Select Menu

Θέμα τζαμιού στη Θεσσαλονίκη έθεσε ο Νταβούτογλου

Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και μουσουλμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα, συναντήθηκε και με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη.
Μετά τη συνάντηση εξέφρασε την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας «καινούργιας ελληνοτουρκικής φιλίας» και «ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα» υπογραμμίζοντας «το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Διανύουμε μια περίοδο πολύ μεγάλης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μπορούμε να στήσουμε αυτές τις δυνατές γέφυρες φιλίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

«Δεν είναι μόνο να λύνουμε τα προβλήματα αλλά να βλέπουμε με αισιοδοξία και το μέλλον». πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει «μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα» για τις σχέσεις των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό εξωτερικών και τις τοπικές αρχές για την «φιλοξενία» τους.

Σε ερώτηση για το Καστελόριζο ο κ. Νταβούτογλου είπε «ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα και δεν θέλω να επαναλάβω» παραπέμποντας στις εξηγήσεις, που έδωσε στην Αθήνα.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε «ερωτευμένος» με τη Θεσσαλονίκη, για την οποία είπε ότι ιστορικά αποτελούσε, χάρη στο λιμάνι της, «σπουδαίο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο» και τόνισε ότι μπορεί να ξαναγίνει «παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού».

Πρόσθεσε ότι «η πόλη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα», συμπληρώνοντας, ότι στο εξής σε κάθε ομιλία του θα προσκαλεί τους Τούρκους πολίτες να την επισκέπτονται. Επεσήμανε ότι «τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη έχει διπλασιαστεί, ενώ τριπλασιάστηκε σε όλη την Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι θα στηρίξει το αίτημα για πιο διευρυμένη αεροπορική, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως επίσης και θα παρακολουθήσει προσωπικά την προοπτική αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη.

«Όποιος δεν ξέρει την ιστορία της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να καταλάβει την ιστορία των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Μεσογείου, την ιστορία της ανθρωπότητας» τόνισε ο Τούρκος υπουργός, συμπληρώνοντας ότι δεσμεύεται θετικά απέναντι στην πρόταση, σε επόμενη επίσκεψη, να δώσει διάλεξη στο ΑΠΘ, με θέμα «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Θεσσαλονίκη».

Εθεσε θέμα τζαμιού
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο κ. Νταβούτογλου έθεσε στον κ. Μπουτάρη θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου.




Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι το θέμα του τζαμιού είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης και στη συνέχεια, στις δηλώσεις του, τον διαβεβαίωσε δημόσια ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους «για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί». Τόνισε δε ότι θα εργαστεί για την ανάδειξη της πολυπολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

«Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι οι Ελληνες μουσουλμάνοι πολίτες "απολαμβάνουν τους καρπούς μιας πολιτικής πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας, μιας μακροχρόνιας πολιτικής θετικών διακρίσεων, που, σε τελική ανάλυση, έχει καταστήσει την τοπική κοινωνία πρότυπο αρμονικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων".

Και τόνισε χαρακτηριστικά ότι "οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν έχουν ανάγκη αυτόκλητων συνηγόρων ή υπερασπιστών - είτε από το εξωτερικό, είτε μέσα από την Ελλάδα".

Επίσκεψη στο προξενείο
Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτοβλου επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, όπου έγινε δεκτός από τον τούρκο πρόξενο Χουσείν Οζτεμίρ. Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού κτίσματος, που έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.

«Ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που επισκέπτομαι την Ελλάδα είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι στο σπίτι του μεγάλου Ατατούρκ, που είναι ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας. Αυτό το μέρος που έχει το άρωμα και την ψυχή της βαθιάς οικογενειακής, σπιτικής κουλτούρας, μας δίνει έμπνευση και στο προξενείο μας. Αυτό το μέρος που έχει το αποτύπωμα ενός μεγάλου Τούρκου ηγέτη δίνει μεγάλη θέληση και δύναμη σε μένα και στη συνοδεία μου», έγραψε στο βιβλίο, ο κ. Νταβούτογλου.

Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο, ο κ.Νταβούτογλου επισκέφθηκε το γειτονικό καφέ «Πρίγκηπος» και ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες του και το προσωπικό, που πριν λίγους μήνες είχαν συμβάλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην εξωτερική περίφραξη του τουρκικού προξενείου, που είχε προκληθεί από ρίψη μολότοφ.

«Οι γείτονες πρέπει να προσέχουν ο ένας τον άλλον», τους είπε ο κ. Νταβούτογλου κι αφού τους ευχαρίστησε, τους προσκάλεσε να τους φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στο τουρκικό προξενείο ομάδα κυπρίων φοιτητών της ΠΕΟΦ διαδήλωσε ειρηνικά με πανό, στο απέναντι πεζοδρόμιο, φωνάζοντας συνθήματα για το κυπριακό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών το απόγευμα γευμάτισε σε εστιατόριο της πόλης, ενώ αναχωρώντας σταμάτησε για λίγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και συνέχισε για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Από την επίσκεψη Α. Νταβούτογλου στην Καβάλα

Προσευχή στο τζαμί της Παλιάς Μουσικής!!!
Με τον πλέον κατάλληλο συμβολισμό αποχαιρέτησε την πόλη ο τούρκος ΥΠΕΞ

Με ναμάζι (προσευχή) στον γυναικωνίτη του τζαμιού της Παλιάς Μουσικής έκλεισε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα. Αρχικά ο κ. Νταβούτογλου εισήλθε στο χώρο του τζαμιού και ξεναγήθηκε από τον αρχιτέκτονα της 12η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αργύρη Μπακιρτζή, ο οποίος τον ενημέρωσε τόσο για το τζαμί και τις αναστηλωτικές ενέργειες που έγιναν όσο και για την ανακάλυψη των ερειπίων της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που βρέθηκε στα θεμέλια του κτηρίου και η οποία αναδείχθηκε με το γυάλινο δάπεδο που έχει τοποθετηθεί. Μόλις ολοκληρώθηκε η ξενάγηση και οι περισσότεροι από την συνοδεία του έβγαιναν έξω, ο ίδιος κινήθηκε προς την κόγχη (μιχράμπ), ενώ η φρουρά του έβγαζε τους δημοσιογράφους έξω…

Εκείνη τη στιγμή η σύζυγος του που ήδη είχε ανέβει στον γυναικωνίτη του φώναξε να μεταβεί και εκείνος επάνω. Στην αρχή οι Τούρκοι δημοσιογράφοι νόμισαν ότι θα φωτογραφηθεί από τον μικρό ξύλινο εξώστη που υπάρχει και γι’ αυτό ετοίμασαν την φωτογραφική τους μηχανή. Ωστόσο μόλις ο κ. Νταβούτογλου εισήλθε στον γυναικωνίτη και ειδικά στον ιδιαίτερο χώρο που υπάρχει και χωρίζεται με πόρτα από τον υπόλοιπο, η φρουρά του έσπρωξε όλους τους παριστάμενους να βγούν έξω από το τζαμί, αν και ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός λόγος ασφάλειας που να δικαιολογεί ανησυχία για να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε ερώτησή μας προς τους άνδρες της ασφάλειας τους για το τι συμβαίνει και πρέπει να εκκενωθεί το τζαμί η απάντηση ήταν «μην ρωτάς και προχώρα»….

Ο κ. Νταβούτογλου έμεινε στο χώρο του γυναικωνίτη περίπου δέκα λεπτά φρουρούμενος από την σκάλα που οδηγεί επάνω προκειμένου να μην υπάρχει καμία πρόσβαση δημοσιογράφου στον χώρο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός πως πρόσφατα είχαμε το επεισόδιο με το σφαγμένο γουρούνι στην είσοδο του τζαμιού ο κ. Νταβούτογλου δεν πτοήθηκε γιατί έπρεπε να κάνει την συγκριμένη κίνηση η οποία έχει πολλούς αποδέκτες τόσο στην Καβάλα όσο και στην Τουρκία. Στην συνέχεια κατηφόρισε με πόδια προς την είσοδο της ρεσεψιόν του Ιμαρέτ ενώ στην πορεία προσπάθησε να χαιρετήσει και να δεχθεί ομοίως χαιρετισμό με κατοίκους της Παναγίας, μεταξύ των οποίων και με τον γνωστό αρχιτέκτονα Μπάμπη Τσουρουκίδη με τον οποίον και φωτογραφήθηκε στην είσοδο του σπιτιού του.

