Select Menu


Νομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, αλλάζει ο πτωχευτικός κώδικας, κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το νομοσχέδιο στοχεύει στη διευκόλυνση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμών.

Με την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, επιτρέπεται η επικύρωση από τα δικαστήρια μίας συμφωνίας για τη διάσωση της επιχείρησης, η οποία θα είναι δεσμευτική ακόμη και για όσους πιστωτές δεν συναινούν σε αυτή. Η συμφωνία θα μπορεί να γίνει χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, επανέρχεται σε ισχύ ο θεσμός της ειδικής εκκαθάρισης, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής για την αγορά του ενεργητικού της επιχείρησης.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προωθείται η σύσταση επιτροπών φιλικού διακανονισμού για τη μείωση των ενοικίων καταστημάτων, ενώ δημιουργείται και ανεξάρτητη αρχή, που θα εποπτεύει τις προμήθειες του Δημοσίου.

Όσον αφορά τα ενοίκια, συστήνονται επιτροπές διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την ταχεία εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Σε κάθε επιτροπή θα μετέχει ένας πάρεδρος ή δικαστικός αντιπρόσωπος, ένας εκπρόσωπος των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων και ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Επίσης, παρατείνονται οι μισθώσεις κινηματογράφων και θεάτρων για πέντε χρόνια, δίνεται η δυνατότητα παράτασης των μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου στα οποία στεγάζονται ξενοδοχεία μέχρι και για 12 χρόνια από τη λήξη τους με μείωση του ετήσιου ενοικίου από 6 σε 4,8 % της αντικειμενικής αξίας και ανανεώνονται οι άδειες συμμετοχής στην Κυριακάτικη αγορά του Πειραιά έως ότου γίνει νέα κλήρωση.

Τέλος, με σχέδιο νόμου δημιουργείται Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων η οποία θα εποπτεύει όλους τους φορείς του Δημοσίου και συστήνεται Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων στο οποίο θα καταχωρούνται τόσο οι αιτήσεις των φορέων του Δημοσίου για σύναψη συμβάσεων όσο και οι συμβάσεις που υπογράφονται με τους αναδόχους. Εξαιρούνται εκείνες που αφορούν στην εθνική άμυνα και στην ασφάλεια.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top