Select Menu

«Τ’ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΛΟΓΙΕΤΑΙ…»

Έγιναν, τελικά, το απόγευμα της  Κυριακής τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αδικοχαμένου Βορειοηπειρώτη, Αριστοτέλη Γκούμα, που δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο, από εθνικιστές Αλβανούς, επειδή μιλούσε τη μητρική του γλώσσα.

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη τελετή, απλοί άνθρωποι και μέλη της ντόπιας ελληνικής κοινότητας απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη του.

Είχε προηγηθεί το ετήσιο μνημόσυνο που τελέσθηκε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στο κέντρο της Χειμάρρας. Εκεί, η επίσημη εκπροσώπηση ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη, γεγονός που γέμισε πικρία τους διοργανωτές των εκδηλώσεων.

«Ήρθαν στο μνημόσυνο, και δεν μπόρεσαν να δώσουν το «παρών» στα αποκαλυπτήρια της προτομής; Τι φοβούνται, αυτοί που ζουν στα Γιάννενα ή στην Αθήνα; Εμείς δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε, που υφιστάμεθα τόσες απειλές και τραμπουκισμούς, σχεδόν καθημερινά;», διερωτώνται με δίκαιη περίσκεψη. 

Αξίζει να τονισθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι φορείς είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την πρωτοβουλία της τοποθέτησης της προτομής, υπήρξαν πολλές καταγγελίες για έντονες πιέσεις, ώστε να ματαιωθεί η εκδήλωση.

Δημοσιογράφος του Βορειοηπειρωτικού Πρακτορείου Ειδήσεων (nenanews.com) μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, όλο αυτόν τον καιρό, που ασκούσαν πίεση στην κοινότητα της Χειμάρρας να μην γίνει η τελετή, βαφτίζοντάς  την προκλητική ενέργεια…».

Το χειρότερο, ωστόσο, ήταν, όπως μάθαμε, οι «παροτρύνσεις» Ελλήνων πολιτικών για… αναβολή της εκδήλωσης για κάποιους μήνες, ή και για ματαίωσή της, στο πνεύμα, «τι θέλετε και ασχολείσθε, βρε παιδιά…».

Αυτά, την ώρα που, όπως αναφέρουν Βορειοηπειρώτες, «ο Αριστοτέλης, μαζί με τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού είναι τρεις σύγχρονοι εθνομάρτυρες… δεν έχουμε να ακουμπήσουμε κάπου αλλού, και οι πολιτικοί από φόβο, προτιμούν να μην κάνουν τίποτε, ούτε καν να μιλάνε για αυτά…». Μάλιστα, ορισμένοι ανοιχτά έκαναν λόγο για «ανδρείκελα»…

Πέραν της δίκαιης απογοήτευσης της «επόμενης μέρας», και ενώ κανένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης της Ελλάδας δεν βρήκε το χρόνο να δείξει λίγες έστω εικόνες και ένα ρεπορτάζ του ενός λεπτού από τις εκδηλώσεις, η τελετή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κατάνυξης και υπερηφάνειας.

Η προτομή, έργο του γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου, τοποθετήθηκε τελικώς σε χώρο ανάμεσα στην εκκλησία των Αγίων Πάντων και το Ελληνικό Σχολείο, μετά από επιθυμία της οικογένειας του Αριστοτέλη Γκούμα να μην τοποθετηθεί στο σημείο της δολοφονίας του.

Τα αποκαλυπτήριά της έγιναν από τον πρόεδρο του παραρτήματος Ομόνοιας Χειμμάρας κ. Νικόλαο Μπρίγκο, από κοινού με τον  αντιπρόεδρο της Ένωσης Χειμμαριωτών, φυλακισθέντα από το καθεστώς Χότζα,  κ. Ανδρέα Μαρτίνο.

Λόγοι στη μνήμη του Αριστοτέλη Γκούμα εκφωνήθηκαν από  τον πρόεδρο της Αδελφότητας Δρυμαδιωτών, Αντώνη Νέτσο και τον κ. Ε. Κολίλα, από την οικογένεια του νεκρού. Παράλληλα, αναγνώστηκε μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κόνιτσας, κ. Ανδρέα.

«Τ’ αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται…», έλεγε η  επιγραφή στην προτομή του αδικοχαμένου Γκούμα…

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο συγκεντρωμένος κόσμος έψαλε τον εθνικό ύμνο, ενώ λίγοι κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Μέσα στην κατάνυξη και την ψυχική εγγύτητα της τελετής, ο φόβος είχε πια διασκορπισθεί, αφήνοντας στην καρδιά του πλήθους το σπόρο της ελπίδας και της χαράς για έναν δίκαιο αγώνα, όπως αυτός της διατήρησης της γλώσσας και των παραδόσεων μιας μειονότητας τόσο καταφρονημένης – και συχνά προδομένης - από την επίσημη Ελλάδα.     

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, οι :

Γιάννης Βικελίδης, Γραμματέας Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα
Βασίλειος  Μπολάνος, Πρόεδρος Ομόνοιας
Ευάγγελος Ντούλες, Πρόεδρος ΚΕΑΔ
Παντελής Πάπιστας, εκ μέρους ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης
Βασίλειος Ζιόζιας, εκ μέρους της ΠΑΣΥΒΑ Νομού Τρικάλων
Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής
Μηχάλης Σέρβος, Πρόεδρος ΠΣΕΒΑ
Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο
Μαρία Χατζηνάκου, εκ μέρους Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αμερικής
Κώστας Κυριακού, πρώην πολιτικός κρατούμενος, ένας εκ των πέντε φυλακισθέντων ηγετικών στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Σύνδεσμος Τέκνων Συγγενών και Φίλων Ηρωικός Πεσόντων Κατά την διάρκεια του Βορειοηπειρωτικού Έπους 1940 - 1941
Αριστείδης Καρατζάς, ιστορικός ερευνητής, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «Μέλισσα» στις ΗΠΑ
Νίκος Γκατζογιάννης, ηπειρώτης συγγραφέας, πρώην πρόεδρος Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής
Ηρώδης Νταλίανης, Έπαρχος Λειβαδιάς και πρόεδρος Ελλήνων Επάρχων
Θανάσης Κύρος, Έπαρχος Πογωνίου
Δημήτρης Μαλιούκης, Έπαρχος Κάτω Δρόπολης
Γιώργος Τζομάκας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λειβαδιάς
Ηλέκτρα Κίκη, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Άνω Δρόπολης
Χαράλαμπος Καραθάνος, Πρόεδρος Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου   κ.α.  

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top