Select Menu


Εδώ και τέσσερις μέρες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης έχουν βαλθεί να αλλάξουν την Ιστορία που έγραψε ο Ηρόδοτος και μάθαμε στο Γυμνάσιο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν μια γνωστή πολιτική εντυπώσεων που μας έχει φέρει ως εκεί που δεν πάει άλλο.

Την αρχή την έκανε ο κ. Καρατζαφέρης ο οποίος βγαίνοντας από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια από τις δραματικότερες στιγμές της Ελληνικής Μεταπολιτευτικής Ιστορίας, μας είπε ότι ο Ευρυβιάδης και ο Θεμιστοκλής συμφώνησαν να γίνει η ναυμαχία στην Σαλαμίνα και έτσι τους έγραψε η Ιστορία. Αυτό όμως απλούστατα δεν ισχύει αφού όλοι μας χάρις τα βιβλία Ιστορίας του Γυμνασίου γνωρίζουμε πως ο Ευρυβιάδης ΥΠΕΚΥΨΕ στον εκβιασμό του Θεμιστοκλή να ναυμαχήσει στην Σαλαμίνα, απόφαση όμως που τελικώς δεν είχε κανένα αντίκρυσμα αφού οι περισσότεροι Πελοποννήσιοι ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν την Ελληνική παράταξη στην Σαλαμίνα και να πλεύσουν στον Ισθμό σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί.

Τελικώς η διάσπαση των Ελλήνων αποφεύχθη γιατί ο Θεμιστοκλής έστειλε ένα μυστικό μήνυμα στον Ξέρξη με το οποίο τον συμβούλευε να κυκλώσει τους Έλληνες και να τους εμποδίσει να διαφύγουν, κάτι που ο Ξέρξης πέφτοντας στην παγίδα τελικώς έπραξε. Άρα η συμπαράταξη των Ελλήνων και η λαμπρή τους νίκη στην Σαλαμίνα έγινε λόγω του τεχνάσματος του Θεμιστοκλή, ή του λάθους του Ξέρξη ή και των δύο μαζί, πάντως όχι λόγω της συμφωνίας Ευρυβιάδη - Θεμιστοκλή ( η οποία είχε προέλθει έτσι και αλλιώς εκβιαστικά και όχι λόγω συναίνεσης).

Όσο για την απάντηση του κ. Σαμαρά ότι δήθεν ο Ευρυβιάδης και ο Θεμιστοκλής τα βρήκαν για να πολεμήσουν τον εχθρό και όχι για να συνθηκολογήσουν, θυμίζω κάτι αυτονόητο: ποτέ δεν τέθηκε  σε αμφισβήτηση στο συμβούλιο που έγινε στην Σαλαμίνα αν θα πολεμούσαν τον Ξέρξη ή θα συνθηκολογούσαν.

Η διαφωνία τους ήταν πάνω στην στρατηγική και την τακτική που θα ακολουθούσαν στην ναυμαχία που θα έκρινε το μέλλον της Ευρώπης.  Δεν ξεπερνώ το γεγονός ότι η απάντηση Σαμαρά παραδέχεται ως σωστή την Ιστορική τοποθέτηση της αρχικής δήλωσης Καρατζαφέρη περί σωτήριας συμφωνίας Ευρυβιάδη - Θεμιστοκλή, ενώ είχε τον απαιτούμενο χρόνο να ενημερωθεί από τους συμβούλους του.

Ο προβληματισμός μου δεν περιορίζεται μόνο στο γεγονός ότι οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί ταγοί της Χώρας κακοποίησαν την Ελληνική Ιστορία για να την χωρέσουν στα καλούπια της πολιτικής εντυπώσεων κάτι άλλωστε που μας έχουν συνηθίσει όλα τα κόμματα στην Ελλαδα.

Περισσότερο με προβληματίζει το γεγονός ότι σε μια τέτοια χοντροκοπιά που ακούστηκε και που δέχτηκε τόση μαζική προβολή από τα ΜΜΕ, κανείς δημοσιογράφος, η εκπαιδευτικός, η άνθρωπος των γραμμάτων δεν αντέδρασε. Ίσως να αντιδράσει κάποιος από τα υπόλοιπα κόμματα αν σε επόμενες δηλώσεις τους οι κ.κ. Καρατζαφέρης και Σαμαράς μας πουν ότι ο Ευρυβιάδης ψήφιζε ΛΑ.Ο.Σ. και ο Θεμιστοκλής ψήφιζε Νέα Δημοκρατία!! Ωραίο και εθνικά χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούμε στον καθημερινό πολιτικό λόγο παραδείγματα από την Ιστορία μας, φτάνει να τα γνωρίζουμε καλά και να ταιριάζουν με την περίσταση.
 
