα υποχρεωθούν όλοι οι bloggers να ταυτοποιούνται, ποιος από όλους αυτούς θα τολμήσει να σταθεί μπροστά σε έναν δικαστή με το προεκλογικό τους πρόγραμμα και τις δηλώσεις τους πριν τον Οκτώβριο του 2009 στο ένα χέρι, και στο άλλο τα πεπραγμένα τους τα τελευταία 2 χρόνια ; Ποιος εισαγγελέας θα κρίνει ότι το να αναδημοσιεύονται οι παλιές τους δηλώσεις και στοιχεία από τα δελτία τύπου τους, είναι ποινικά διώξιμο ; Με ποια λογική θα κυνηγήσουν όσους χρησιμοποιούν τα "όπλα" που οι ίδιοι εφηύραν και κατασκεύασαν ;

Και επειδή σε μερικούς αρέσουν τα ποδοσφαιρικά παραδείγματα, στο γήπεδο που θέλουν να φτιάξουν θα παίξουμε όλοι στα ίσα ή από τη δική τους περιοχή θα αφαιρέσουν το τέρμα δια νόμου ;


Πολλοί από τους Έλληνες πολίτες
έχουμε αποφασίσει να μην πορευτούμε υπό τους ήχους του ανασκευασμένου από την κυβέρνηση, γνωστού τραγουδιού, υπό το νέο του τίτλο "Πήγαινέ με όπου θέλεις πασοκτζή ..." .

Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top