Select Menu

ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Τέσσερις «κόσμοι» συγκρούονται μεταξύ τους και τα παίζουν όλα για όλα. Αντικρουόμενα συμφέροντα, που το ένα επιθυμεί να εξοντώσει το άλλο με πεδίο μάχης την οικονομία μας και παράπλευρες απώλειες τις τσέπες μας

Βρόμικος πόλεμος των Αμερικανών στις πλάτες της Ελλάδας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση. «Θα πτωχεύσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει. Οι Έλληνες είναι οι τεμπέληδες και τα λαμόγια που έφαγαν τα χρήματα και τώρα εκλιπαρούν για δανεικά».

Πίσω από κάθε αράδα που γράφεται σε μεγάλα εγκεκριμένα διεθνή πρακτορεία και εφημερίδες κρύβονται μεγάλα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα, που βγάζουν τη χολή τους για να κερδίσουν δισεκατομμύρια σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ «γιγάντων».

Τέσσερις «κόσμοι» συγκρούονται μεταξύ τους και τα παίζουν όλα για όλα. Αντικρουόμενα συμφέροντα που το ένα επιθυμεί να εξοντώσει το άλλο με πεδίο μάχης την οικονομία μας και παράπλευρες απώλειες τις τσέπες μας.

Τρεις από αυτούς επιθυμούν να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία, αλλά «σφάζονται» γιατί διαφωνούν στον τρόπο. Ο τέταρτος θέλει να τα καταφέρουμε μεν, αλλά με βαρύ τίμημα που θα σημάνει την ισοπέδωση των οικονομικών του κάθε Έλληνα δε.

Επικοινωνιακές ναυαρχίδες στην τιτάνια σύγκρουση είναι οι αμερικανικές εφημερίδες «Financial Times» και «Wall Street Journal», το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και η μεγαλύτερη διαδικτυακή εφημερίδα στον κόσμο «Huffington Post».


Η «Financial Times» και οι κερδοσκόποι

Η έγκριτη εφημερίδα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα προφητεύει τη στάση πληρωμών στην Ελλάδα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα καταφέρει να αποφύγει την ελεγχόμενη χρεοκοπία και την αναδιάρθρωση του χρέους. Στο editorial με τίτλο «Thinking the unthinkable» στις 20 Σεπτεμβρίου προετοιμάζει το έδαφος για ελεγχόμενη χρεοκοπία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Αν και η Αθήνα έχει κάνει πρόοδο, η στάση πληρωμών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εάν η χώρα δεν καταφέρει να βάλει αποφασιστικά τα οικονομικά της σε τάξη... Η ευρωζώνη χρειάζεται ένα σχέδιο Β: μία οδό για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών με τρόπο τακτικό και προβλέψιμο», έγραφε. Ρίχνει έτσι λάδι στη φωτιά συντηρώντας τη δυσπιστία των αγορών και τα ελληνικά spreads πάνω από τις 800 μονάδες βάσης.

Η «Financial Times» ανήκει στην εταιρεία Pearson Plc, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Glen Moreno. Τόσο η εταιρεία όσο και ο πρόεδρός της έχουν κάθε συμφέρον να ποντάρουν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος; Ο κ. Moreno είναι ανώτερος ανεξάρτητος διευθυντής στον επενδυτικό κολοσσό Man Group Plc, που διαχειρίζεται κεφάλαια 44 δισ. ευρώ - αστρονομικό ποσό που επενδύεται με τις επιθετικές τακτικές που χαρακτηρίζουν τα hedge funds και οδήγησαν φορείς των αγορών και πολιτικούς να τα κατηγορούν για κερδοσκοπία. Ο κ. Moreno με κάθε δημοσίευμα των δικών του «Financial Times» που προέβλεπε την καταστροφή της Ελλάδας και οδηγούσε σε αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων μπορούσε να κερδίζει δισεκατομμύρια μέσω του hedge funds της Man Group Plc. Αν η Ελλάδα βγει στις αγορές και πάει σε ελεγχόμενη πτώχευση, το πάρτι ξαναρχίζει. Πόσο μάλλον αν η ελεγχόμενη πτώχευση γενικευτεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφημερίδας έχει έναν λόγο παραπάνω να χτυπάει την Ελλάδα, καθώς έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την ελληνική Δικαιοσύνη. Στην Pearson Plc ανήκει ο εκδοτικός οίκος ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων Logman-Pearson, στον οποίο η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 1.434.452 ευρώ για μονοπωλιακή τακτική.

