Select Menu


Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα ένα ρεπορτάζ σχετικά με Τουρκικό σχέδιο κατάληψης της νήσου Ρώ το καλοκαίρι του 2009. Οι παρατηρητικοί από τους φίλους και φίλες του ιστολογίου θα θυμούνται ίσως ότι το καλοκαίρι του 2009 είχαμε έντονη δραστηριότητα στις μονάδες της 4ης Στρατιάς του Τουρκικού στρατού (Στρατιά "Αιγαίου"/Εge Ordu) στην Ιωνική ακτή, επισκέψεις τηλεοπτικών συνεργείων που προσέγγισαν την Ρώ με καΐκια και γενικά ενέργειες που πολύ εύκολα μπορούν να εξελιχθούν σε θερμό επεισόδιο στην χειρότερη και ευκαιρία για προπαγάνδα στην καλύτερη περίπτωση.

Το θέμα είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν τα Ελληνοτουρκικά και είχε καλυφθεί από τον τύπο.


Αποκορύφωμα αυτής της κινητικότητας ήταν η κάθε άλλο παρά αβλαβής διέλευση της κορβέτας F-501 Bodrum (Αλικαρνασσός) από το Καστελλόριζο και τελικά η στενή επαφή της με τον ύφαλο Κουτσουμπά. Για την ιστορία την προειδοποίηση της ΕΥΠ είχε αναφέρει πρώτος ο Νίκος Μελέτης στο Έθνος της Κυριακής στις 23 Αυγούστου 2009. Απόσπασμα του άρθρου του που είχαμε ανεβάσει τότε, αναδημοσιεύουμε και σήμερα καθώς παραμένει επίκαιρο:

"...Πληροφορίες.

Στις αρχές Ιουνίου ο τότε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ι. Κοραντής σε Ακρως Απόρρητο σήμα που είχε αποδέκτες το γραφείο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τους υπουργούς Αμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών κ. Μεϊμαράκη, Μπακογιάννη και Παυλόπουλο καθώς και τον τότε ΑΓΕΕΘΑ στρατηγό Δ. Γράψα, προειδοποιούσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε συγκεντρώσει η ΕΥΠ, σχεδιάζεται «κίνηση» της Τουρκίας στην περιοχή της Ρω.

Στο Σήμα (σε μιάμιση σελίδα) καταγράφονταν δύο περιστατικά με σκάφη τα οποία βρέθηκαν λίγα μέτρα από την ακτή του νησιού,τα οποία συνδέθηκαν με συγκεκριμένες πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί μέσω άλλων καναλιών από την ΕΥΠ και συνέτειναν στο συμπέρασμα για την επικείμενη τουρκική «κίνηση».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά τη σπουδαιότητα της προειδοποίησης, δεν υπήρξε καμιά απολύτως κινητοποίηση στην κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν ζητήθηκαν καν περαιτέρω στοιχεία από την ΕΥΠ, ενώ δεν υπήρξε η οποιαδήποτε σύσκεψη όπως θα ανέμενε κανείς.

Τα τεστ αντοχής που έκαναν οι Τούρκοι στη Ρω είχαν αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει παρατηρηθεί σε πολλά φυλάκια σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τα οποία, λόγω της λειψανδρίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, είτε είναι πλημμελώς επανδρωμένα είτε ουσιαστικά έχουν εγκαταλειφθεί.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φυλάκιο σε μεγάλο νησί στο Βόρειο Αιγαίο, σε ακτή που αποτελεί τον συνήθη τόπο αποβίβασης λαθρομεταναστών λόγω εγγύτητας με την Τουρκία, όπου το φυλάκιο έχει ουσιαστικά καταργηθεί...

Αφού ο κ. Κοραντής απομακρύνθηκε από την ηγεσία της ΕΥΠ, και αφού υπήρξε ένα «κενό διάστημα» μέχρις ότου αναλάβει ο διάδοχός του Δ. Παπαγγελόπουλος, υπήρξε η δημοσιοποίηση της πληροφορίας για αποστολή ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων για επάνδρωση των φυλακίων σε νησιά που είχαν μείνει χωρίς φρουρά ή υπολειτουργούσαν.

ΤΟ ΣΗΜΑ
«Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά μας»

Στο Σήμα (σε μιάμιση σελίδα) καταγράφονταν δύο περιστατικά με σκάφη τα οποία βρέθηκαν λίγα μέτρα από την ακτή του νησιού, το ένα εξ αυτών μάλιστα παρέμεινε επί μακρόν (το έτερο περιστατικό δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα), θέλοντας να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής πλευράς και να διαπιστώσουν την ταχύτητα αντίδρασης του Λιμενικού και του φυλακίου που υπάρχει στο νησί.

Σε δεύτερη φάση η τουρκική πλευρά ενεργοποίησε το «αθώο» φαινομενικά σχέδιο, με την αποστολή δημοσιογράφων που προσέγγιζαν τη Ρω. Τα πρώτα δημοσιεύματα προέβαλλαν τον ιδιαίτερα παράδοξο ισχυρισμό ότι η Ρω είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας, καταλήγοντας τελικώς στην καταγγελία παρουσίας Ελλήνων στρατιωτών στο νησί.

Η επικαιροποίηση και μάλιστα με τον πιο έντονο τρόπο της απαίτησης της Αγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου ήταν ένας από τους στόχους της τουρκικής πλευράς, όπως φάνηκε με την παρέμβαση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ακολούθησε.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Οζούγκεργκιν, αφού... μεγαλόψυχα δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία στη Ρω έσπευσε να επαναφέρει όλη την ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, προειδοποίησε την Αθήνα να μην προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες (εκτός της είδησης για επάνδρωση φυλακίων, λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει το -θεωρητικό- νέο θεσμικό πλαίσιο για πετρελαϊκές έρευνες στο Αιγαίο), ενώ διευκρίνισε ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις κινήσεις που κατά την τουρκική άποψη παραβιάζουν τη συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας να κρατήσει αποστρατιωτικοποιημένα τα νησιά.

Η Τουρκία με δεδομένη τη σημασία που έχουν το Καστελόριζο και οι παρακείμενες νησίδες σε μελλοντική ενδεχόμενη ρύθμιση των «ζητημάτων» του Αιγαίου επιδιώκει να διατηρηθεί η εντύπωση ότι και η Ρω είναι ακατοίκητη βραχονησίδα που δεν φιλοξενεί δραστηριότητα ή ανθρώπινη παρουσία και επομένως δεν έχει δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες...

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι το συγκεκριμένο σήμα που έστειλε η ΕΥΠ ήταν μια από τις τελευταίες επίσημες επικοινωνίες του διοικητή της, πρέσβη Ι. Κοραντή με την κυβέρνηση λίγο πριν «αποκεφαλιστεί», ενώ και ο άλλος εμπλεκόμενος στην υπόθεση, ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας αποστρατεύθηκε αιφνιδιαστικά παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, αφού έστω και με καθυστέρηση είχαν καλυφθεί τα κενά σε φυλάκια των νησιών και είχε δοθεί εντολή για στενή παρακολούθηση των κινήσεων της Τουρκίας..."



Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top