Select Menu

Η ΝΑΣΑ και ΔΕΚΑΔΕΣ καθηγητές ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ από την αύξηση της παγκόσμιας ηφαιστειακής νεφοκάλυψης και τις ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΓΩΝΙΕΣ. Πολλοί από αυτούς είναι επικεφαλής μεγάλων οργανισμών διεθνούς εμβέλειας.

Οι ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ είναι ΣΥΧΝΟ φαινόμενο, μόνο που παλιά δεν ήξεραν γιατί συννεφιάζει ξαφνικά ο ουρανός για μήνες και χιόνιζε το "καλοκαίρι". 
Οι υπερεκρήξεις ηφαιστείων σημειώνονται κάθε μερικές εκατοντάδες χρόνια, επομένως γνωρίζουμε ότι ΣYΝΤΟΜΑ θα έχουμε μια καινούργια. Οι δύο βασικοί υποψήφιοι- το Γέλοουστοουν στο Γουαϊόμινγκ και το Κάμπι Φλεγκρέι στη Νότια Ιταλία- παρακολουθούνται συστηματικά, κανείς όμως δεν γνωρίζει πότε θα εκραγούν. 


Μπορούμε όμως άραγε να προβλέψουμε τις ηφαιστειακές εκρήξεις;;[1]

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί αποτελούν απτές αποδείξεις ότι ζούμε σε έναν πλανήτη με κινούμενες τεκτονικές πλάκες. Επειδή τα περισσότερα ρήγματα και τα ηφαίστεια βρίσκονται κατά μήκος των ορίων των τεκτονικών πλακών, είναι σχετικά εύκολο να προβλέψουμε σε ποιες περιοχές του κόσμου θα σημειωθούν σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις. Δυστυχώς για τους ανθρώπους που ζουν κοντά σε αυτές τις περιοχές το να βρούμε το πότε θα σημειωθούν είναι πολύ πιο περίπλοκο.

Παρ΄ ότι τα ηφαίστεια δεν δίνουν πάντα τόσο εμφανή σημάδια, ακόμη και τα μικρότερα δείγματα μπορούν σήμερα να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη των εκρήξεών τους. Ανεπαίσθητες αλλαγές στον ήχο του ωκεανού χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς για την πρόβλεψη της έκρηξης του Πιτόν ντε λα Φορμαλέζ στη Νήσο Ρεϋνιόν του Ινδικού Ωκεανού τον Ιούλιο του 2006 και τον Απρίλιο του 2007. Επιστήμονες που παρακολουθούσαν τα χαμηλής συχνότητας σεισμικά κύματα που προκαλεί ο ωκεανός χτυπώντας τον βυθό είχαν παρατηρήσει ότι όταν επέκειτο μια έκρηξη τα ηχητικά κύματα που περνούσαν μέσα από τους θαλάμους του μάγματος επιβραδύνονταν. Με βάση αυτή την παρατήρηση, οι τοπικοί πληθυσμοί εκκενώθηκαν αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Η παρακολούθηση του καιρού μπορεί επίσης να βοηθήσει την πρόβλεψη. Το Παβλόφ, ένα ενεργό ηφαίστειο στη χερσόνησο της Αλάσκας, δραστηριοποιείται περισσότερο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Μια εξήγηση είναι ότι οι καταιγίδες που σημειώνονται αυτή την περίοδο προκαλούν άνοδο της στάθμης του νερού γύρω από το ηφαίστειο, πιέζοντας το μάγμα προς τα πάνω όπως σε ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας. Είναι πιθανόν η κλιματική αλλαγή να έχει παρόμοιες επιπτώσεις. Το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα αλλάξουν τα φορτία στα σεισμικά ρήγματα και στις πλαγιές των παράκτιων ηφαιστείων, αυξάνοντας τις πιθανότητες των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Ακόμη χειρότερη είναι η προοπτική μιας νέας ηφαιστειακής υπερέκρηξης. Η τελευταία, πριν από 75.000 χρόνια, είχε βυθίσει τη Γη σε έναν ηφαιστειακό χειμώνα εκατοντάδων ετών και είχε εξολοθρεύσει το 60% του ανθρώπινου πληθυσμού του πλανήτη.