Το πρόβλημα για την εταιρεία είναι ότι στην απόφαση αναφέρεται ότι ακολουθούσε την ίδια πολιτική και σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, παραβιάζοντας το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Από τα πρακτικά μπορεί να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και τότε η Logman-Pearson κινδυνεύει με πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων.

Η «Wall Street Journal» του Murdoch

Σκοτσέζικο ντους μας κάνει η «Wall Street Journal». Τον περασμένο Απρίλιο εκτιμούσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν αναπόφευκτη. Τον Μάιο μιλούσε για κίνδυνο πτώχευσης 75% μέχρι το 2015. Τον Ιούλιο άλλαξε τροπάριο και φιλοξενούσε άρθρο του Μ. Ηeise που έγραφε ότι «οι υπολογισμοί δημοσιονομικού θανάτου της Ελλάδας είναι κάπως υπερβολικοί» και κατέγραφε εκτιμήσεις ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη, ξεπερνώντας τον στόχο του 8,1% του ΑΕΠ.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, όμως, επιστρέφει στην προσφιλή της τακτική και στο άρθρο της «Trust Greece… to default» γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία, στο τέλος θα χρεοκοπήσει». Δεν παραλείπει να κάνει αναφορές στην «κουλτούρα διαφθοράς» και μας χαρακτηρίζει σαν την «ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά στην Ε.Ε., μία χώρα στην οποία είναι λογικό να υποθέτει κανείς ότι όλοι σχεδόν -συμπεριλαμβανομένων των μελών του Κοινοβουλίου- ψεύδονται αναφορικά με τη φορολογική τους κατάσταση».

Είναι χρήσιμο να δούμε ποιος κινεί τα νήματα της «Wall Street Journal». Η εφημερίδα είναι ιδιοκτησία της εταιρείας News Corp. που ανήκει στον μεγιστάνα Rupert Murdoch. Ο πρώην Αυστραλός και νυν Αμερικανός υπήκοος βλέπει μόνο μπίζνες στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Έχει κηρύξει πόλεμο στα hedge funds και έχει δηλώσει ότι γι’ αυτόν η κρίση είναι μια ευκαιρία να βγάλει χρήματα από την κατάρρευσή τους.

«Έρχονται, αγοράζουν και μετά σου ασκούν αφόρητη πίεση για να αγοράσεις τις μετοχές τους προκειμένου να βγάλουν γρήγορα κέρδη. Εμείς αντισταθήκαμε, οι περισσότεροι όμως όχι», είπε στην εφημερίδα «The Australian» και κήρυξε ανένδοτο πόλεμο. Η βιομηχανία των hedge funds ελέγχει 2,5 τρισ. δολάρια και ευελπιστεί ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς θα έχουν πέσει στο ένα τρισ. δολάρια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεχιζόμενη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Κερκόπορτα θεωρεί την ελληνική οικονομία, γιατί μια μελλοντική χρεοκοπία θα συμπαρασύρει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταφέρνοντας σημαντικό πλήγμα στα hedge funds.

Η «Huffington Post» και η... άλλη λύση

Είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή εφημερίδα στον κόσμο με πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά. Θεωρείται ένα από τα πέντε μέσα μαζικής ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στο αμερικανικό γίγνεσθαι. Διαχρονικά επιτίθεται με σφοδρότητα στα κερδοσκοπικά hedge funds και έχει ξεκινήσει σταυροφορία για να «καθαρίσει», όπως λέει, τη Wall Street από τους κερδοσκόπους και τη διαφθορά των τραπεζιτών τύπου Goldman Sachs.

«Αφήστε ήσυχη την Ελλάδα», διαμηνύει συχνά πυκνά και μας καλεί να κηρύξουμε μόνοι μας πτώχευση και να μην αφήσουμε hedge funds και τραπεζίτες να «κάνουν πάρτι» στη χώρα μας. «Καλύτερα να κηρύξετε πτώχευση μόνοι σας παρά να μπουν στη χώρα σας αυτοί», είναι το νόημα όσων γράφει. Ιδιοκτήτρια της «Huffington Post» είναι η Ελληνοαμερικανίδα και πρώην γερουσιαστής Arianna Huffington. Τον πόλεμο για την «κάθαρση» της Wall Street ενισχύουν και πολιτικά συμφέροντα και η μεγάλη αναγνωσιμότητα της εφημερίδας εξασφαλίζει στην κυρία Huffington σημαντική επιρροή στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Στη «Huffington Post» αρθρογραφεί και ο Μαξ Κάιζερ. «Ξεσηκωθείτε κατά των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων που διαλύουν τη χώρα σας», γράφει και συνεχίζει: «Αρνηθείτε να αποπληρώσετε το χρέος σας, κηρύξτε πτώχευση και βγείτε από το ευρώ για να σωθείτε». Πρώην χρηματιστής της Wall Street έχει προσωπική κόντρα με τη Lehmann Brothers. Έχει και δικό του hedge funds, το Karmabanque, το οποίο χρησιμοποιεί για να χτυπάει την πολυεθνική Coca-Cola

