Select Menu


Τη θέση του ΚΚΕ ότι ο όρος Μακεδονία έχει γεωγραφικά και όχι εθνοτικά χαρακτηριστικά επανέλαβε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της σε εφημερίδα στην ΠΓΔΜ, λέγοντας πως το σημαντικότερο ζήτημα δεν είναι εκείνο της ονομασίας αλλά «η ύπαρξη εγγυήσεων για το αμετάβλητο και την ασφάλεια των συνόρων και η...αποκήρυξη όποιων εδαφικών και αλυτρωτικών βλέψεων και ισχυρισμών από όπου και εάν προέρχονται».

Η κ.Παπαρήγα αναφέρει ότι το ΚΚΕ, αμέσως μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, έχει υποστηρίξει ότι ο όρος «Μακεδονία» ή κάποιο παράγωγο αυτού, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη λύση για το θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο όμως μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για την αποφυγή διαφόρων λανθασμένων εντυπώσεων και ισχυρισμών. Η ίδια σημειώνει ότι από τη στιγμή που η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας διαιρέθηκε με τους βαλκανικούς πολέμους, κανείς δεν μπορεί να έχει το αποκλειστικό προνόμιο της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του. «Για εμάς ο όρος Μακεδονία έχει καθαρά γεωγραφικά χαρακτηριστικά και όχι εθνοτικά. Η Μακεδονία μπορεί να γίνει αντιληπτή ως μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή στην οποία ζουν διάφορες εθνότητες»,συμπλήρωσε.

Σε αναφορά του περιοδικού «Πούμπλικα» ότι στην Ελλάδα «υπάρχουν πολίτες οι οποίοι λένε ότι είναι "Μακεδόνες", όμως δεν έχουν το δικαίωμα να προσδιορίζονται ως τέτοιοι και να μιλούν τη γλώσσα τους», η κ.Παπαρήγα σημειώνει: «Στην Ελλάδα υπάρχουν και κάποιοι σλαβόφωνοι. Αυτοί είναι Έλληνες πολίτες (κάποιοι από αυτούς έχουν σλαβική καταγωγή) και πρέπει να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση». Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ είναι «κατά των όποιων διακρίσεων προς αυτούς τους ανθρώπους και αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό» συνέχισε, λέγοντας: «Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι είναι δίγλωσσοι και λόγω εσωτερικής μετανάστευσης, μεικτών γάμων και άλλων παραγόντων ζουν διάσπαρτοι σε διάφορα τμήματα....».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top