Ακολούθως ξεκινώντας να φύγει ο κ. Νταβούτογλου με τη συνοδεία του, στο ύψος του 5ου Γυμνασίου περίπου συναντήθηκε εντελώς τυχαία με μαθητές μειονοτικού γυμνασίου της Γλαύκης με επικεφαλής τον καβαλιώτη καθηγητή Γιάννη Τσέλιο. Στην προσπάθεια μας να τους φωτογραφίσουμε μας επιτέθηκε ο κ. Τσέλιος με την απειλή ότι «θα γίνει χαμός αν τολμήσει κανείς να φωτογραφίσει τα παιδιά»…. Ωστόσο η συνομιλία δεν ολοκληρώθηκε αφού κατέφθασε εκπρόσωπος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής που τους χαιρέτησε και συγχρόνως έκανε νόημα να σταματήσει το αυτοκίνητο του κ. Νταβούτογλου τον οποίον πλησίασε και του είπε «έχουν έρθει τούρκοι μαθητές για να σας χαιρετήσουν». Αμέσως ο κ. Νταβούτογλου κατέβηκε από του αυτοκίνητο και φωτογραφήθηκε με τους μαθητές χωρίς βέβαια να διατυπωθούν εκ νέου οι απειλές από τους καθηγητής τους. Ποιος ξέρει ίσως και για το λόγο αυτό και μόνο τα παιδιά να έκαναν το ταξίδι αυτό στην Καβάλα…
Νωρίτερα ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ιστορία της Καβάλας και τα μουσουλμανικά μνημεία της παλιάς πόλης και ξεναγήθηκε σε αυτά.

Ο κ. Νταβούτογλου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κατέλυσε προχθές το βράδυ στο ιστορικό ξενοδοχείο Ιμαρέτ, όπου έφτασε γύρω στο 1 μετά τα μεσάνυχτα με συνέπεια όσοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για να τον συναντήσουν να φύγουν άπραγοι καθώς ενημερώθηκαν ότι θα αργήσει. Χθες το πρωί, μετά το πρωινό ξεναγήθηκε στους χώρους του Ιμαρέτ όπου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρτια δουλειά που έγινε στην αναστήλωση του μνημείου. Στην συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μαζί με τη σύζυγό του και την πρόεδρο του Ινστιτούτου «Μεχμέτ Αλή», Άννα Μισιριάν – Τζούμα, περπάτησε στον κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης και επισκέφθηκε το κονάκι (σπίτι) του Μεχμέτ Αλί στη χερσόνησο της Παναγίας όπου δεσπόζει το επιβλητικό ορειχάλκινο άγαλμα του ιδρυτή του σύγχρονου αιγυπτιακού κράτους.

Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στο κονάκι το οποίο αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, δεδομένου ότι τόσο το Ιμαρέτ όσο και το κονάκι του Μεχμέτ Αλή αποτελούν ιδιοκτησία του Οργανισμού Αιγυπτιακών Βακουφιών. Στο χώρο εκεί έγινε και η ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων ανάμεσα στον κ. Νταβούτογλου και την κ. Μισσιριάν.

Ο κ. Νταβούτογλου και ο μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων που το συνόδευσαν πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Μεχμέτ Αλή και την σχέση που είχε με την Καβάλα. Επίσης ενημερώθηκαν για τους σκοπούς και τους στόχους του Ινστιτούτου. Η κ. Μισιριάν υπογράμμισε ότι το 2006 συστήθηκε το Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι με κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της έρευνας και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού. Ως πεδίο δράσης του Ινστιτούτου οριοθετήθηκε ο χώρος της ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Υπογράμμισε ότι η αναβίωση και η λειτουργία ενός μνημείου του Αραβικού Κόσμου στην σύγχρονη Ευρώπη έδωσε ώθηση στις προσπάθειες απόδειξης της δυνατότητας συμβίωσης των δύο πολιτισμών. Από την άλλη πλευρά, σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο από αυτό που σήμερα αποκαλούμε πολιτιστική σύγκρουση, η παρουσία και ενεργοποίηση φορέων που προάγουν τον διάλογο θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις αμφίδρομες σχέσεις ανάμεσα στους δύο κόσμους. Η αποδοχή της σημασίας και αξίας του Αραβικού πολιτισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση της Μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς, κατέληξε η κ. Μισιριάν.

