Select Menu

Της Ρούλας Σαλούρου

Ελεγχόμενη… χρεοκοπία του ασφαλιστικού συστήματος, κυρίως του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ προανήγγειλε χθες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέντευξη τύπου, που σύμφωνα με τις δηλώσεις, στόχο είχε να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους, για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων…

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο νέος υπουργός Εργασίας στην πρώτη του συνέντευξη από τη θέση αυτή, ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο μίας πρωτόγνωρης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, της μεγαλύτερης κρίσης της μεταπολεμικής περιόδου.» Στη συνέχεια, ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε βέβαια, ότι το 2010  αντιστράφηκε η πορεία για το ασφαλιστικό σύστημα που πήγαινε με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία μαζί με τη χρεοκοπία της χώρας, με το συνολικό αποτέλεσμα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων να φθάνει τα 3,3, δισ. ευρώ (2,53 δισ. ευρώ από μείωση δαπανών και 756 εκατ. ευρώ από αύξηση εσόδων).

κλίκ για μεγένθυση

Παραδόξων, τα στοιχεία του 5μήνου, για το σύνολο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που παρουσίασε ο υπουργός, σε σχέση με το συνολικό στόχο που έχει τεθεί για το 2011 είναι στο σωστό δρόμο. Αναλυτικά, με δεδομένο ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου  θα έπρεπε να έχει καλυφθεί το 41,7% του στόχου τα στοιχεία δείχνουν ότι το υπουργείο βρίσκεται:

• Στο 43,09% σε σχέση με τις εισφορές
• Στο 40,2% σε σχέση με τις δαπάνες για συντάξεις
• Στο 40,5% σε σχέση με τις δαπάνες για τις παροχές ασθένειας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πρόβλημα» θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος. Όχι όμως και η ηγεσία του υπουργείου, που υποστήριξε πως υπάρχει πρόβλημα και αυτό, πέραν των άλλων, φαίνεται από το ποσοστό απορρόφησης  της κρατικής επιχορήγησης που για το εξάμηνο έχει φθάσει στο 62,17% της συνολικής επιχορήγησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη βασική αιτία είναι οι μεγάλες ανάγκες του ΙΚΑ που το πρώτο εξάμηνο έχει απορροφήσει το 91% της επιχορήγησης.

Για να συνεχίσει το «παιχνίδι» του σκοτσέζικου ντους, επισημαίνοντας ότι «είναι κάτι που το είχαμε προβλέψει και ελέγχουμε την κατάσταση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε μήνα, δίνει μάχη για να πληρωθούν οι συντάξεις. «Στις 19 κάθε μηνός αφού διασφαλισθεί το απαραίτητο ποσό, παίρνουμε ανάσα και ξεκινούμε την προσπάθεια για τον επόμενο μήνα» είπε χαρακτηριστικά, ο διοικητής του ΙΚΑ που χαρακτήρισε το 2011 ως το δυσκολότερο χρόνο στην ιστορία του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με το διοικητή του Ιδρύματος, η υστέρηση εσόδων το 6μηνο ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ όπως τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης, συνολικά, το ΙΚΑ έχει έλλειμμα της τάξης του 2,7 δισ. ευρώ, από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών και την εφαρμογή των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση του ΙΚΑ κοινοποίησε ότι από σήμερα θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητες είσπραξης των οφειλομένων στο Ταμείο, θεωρώντας ότι όποιος δεν καταβάλλει αυτά που του αντιστοιχούν εγκληματεί σε βάρος των συνταξιούχων, θέτοντας σε κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων… Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, από τα συνολικά 5,9 δισ. ευρώ χρέη, μόνον τα 3,5 δισ. ευρώ θεωρούνται «χρέη εν ζωή», τα οποία μπορούν και να διακανονιστούν.

Μέσα στο κλίμα ανασφάλειας με ολίγη από ασφάλεια, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης έθεσε και τις βασικές  προτεραιότητες του υπουργείου, που είναι:

1. Να αξιοποιηθούν όλοι οι πόροι, εθνικοί και κοινοτικοί,  σε όλα τα υπουργεία με στόχο να ενισχυθούν τα προγράμματα απασχόλησης, διατήρησης θέσεων εργασίας αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης.

2. Να βελτιωθούν κατά 300 εκατ. ευρώ  τα έσοδα των ταμείων, σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και να υπερκαλυφθεί ο στόχος της μείωσης των δαπανών κυρίως στον τομέα του φαρμάκου και των παρόχων υγείας που αντιστοιχεί σε ποσό 1,3 δισ. ευρώ.

3. Να αντιμετωπιστούν προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη που συνδέονται περισσότερο με την καθυστέρηση των διαδικασιών έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για προσωρινή σύνταξη και θα τεθούν σε λειτουργία 2 ακόμα ΚΕΠ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

4. Να εφαρμοστούν μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα οι νόμοι αλλά και οι δεσμεύσεις που έχουμε αναληφθεί, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου.

5. Να ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο.

Συγκεκριμένα:

• Μέχρι τέλους του μήνα να έχουμε την νέα  λίστα με τα ΒΑΕ (μέχρι τις 20 Ιουλίου η επιτροπή θα παραδώσει την πρόταση της).

• Ολοκλήρωση μέχρι τέλους της επόμενης εβδομάδας της  ψήφισης του νομοσχέδιου για το ΣΕΠΕ που περιλαμβάνει και άλλες σημαντικού ενδιαφέροντος ρυθμίσεις ασφαλιστικού περιεχομένου.

• Κατάθεση, μέχρι 20 Ιουλίου στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

• Μέχρι 20 Ιουλίου το αργότερο το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ θα ενεργοποιήσουν  την Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του εργόσημου.

• Μέχρι τέλος Αύγουστου ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και οι όποιες προσαρμογές χρειαστεί να γίνουν θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο για να ισχύσουν από 1/1/2012. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες για τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα.

• Ολοκληρώνεται η απογραφή των συνταξιούχων μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Όπως είναι γνωστό έχει ολοκληρωθεί στον ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και έχει ξεκινήσει στο ΙΚΑ.

• Από 1/9/2011 τίθεται σε λειτουργία ο νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΠΥ)

• Απο 1/9/2011 θα λειτουργήσει το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) από το οποίο θα εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις αναπηρίας ανεξάρτητα από το Ταμείο Ασφάλισης.

• Προωθείται  το σχέδιο νόμου για την προστασία του καταναλωτή που περιλαμβάνει χρήσιμες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες.

• Προωθείται  άμεσα η ενοποίηση ΠΑΕΠ-ΕΚΑΕ και ΟΕΚ – ΟΕΕ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top