Select Menu


Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου 
 
Ρόλο σωσιβίου για να επιπλεύσει στη θάλασσα των προβλημάτων και στην επιφάνεια της εξουσίας λαμβάνει για τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου η επικείμενη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών κ. Χίλαρυ Κλίντον στη χώρα μας, την Κυριακή και τη Δευτέρα. 
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη να υιοθετήσει άνευ διαπραγματεύσεως όσα κομίζει η κ. Κλίντον στην ατζέντα της, προερχόμενη από τη γειτονική Τουρκία. Η οικονομία, η ασφάλεια, η ενέργεια και τα εθνικά θέματα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των όσων θα συζητηθούν κρυφά και φανερά.

Όλες οι κινήσεις του πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και η επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες δείχνουν τη σημασία που δίνει στις συνομιλίες της κ. Κλίντον στην Ελλάδα, προερχόμενη από τη γειτονική Τουρκία, την οποία θα επισκεφθεί αύριο και μεθαύριο. Από τις 25 Μαΐου, οι γυναίκες σύμβουλοι της Αμερικανίδας υπουργού προετοιμάζουν την ατζέντα των συνομιλιών με ιδιαίτερη φροντίδα.

Η ατζέντα


Τα θέματα εθνικής ασφαλείας της Ελλάδας και διαχείρισης των ενεργειακών πόρων βρίσκονται στην κορυφή των συνομιλιών. Στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας εξηγούν προς το “Newsbomb” ότι η επικεφαλής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθεί από τον κ. Παπανδρέου:

1. Την κυβερνητική πολιτική σχετικώς με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσεως.
Η αμερικανική πλευρά θεωρεί πως η συνεχιζόμενη κρίση λειτουργεί δυνητικά ως παράγοντας αποσταθεροποίησης για την ασφάλεια και το ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

Εφ’ όσον η διπλωματική γραφειοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών εγείρει ακαδημαϊκώς ζήτημα εθνικής ασφαλείας, τότε θα ήταν άμεση ανάγκη η επανενεργοποίηση των κοινών σπιτροπών συντονισμού της υπηρεσιακής ιεραρχίας μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών.
Από κυβερνητικές πηγές διαρρέεται ότι ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει εξασφαλίσει δήλωση της κ. Κλίντον σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον στηρίζει και επικροτεί τις προσπάθειες της ελληνικής κυβερνήσεως.

2. Τον καθορισμό γεωπολιτικής στρατηγικής με βάση τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων (ύδατα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνει ενδελεχής συζήτηση μεταξύ της κ. Κλίντον και του κ. Παπανδρέου. Αναμένεται να γίνει πλήρης επισκόπηση των επαφών και των διαβουλεύσεων που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας με την ισραηλινή ηγεσία στην πρόσφατη επίσκεψή του ενώ θα αναλυθεί το πλαίσιο προσεγγίσεως που καθορίσθηκε από κυβερνητικούς παράγοντες των δύο πλευρών στο περιθώριο.

Η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ με στρατηγικό χαρακτήρα ενδιαφέρει την Ουάσινγκτον, η οποία αποβλέπει σε γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη. Ήδη οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων «επενδύουν» στις συνέργειες και τη συνεργασία των Αθηνών με το Τελ Αβίβ.

Όπως συνηθίζει η ελληνική πλευρά, σ’ αυτό το πλαίσιο θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ακαδημαϊκού χαρακτήρα δηλώσεις, όπως η πιθανότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, η βούληση επιλύσεως του Κυπριακού και η έκκληση προς την Άγκυρα να μην προβεί σε στρατιωτικού χαρακτήρα προκλήσεις εντός του θέρους. Δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην τραγωδία που προκάλεσε η έκρηξη στη ναυτική βάση του Ζυγίου, στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να γίνει αναφορά για το αν θα γίνουν ή όχι τα έργα κατασκευής του τερματικού σταθμού για το κοίτασμα «Λεβιάθαν 3».

Η αστοχία Παπανδρέου


Διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η ατζέντα των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών γέρνει για μια ακόμα φορά υπέρ των αντικειμενικών στόχων και των σχεδιασμών που προωθεί αταλάντευτα η γραφειοκρατία του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ευάλωτη όσο ποτέ γι’ αυτό, κατάσταση την οποία έσπευσαν να επιδεινώσουν την τελευταία εβδομάδα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αλλά και ο όψιμος φόβος του πρωθυπουργού κ. Γ.Α. Παπανδρέου περί ενδεχομένης στάσεως πληρωμών, όπως αυτός περιγράφηκε στους “Financial Times Deutschland”. Δεν είναι τυχαίο ότι ξένοι αναλυτές κάνουν λόγο περί αστοχίας εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, όπως είχε γίνει και με την περίφημη δήλωση περί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αρχικώς χρησιμοποιήθηκε ως διπλωματικό επιχείρημα και τελικώς έγινε τροχοπέδη για τη διολίσθηση της χώρας στις αγκάλες των δανειστών και όσων καρπώνονται αμύθητα κέρδη με την επιβολή καθεστώτος πενίας στον ελληνικό λαό.

Το πρόγραμμα της κ. Κλίντον προβλέπει άφιξη στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου. Το πρωί της επομένης περιλαμβάνει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδη, στη συνέχεια τον πρωθυπουργό κ. Γ.Α. Παπανδρέου, κατόπιν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τέλος τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Το βράδυ της Κυριακής έχει προγραμματισθεί δεξίωση προς τιμήν της κ. Κλίντον από την οικογένεια Παπανδρέου.

Μόλις τη Δευτέρα το πρωί, πριν από την αναχώρησή της, η επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top