Select Menu


Στήριξη Ομπάμα στην Ελλάδα!

Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξέφρασε ο  αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, μέσω και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης στα προβλήματα χρέους της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι η ευρωζώνη έχει συμφέρον να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο από την κρίση χρέους.

Ομπάμα:«Να περιοριστεί η κρίση χρέους»

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στα προβλήματα της ευρωζώνης να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι καλύτερες ιδέες θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης που χρειάζονται την αλληλεγγύη της Γερμανίας θα πρέπει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Η Ευρώπη αποτελεί σφραγίδα «της ταυτότητάς μας» τόνισε η Μέρκελ, και επισήμανε ότι πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, στο σύνολό της, ώστε να γίνει πραγματικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν κοινό συμφέρον να διασφαλίζουν ότι τα προβλήματα ενός μέλους δεν διαταράσσουν συγχρόνως τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, του ευρώ. . . Αν ένα μέλος κινδυνεύει και δημιουργεί κίνδυνο για το ευρώ, είναι συμφέρον κάθε άλλης-χώρας μέλους της ευρωζώνης να φροντίσει ότι το ίδιο το ευρώ δεν θα διατρέξει κίνδυνο, κι εμείς οι Γερμανοί θα δράσουμε κατά τρόπο ώστε, όπως και να έχει το πράγμα, να είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του ευρώ», πρόσθεσε.(tanea.gr)


Γιατί ο Ομπάμα στηρίζει Ελλάδα. Τι φοβούνται οι ΗΠΑ;;
Γιατί πραγματικά ο Ομπάμα και οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθεια να μην χρεοκοπήσει; Τι σύμφερον έχει η Αμερική και πιέζει τη Γερμανία να βοηθήσει την Ελλαδα;

Η ανησυχία των ΗΠΑ αλλά και των Ευρωπαίων για την οικονοµική κατάσταση στη χώρα µας αντικατοπτρίζεται στη χθεσινή προειδοποίηση της Standard & Poor’s ότι µια ενδεχόµενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα µπορούσε να είναι καταστροφική.

Η Standard & Poor’s πιστεύει ότι «εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ο ρυθµός ανάκτησης για τους οµολογιούχους θα κυµαίνεται µεταξύ 30% και 50%». Για αυτούς τους λόγους, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί ότι είναι κρίσιµη η Σύνοδος Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου για να διαπιστωθεί πώς θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να αντιµετωπίσουν την κρίση χρέους πουαπειλεί σήµερα την ευρωζώνη.

∆εν είναι τυχαίο, όπως γράφει η στήλη Lex στους Financial Times, ότι στην περίπτωση που χρεοκοπήσει η Ελλάδα οι µεγαλύτεροι χαµένοι θα είναι τα ευρωπαϊκά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. Σηµειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να αποτελέσει µια θετική έκπληξη παίρνοντας αποφάσεις για την αντιµετώπιση της κρίσης συνολικά αλλά και τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ειδικότερα. Εάν όµως κάτι τέτοιο δεν συµβεί, προειδοποιεί, τότε η ευρωζώνη µπορεί να βρεθεί µπροστά σε πολύδυσάρεστες εκπλήξεις – να κληθεί να αντιµετωπίσει µια χρεοκοπία εντός της.

O Λευκός Οίκος που πιέζει πλέον µε κάθε τρόπο τη µεγάλη ευρωπαϊκή δύναµη – τη Γερµανία – να δώσει το πράσινο φως στην υιοθέτηση συνολικής λύσης για την ευρωζώνη και κυρίως να συµβάλει στην ελάφρυνση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τα µεγάλα βάρη του δανεισµού. 
Το µήνυµα Οµπάµα µέσωτου Γκάιτνερείναι σαφές: Πάρτε µέτρα τώρα για να αποφευχθούν ταχειρότερα αργότερα. Οπως έχει αποδειχθεί, οι οικονοµικές κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα καιµια τέτοιακρίση που πλήττει σήµερατην Ευρώπη µπορεί εύκολα νααπειλήσει τις ΗΠΑ, µια χώρα πουέχει κι αυτήµεγάλα χρέη και ελλείµµατα.

Σαφές µήνυµα στην Ανγκελα Μέρκελ για στήριξη Ελλάδας και Ιρλανδίας αλλά και για εξεύρεση συνολικής λύσης έστειλε χθες ο Οµπάµα µέσω του αµερικανού υπουργού Οικονοµικών Τίµοθι Γκάιτνερ
Σε επίσκεψη-αστραπή του Τίµοθι Γκάιτνερ στη Γερµανία χθες, η οποίαµάλιστα ανακοινώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή, ο υπουργός Οικονοµικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους να βρουν τη χρυσή τοµή µεταξύ της εφαρµογής σκληρών δηµοσιονοµικών µεταρρυθµίσεων στην ευρωζώνη καιτης χορήγησηςοικονοµικής υποστήριξης σε χώρες µέλη µε προβλήµατα – όπως είναι και η Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ πιέζουν ουσιαστικά τους Ευρωπαίους για την υιοθέτηση συνολικής λύσης ενόψει των ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής την Παρασκευή 11 Μαρτίου και στις 24-25 Μαρτίου, αφού οι χώρες της ευρωζώνης όπωςη Ελλάδα και η Ιρλανδία εξακολουθούν ναβάλλονται από τις αγορές, ενώ η Πορτογαλία κινδυνεύει ναχρειαστεί και αυτή εξωτερική βοήθεια. Ο Γκάιτνερ µετά τη συνάντησή του µε τον γερµανό οµόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε ξεκαθάρισε πως περιµένει ότι οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν ό,τι χρειαστεί» γιανα αντιµετωπιστεί η κρίση, στέλνοντας σαφές µήνυµα ότι οι ΗΠΑ περιµένουν από την Ευρώπη και ιδιαίτερα τηΓερµανία να αναλάβει τώρα δράση. (fimes.gr)

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top