Select Menu


Πριν από λίγο καιρό γιορτάσαμε τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα. Τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, όμως, από τα σημαντικότερα ναυτικά γεγονότα της αρχαιότητας που έγιναν μεταξύ Ελλήνων και Περσών σ’ ένα στενό του Περάματος και της Ψυττάλειας με θεατή τον Ξέρξη, όπως μάθαμε στην Ιστορία, δεν θα τολμήσουμε να τη γιορτάσουμε ποτέ. Αλλωστε και τον Μαραθώνα, αν δεν ήταν τα έργα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που έγιναν -με τις σχετικές εκπτώσεις- και τώρα η επέτειος αφορμή για να καθαρίσουμε τη βρωμερή από τις παράνομες πινακίδες Λεωφόρο Μαραθώνος, δεν θα τον γιορτάζαμε.

Ομως, στη Σαλαμίνα τίποτα δεν φαίνεται να διορθώνεται. Κυρίως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν μπορεί κάτι να αλλάξει.

Τι νόημα έχει που πέρασε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «Θ. Μπεκρής και ΣΙΑ ΕΠΕ ΚΕΡΑΥΝΟΣ» για τη λειτουργία ναυπηγείου; Το ΚΑΣ στην ουσία νομιμοποίησε την παράνομη δράση του ναυπηγείου, αφού ουδέποτε η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε εγκρίνει τη λειτουργία του.

«Για να σταματήσει το κακό» είπαν κάποια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. «Να μπει σειρά». Μόνο που τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά με άλλο τρόπο.

Πακέτο ολόκληρο έχει κάνει η αρμόδια εφορεία τις δράσεις και των δύο ναυπηγείων γιατί είναι και η εταιρεία «Αρκαδία». Συστάσεις, μηνύσεις, λάθος χειρισμοί, αμέτρητες αποφάσεις για απαλλοτριώσεις, επανακηρύξεις αυτών προκειμένου να αποκτήσει ο χώρος τον σεβασμό που του οφείλουμε.

Τίποτα δεν έγινε. Ολοι μιλούσαν για ανάδειξη της Σαλαμίνας. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων δεινοπαθεί από τα κουφάρια και την έλλειψη συνεργασίας των δημοσίων υπηρεσιών. Μια χωματερή στον βυθό και στην ξηρά. Με ευχές και ελπίδες δεν καθαρίζει. Χρειάζεται τόλμη. Αποφάσεις που θέτουν όρια και κυρίως υλοποιούνται.


Αγωνιζόμαστε εδω και 30 χρόνια για να προστατέψουμε αναδείξουμε και αξιοποιήσουμε το μεγαλύτερο Ιστορικό γεγονός όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του Δυτικού Πολιτισμού της Ναυμαχιας της Σαλαμίνας. Έχουμε ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση,Επιτροπο Πολιτισμου,την Ουνεσκο και την Παγκόσμια Οργάνωση Αρχαίων Μνημείων για τις συνεχιζόμενες καταστροφές του Τύμβου των Σαλαμινομαχων αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Αρχαίας Σαλαμίνας από παράνομες δραστηριότητες


Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας αποτελεί ιστορικό μνημείο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, η προστασία, η ανάπλαση και η ανάδειξη του οποίου θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Ελληνική Πολιτεία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια για την ανάπλαση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου, όπως αυτός οριοθετείται, από ολόκληρη τη χερσόνησο της Κυνόσουρας και τη χερσόνησο Αμπελακίων, τον όρμο Σεληνίων, τον Άγιο Γεώργιο και την Ψυττάλεια (Φ.Ε.Κ. 84/Β-5-69)η χερσόνησος της Κυνοσούρας ως αρχαιολογικός ιστορικός χώρος/ Α’ Ζώνη , όπως ορίζουν οι διατάξεις Α) της υπ' αριθμ. Α1/ΦΟΣ/16973/ 665/26.3.1982 υπ. απόφασης ΦΕΚ 305/Β/22.5.1982 με την οποία είχε χαρακτηριστεί ως Αρχαιολογικός - Ιστορικός τόπος ο χώρος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Β) της υπ' αριθμ. Υπ. απόφασης ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/47502/ 2913 ΦΕΚ 1324/Β/11.10.2001 και Γ) του νόμου 3028 (άρθρων 1, 3 παρ. β, 10 παρ. 3 παρ. 6, 13 παρ. 1, 2 παρ. 3, 15 παρ. 1, παρ. 5 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. . Το Υπ. Πολιτισμού αλήθεια το γωρίζει ?

ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ -ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ -ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ-ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ,ΠΕΡΙΚΛΗΣ,ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ,Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ!"




Έχουμε την τιμή να σας καλέσουμε στη Διάλεξη μας στην Αίθουσα "ΔΗΜ. ΜΠΟΓΡΗ" στο Δημαρχείο Σαλαμίνας, Δευτέρα, 11 Απριλίου · 6:30 μ.μ. με θέμα "Σαλαμίνα, η ώρα των μεγάλων αποφάσεων"

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας περιμένουμε.

Κυριάκος Μαριδακης
Αντιπρόεδρος - ΑΙΑΝΤΙΣ


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top