Οι υπερεκρήξεις ηφαιστείων σημειώνονται κάθε μερικές εκατοντάδες χρόνια, επομένως γνωρίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε μια καινούργια. Οι δύο βασικοί υποψήφιοι- το Γέλοουστοουν στο Γουαϊόμινγκ και το Κάμπι Φλεγκρέι στη Νότια Ιταλία- παρακολουθούνται συστηματικά, κανείς όμως δεν γνωρίζει πότε θα εκραγούν. Ισως τελικά αυτό να είναι καλό, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για να τα εμποδίσουμε.

Η ανθρωπότητα επέζησε ΠΟΛΛΩΝ ηφαιστειακών χειμώνων και παγετωδών περιόδων χάρη στην ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ, τον ειρηνικό έλεγχο των γεννήσεων και την ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ! Ας μην περιμένουμε τους εγωμανείς για να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τα παιδιά στην ευέλικτη αιγοτροφία!

Πάντως κανένας τους δε φαίνεται να καταλαβαίνει την κατεπείγουσα ανάγκη αποκέντρωσης και αναδασώσεων ΠΑΝΤΟΥ.

Δείτε επίσης τα παρακάτω σχετιζόμενα βίντεο.
Οι καθηγητές που υπογράφουν την εν λόγο μελέτη:
1. Don Easterbrook, Dept. of Geology, Western Washington University.
2. Syun Akasofu, Geophysics, University of Alaska.
3. Prof. Mojib Latif, Kiel University, Germany.
4. Dr. Noel Keenlyside from the Leibniz Institute of Marine Sciences at Kiel University.
5. Anastasios Tsonis, Head of Atmospheric Sciences Group University of Wisconsin.
6. Dr. Kyle Swanson , University of Wisconsin-Milwaukee.
7. William M Gray, Dept of Atmospheric Sciences, Colorado State University.
8. Henrik Svensmark , Professor DTU, Copenhagen.
9. Jarl R. Ahlbeck, D.Sc., AboAkademi University, Finland.
10. Dr. Alexander Frolov, Head of Russia’s state meteorological service Rosgidromet.
11. Dr. Tishkov, deputy head of the Geography Institute at Russian Academy of Science.
12. Mike Lockwood, Space Environmental Physics, University of Reading, UK.
13. Dr. Oleg Pokrovsky, Voeikov Main Geophysical Observatory.
14. Girma Orssengo, b.Tech, PhD.
15. Nicola Scafetta, PhD.
16. Dr William Livingston, astronomer  & solar physicist.
17. Dr Matthew Penn, astronomer &  solar physicist.
18. Joe d’Aleo, Executive Director of Certified Consultant Meteorologists.
19. Harry van Loon, Emeritus at NCAR and CORA.
20. Roland Madden, Senior scientist at NOAA, Deputy Head of Climate analysis.
21. Dave Melita, Head Meteorologist at Melita Weather Associates.
22. William M Gray, Dept of Atmospheric Sciences, Colorado State University.
23. Dr. David Archibald, Australia, environmental scientist.
24. Dr Habibullo Abdussamatov, Head of Space Research, Lab of Pulkov Observatory.
25. Dr Fred Goldberg, Swedish climate expert.
26. Dr. George Kukla, Czechoslovakian Academy of Sciences.
27. Peter Clark, Professor of Geosciences at OSU.
28. James Overland, NOAA.
29. Dr. Theodore Landscheidt.
30. Piers Corbyn, Astrophysicist.
 


Αναγνώστης
[1]© 2008 Νew Scientist Μagazine,
Reed Βusiness Ιnformation Ltd.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top