Select Menu


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να αφιερώσει περισσότερη προσοχή για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, προειδοποίησε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να καταστεί μία «ξεχασμένη χώρα» αν δεν βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε ομιλία του στην διάσκεψη "Croatia Summit" που διεξάγεται στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκκρεμότητα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό για την ΠΓΔΜ να βρει μία συμβιβαστική λύση με την Ελλάδα για το θέμα αυτό, για να μην καταστεί μία "ξεχασμένη χώρα".

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι  σημείωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, η οποία δεν θα θίξει τα ζητήματα ταυτότητας.

"Ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι το κλείσιμο των ανοιχτών διμερών θεμάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σλοβενίας και της Κροατίας. Στο πλαίσιο αυτό η Μακεδονία αναμένει από την ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην περισσότερο συναισθηματική παρά ορθολογική πτυχή του προβλήματος με το νότιο γείτονά μας, που συνδέεται με το όνομά μας, η οποία σίγουρα θα οδηγήσει σε επιτυχή κλείσιμο του προβλήματος. Θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο για να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση για την εκκρεμότητα η οποία θα βασίζεται στις αρχές του σεβασμού της εθνικής ταυτότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας, οι οποίες δεν είναι μόνο δικές μας, αλλά και βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για λύσεις που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την εθνική, γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα " ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι.

Ο κ. Πάχορ ανέφερε ακόμη ότι "δεδομένης της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει μια στροφή στις συνομιλίες για το όνομα".

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top