Select Menu

Κονιορτοποιημένα πετρώματα από τα έγκατα της Γης, ατμός και κεραυνοί που σχίζουν τη νύχτα. Έπειτα από έναν λήθαργο 60 ετών, το ηφαίστειο Puyehue στις χιλιανές Άνδεις ξύπνησε με άσχημη διάθεση, αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν 3.500 κατοίκους από τα γύρω χωριά.

Η στήλη ατμού και τέφρας έφτασε σε ύψος δέκα χιλιομέτρων μέσα σε λίγες ώρες από την ενεργοποίηση του ηφαιστείου την Κυριακή. Ο ανατολικός άνεμος παρέσυρε τα σκούρα νέφη μέχρι τη γειτονική Αργεντινή και δημιούργησε προβλήματα. Η στάχτη έκανε τη μέρα νύχτα στο δημοφιλές θέρετρο του Σαν Κάρλος ντε Μπαριλίτσε και το τοπικό αεροδρόμιο έκλεισε.

Το Puyehue, περίπου 1.000 χλμ από το Σαντιάγο, είναι ένα από τα τέσσερα ηφαίστεια στο γεωλογικό σύμπλεγμα του Puyehue-Cordón Caulle -και τα τέσσερα τροφοδοτούνται από το ίδιο υπόγειο φρεάτιο που φέρνει μάγμα από τον γήινο μανδύα.

Ειδικά το Puyehue είναι ένα «στρωματοηφαίστειο», ή «σύνθετο ηφαίστειο», είναι δηλαδή ένα ψηλό, κωνικό ηφαίστειο που σχηματίστηκε από αλλεπάλληλα στρώματα στερεοποιημένου ηφαιστειακού υλικού.

Το βίαιο ξύπνημα του Puyehue συνοδεύεται από συνεχείς αστραπές που διαπερνούν το σύννεφο τέφρας πάνω από τον κρατήρα -είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις ηφαιστειακές εκρήξεις, το οποίο προκαλείται από τη συσσώρευση ηλεκτρικών φορτίων στο υλικό που εκτινάσσεται στην ατμόσφαιρα.

Ένα άλλο ηφαίστειο του ίδιου συμπλέγματος, το Cordón Caulle, είχε εκραγεί λίγο μετά το σεισμό της Βαλντίβια το 1960, ο οποίος ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι δονήσεις που προηγήθηκαν της έκρηξης στο Puyehue ξεκίνησαν το Σάββατο και δεν ξεπέρασαν σε ένταση τους 4 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top