Η εξιστόρηση των γεγονότων από τον Ηρόδοτο σε ελεύθερη απόδοση

Μετά τις Θερμοπύλες, ο περσικός στρατός έκαψε τις πόλεις της Βοιωτίας που δεν παραδώθηκαν, τις Πλαταιές και τις Θεσπιές - πριν βαδίσει για να καταλάβει την άδεια πλέον Αθήνα[39]. Ωστόσο, στη Σαλαμίνα, ο Ευρυβιάδης και οι σύμμαχοί του (στην πλειοψηφία Πελοποννήσιοι) σκέπτονταν να εγκαταλείψουν τα στενά και να πάνε με τον στόλο τους στον κόλπο των Κεχριών για να υπερασπιστούν τον Ισθμό της Κορίνθου, καταστρέφοντας τον μοναδικό δρόμο που οδηγούσε εκεί, και χτίζοντας ένα τείχος γύρω του[40].


Ο Θεμιστοκλής όμως υποστήριζε ότι ο στόλος έπρεπε να μείνει στη Σαλαμίνα και στα στενά της, μπροστά στα σημερινά Αμπελάκια, για να ναυμαχήσει. Όταν στο συμβούλιο που έγινε στη Σαλαμίνα, ο Θεμιστοκλής μέσα στην ορμή του μίλησε πριν από τον Ευρυβιάδη, ο Κορίνθιος ναύαρχος Αδείμαντος τού είπε ότι αυτούς που στους αγώνες ξεκινούν πριν δοθεί το σύνθημα, τους ραπίζουν. Ο Θεμιστοκλής τού αποκρίθηκε αμέσως ότι και αυτοί που ξεκινούν πολύ μετά το σύνθημα δεν παίρνουν βραβείο. Τότε, ο Ευρυβιάδης θύμωσε και σήκωσε το ραβδί του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή. Ο Θεμιστοκλής όμως αντί να οργισθεί, είπε τη διάσημη φράση: "Πάταξον μεν, άκουσον δε". Ο θυμός του Ευρυβιάδη τού πέρασε αμέσως κι έτσι διατηρήθηκε η ψυχραιμία που ήταν απαραίτητη.

Ο Αδείμαντος επέμενε ότι ο στόλος πρέπει να συγκεντρωθεί στις ακτές του Ισθμού για να μπορούν να σταματήσουν τους Πέρσες[41]. Ωστόσο, ο Θεμιστοκλής ισχυρίστηκε ότι πρέπει να επιτεθούν, με στόχο την απόλυτη καταστροφή της ναυτικής υπεροχής του περσικού στόλου. Αναφέρθηκε δε στη ναυμαχία του Αρτεμισίου, λέγοντας ότι «η μάχη σε κλειστό χώρο θα λειτουργήσει προς όφελος μας»[41]. Όταν όμως ο Αδείμαντος αποκάλεσε μέσα στο συμβούλιο τον Θεμιστοκλή άπατρι, επειδή ο Ξέρξης είχε κυριεύσει την Αθήνα, ο Θεμιστοκλής αγανακτισμένος του είπε ότι οι Αθηναίοι έχουν πατρίδα τους τις 200 τριήρεις τους και αν μπουν σ' αυτές και πάνε στην Ιταλία μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη πατρίδα από την Κόρινθο και οι Έλληνες θα θυμηθούν τα λόγια του γιατί θα μείνουν χωρίς στόλο. Τότε ο Ευρυβιάδης υποχώρησε [42] αλλά οι άλλοι στρατηγοί βλέποντας την Αθήνα να καίγεται και τον εχθρικό στόλο να βρίσκεται στο Φάληρο, ετοιμάζονταν να μπουν στα πλοία και να πλεύσουν στον Ισθμό.

Τότε ο Θεμιστοκλής έστειλε κρυφά στο εχθρικό στρατόπεδο τον παιδαγωγό των παιδιών του, τον Σίκινο, ο οποίος ήξερε περσικά γιατί ήταν από τους Έλληνες της Ασίας, να αναγγείλει στους Πέρσες στρατηγούς ότι οι Έλληνες που ήταν στη Σαλαμίνα σκοπεύουν να φύγουν και ότι ο περσικός στόλος έπρεπε αμέσως να τους περικυκλώσει[43] και να τους επιτεθεί, για να τους καταστρέψει όλους μαζί. Παράλληλα με μήνυμα στον Ξέρξη ο Θεμιστοκλής διακήρυσσε ότι «είναι με τη πλευρά του βασιλιά και ότι πιστεύει ότι ο βασιλιάς θα επικρατήσει, και όχι οι Έλληνες»[43].

Αυτά ήταν τα νέα που ήθελε να ακούσει ο Ξέρξης - ότι οι Αθηναίοι ίσως ήθελαν να υποταχθούν σε αυτόν και ότι ήταν ικανοί να καταστρέψουν τον υπόλοιπο συμμαχικό στόλο. Έτσι, ο περσικός στόλος στάλθηκε για να περικυκλώσει τον ελληνικό στόλο. Ο Ξέρξης διέταξε να στηθεί ένας θρόνος στο Αιγάλεω Όρος (κοντά στα Στενά) για να παρακολουθεί και να καταγράφει τα ονόματα των διοικητών που εκτέλεσαν σωστά τις διαταγές του.

Πηγές
http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
Ηροδότου Ιστορία Βιβλίο Η΄ (Ουρανία)

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top