Το Reuters και το ΔΝΤ

Με δεδομένη την ανεξαρτησία και την ελευθερία του λόγου, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων έχει συνταχτεί ιδεολογικά με τον πυρήνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει ακόμη κι αν το τίμημα είναι βαρύ και σημαίνει την οικονομική εξαθλίωση των πολιτών της. Με τους τραπεζίτες του ΔΝΤ που έχουν συστρατευτεί με την οικονομική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, όσο και αν οι τελευταίες θέλουν να παραμένουν έξω από το κάδρο για να μη χρεωθούν τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζει το ΔΝΤ.

Αν και το ίδιο τον πρώτο καιρό της εφαρμογής του μνημονίου είχε γράψει ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, στη συνέχεια άρχισε επανειλημμένα να φιλοξενεί τις απόψεις κορυφαίων προσωπικοτήτων που ήταν πεπεισμένες για το αντίθετο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν στα τέλη του Αυγούστου δήλωνε: «Δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους» και επαινούσε την ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα με την οποία υλοποιεί το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας. Στις 20 Σεπτεμβρίου μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters εμφανίστηκε σίγουρος πως ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιρλανδία θα αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε μεγάλη συνέντευξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών ανέλυε τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας και δήλωνε αισιόδοξος ότι η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση και θα βγει ξανά στις αγορές με αξιοπιστία σύντομα. Εξάλλου, φιλοξενούσε συστηματικά και τις απόψεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν - τον Μάρτιο που δήλωνε ότι κρίση στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει άλλες χώρες και στη συνέχεια που εμφανιζόταν ευχαριστημένος για τη θετική πορεία της εφαρμογής του μνημονίου.

Προβλέπουν… πραξικόπημα ή επανάσταση

Φήμες για πραξικόπημα και επανάσταση έχουν αρχίσει να διαδίδουν ξένα μέσα στις ΗΠΑ, αλλά και άνθρωπος της Εκκλησίας στη Νέα Υόρκη. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι γιατί τώρα και κυρίως ποιος ο ρόλος του επισκόπου της Ομογένειας που μίλησε για επανάσταση.

«Αποκαλύψεις» για επικείμενο πραξικόπημα στην Ελλάδα, ανατροπή της κυβέρνησης και διωγμό των τραπεζιτών έκανε ο Alex Jones στη δημοφιλή αμερικανική ραδιοφωνική εκπομπή του Bob Chapman, ο οποίος διαχρονικά βάλλει κατά των τραπεζιτών που διαλύουν την Ελλάδα. Μας συμβουλεύει να πτωχεύσουμε και καταγγέλλει ότι οι ξένες τράπεζες κάνουν πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία μας και ότι 600 νησιά παραχωρούνται στις τράπεζες για να αποπληρώσουμε το χρέος.

Ο κ. Jones ανέφερε ότι φίλος του που ήταν παρών στον γάμο του Νικολάου στις Σπέτσες του είπε ότι τον πλησίασαν Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και του είπαν ότι αναμένουν πραξικόπημα μέχρι το τέλος του μήνα. Όταν δημοσίευσε την πληροφορία στη ραδιοφωνική του εκπομπή, ισχυρίζεται ότι έλαβε email από φρουρό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που το επιβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι είναι σε επιφυλακή.

Ο επίσκοπος Απάμειας της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Νέα Υόρκη Βικέντιος έχει μόνιμη εκπομπή σε τηλεοπτικό κανάλι.. Στις 16 Σεπτεμβρίου και αφού μίλησε με «πύρινο» λόγο για τον ελληνικό λαό, προέβλεψε ότι «έρχεται επανάσταση και κάποιοι θα κρύβονται».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top