Κατά την έξοδό του ο κ. Νταβούτογλου δέχθηκε το κέρασμα ενός κουραμπιέ από μια κάτοικο της περιοχής και έκανε δηλώσεις στα ελληνικά και τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση, το Δήμο Καβάλας και το Ινστιτούτο για τη διατήρηση και την προστασία της ιστορικής κληρονομίας που φανερώνει την κοινή ιστορία τριών λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Δηλώσεις Α. Νταβούτογλου
Παγκόσμια διάσταση στο ρόλο και τη λειτουργία του οικουμενικού πατριάρχη έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με δηλώσεις του από την Καβάλα, λίγο μετά την έξοδό του από το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ιδρυτής του σύγχρονου Αιγυπτιακού κράτους Μεχμέτ Αλή.

Ο κ. Νταβούτογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον τρόπο εκλογής του μουφτή στη Θράκη και αν αυτό το θέμα ήταν στη ατζέντα των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση δεν ήταν μόνο θέματα εσωτερικά της Ελλάδας καθώς σ’ ένα παγκοσμοιοποιημένο περιβάλλον λαμβάνουν διάσταση ως θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμπλήρωσε πάντως πως αυτό το θέμα δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και μπορεί να λυθεί μέσα στο πλαίσιο της φιλίας των δυο λαών. Ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε πως κατά την επίσκεψή του στη Ξάνθη και την Κομοτηνή από τη μουσουλμανική μειονότητα τέθηκε θέμα εκλογής του μουφτή. Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι μεμονωμένο θέμα της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά αποτελεί θέμα συνολικού διαλόγου μέσα στο πλαίσιο της θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτών.

Τόνισε ακόμα ότι ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας υπάρχουν καθορισμένα δεδομένα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης. Συμπλήρωσε επίσης ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να βρουν τη λύση μέσα στο πλαίσιο ενός φιλικού διαλόγου αλλά πάντα λαμβάνοντας υπόψη το σεβασμό στα εσωτερικά δεδομένα της χώρας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η χώρα του έχει κάνει σημαντικά βήματα προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ελληνορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είπε ότι πλέον τα μέλη της ιεράς Συνόδου έχουν την απόλυτη ελευθερία εκλογής του πατριάρχη τον οποίο η Τουρκία αποδέχεται και σέβεται. Θύμισε την επίσκεψη του αντιπρόεδρου της Τουρκίας στον οικουμενικό πατριάρχη όπου έγινε συζήτηση για τα προβλήματα της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, θύμισε την επιστροφή του Ορφανοτροφείου στην ιδιοκτησία του Πατριαρχείου και την παραχώρηση άδειας θα λειτουργία στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά.

Ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ακόμα ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη με τους οποίους όπως είπε συζήτησε τα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν τα δικαιώματά τους και την εκπαίδευση. Ο ίδιος είπε πως υποσχέθηκε ότι θα δοθεί λύση μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και παρατήρησε ότι πάντα μέσα από το διάλογο και τη γενικότερη συζήτηση λύνονται πολλά προβλήματα. 

Το μήνυμα του Αχμέτ


Όποιος δεν μείνει στο χαζοχαρούμενο και επιπόλαιο επίπεδο των δημοσίων σχέσεων και μελετήσει λίγο περισσότερο τα όσα συνέβησαν μέσα στις λίγες ώρες που έμεινε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα, δεν θα δυσκολευτεί να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα. Το πρώτο και σημαντικό είναι ότι ο κ. Νταβούτογλου δεν ήρθε απλά στην Καβάλα επειδή ήθελε κάπου να διανυκτερεύσει, ήρθε για να γνωρίσει το Ιμαρέτ και τα μουσουλμανικά μνημεία της Καβάλας
 
Όπως φαίνεται αυτό ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης που είχε με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Μωχάμεντ Άλη, Άννα Μισσιριάν, η οποία εδώ και χρόνια πασχίζει να αναδείξει το οθωμανικό κομμάτι της πόλης και της ιστορίας της. Γι΄ αυτό όλες οι κινήσεις του κ. Νταβούτογλου περιορίστηκαν στο τρίγωνο που ορίζεται από το Ιμαρέτ, το κονάκι του Μεχμέτ Αλί και το τζαμί της Παλιάς Μουσικής. Θαύμασε την ανακαίνιση που έγινε και σίγουρα λυπήθηκε πολύ που τόσα χρόνια μένουν αναξιοποίητα απλά ως χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος.

Αυτά που για μας είναι απλά «τουριστικές ατραξιόν» για να προσελκύσουμε τουρίστες για τον κ. Νταβούτογλου είναι εργαλεία της πολιτικής του. Βέβαια ερχόμενος στην Καβάλα ο κ. Νταβούτογλου είχε και κάτι άλλο στο μυαλό του, το οποίο και φυσικά δεν το συζήτησε γιατί δεν υπήρχε λόγος, αφού γνωρίζει και έχει κατανοήσει περισσότερο απ’ ότι εμείς δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι η Καβάλα κρατάει σε μεγάλο βαθμό το κλειδί των πετρελαίων του Βορείου Αιγαίου και δεύτερο ότι υπάρχει ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας το οποίο εμείς σε κάθε περίπτωση κάνουμε ότι μπορούμε για να το απαξιώσουμε.

Όσο καλλιεργημένος και μορφωμένος και να είναι ο κ. Νταβούτογλου, δεν μπορεί να κρύψει τον λύκο που κρύβει κάτω από την προβιά του αρνιού. Γι’ αυτόν η ιστορία δεν είναι μια ευγενική ενασχόληση για ανθρώπους που θέλουν να γεμίζουν δημιουργικά το χρόνο τους, αλλά είναι ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο το οποίο έχει τόση δύναμη που μπορεί να κινήσει ακόμη και βουνά. Θέλει λοιπόν η Καβάλα και ειδικότερα η χερσόνησος της Παναγίας να γίνει εξάρτημα της τουρκικής εξωτερικής  πολιτικής και για να το πετύχει αυτό θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει. Σύντομα θα δούμε το τουρκικό κράτος να χρηματοδοτεί και ανοιχτά – γιατί κρυφά ήδη γίνεται – ενέργειες που θα αναδεικνύουν το οθωμανικό παρελθόν της Καβάλας, θα τονίζει σε κάθε ευκαιρία την παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου της, γι’ αυτό και χθές ξεπερνώντας την όποια απέχθεια του προκαλεί η ιδέα του σφαγμένου γουρουνιού, έκανε ναμάζι (προσευχή) στο χώρο του τζαμιού της Παλιάς Μουσικής.

Επίσης θα δούμε σύντομα να διατυπώνεται και το αίτημα της λειτουργίας τζαμιού – ίσως αυτό της Παλιάς Μουσικής – για τουριστικούς και αναπτυξιακούς λόγους, αφού η «νουθεσία» για την ανάγκη ύπαρξής του θα συνοδεύεται και από προτάσεις τουριστικού και επενδυτικού χαρακτήρα…
Αυτά για την χθεσινή σύντομη αλλά ουσιαστική επίσκεψη, κάποιοι άλλοι δεν βλέπουν απειλή σε όλα αυτά αλλά μια ευκαιρία ανάπτυξης της Καβάλας. Κάνουν όμως ένα λάθος, το οποίο είναι γνωστό σε όλους τους εξωμότες, ότι οι Οθωμανοί ποτέ δεν έδιναν κάτι αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν στο δεκαπλάσιο. Όσα προβλήματα και αν έχει, όσο άδικο και σκληρό να είναι το ελληνικό κράτος, η λύση για κάποιους στην Καβάλα δεν θα πρέπει να είναι αυτή που επέλεξαν οι βυζαντινοί άρχοντες της Βιθυνίας τον 13ο και τον 14ο αιώνα, οι οποίοι για να κρατήσουν τις περιουσίες τους και να τις αυξήσουν, εξισλαμίστηκαν….
 

Το μήνυμα του Αχμέτ προς εμάς ήταν όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται.
 
Το δικό μας προς αυτόν όμως πόσο ξεκάθαρο ήταν;
 


Πηγή
1-2

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top