Select Menu


Συγχωνεύσεις και καταργήσεις 300 και πλέον σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες, με κριτήρια, που όπως επέμεινε η Άννα Διαμαντοπούλου είναι καθαρά παιδαγωγικά και όχι οικονομικά.


«Δεν υπάρχει καµία αναφορά στο Μνηµόνιο σε οτιδήποτε που να αφορά συνενώσεις ή επιλογές για θέµατα σχολείων ή πανεπιστηµίων. Απολύτως καµία. Δεν έχουµε καµία δέσµευση», τόνισε µε έµφαση η υπουργός Παιδείας σε σύσκεψη-ηµερίδα που είχε τη Δευτέρα µε δηµάρχους και περιφερειακούς διευθυντές, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Η υπουργός Παιδείας προσδιόρισε ότι για τα γυµνάσια και τα λύκεια ιδανικό µέγεθος για τις µεγάλες πόλεις είναι τα 12-15 τµήµατα. «Βεβαίως, ο αριθµός των µαθητών ανά τµήµα δεν αλλάζει πουθενά. Δεν υπάρχει καµία περίπτωση να στοιβαχτούν µαθητές σε τµήµατα» είπε και σηµείωσε ότι από τον Σεπτέµβριο θα υπάρχει και Καρτέλα Σχολείου, η οποία θα περιλαµβάνει στοιχεία, όπως αριθµός µαθητών, εκπαιδευτικών, ώρες διδασκαλίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηµατά ανέφερε ότι ακόµα ένας στόχος είναι το σχολείο να µένει πλέον ανοιχτό όλη την ηµέρα, στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης. «Το πρωί θα εκπαιδεύει τα παιδιά και το απόγευµα θα παρέχει γνώσεις στους ενήλικες» είπε.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν πολλά παραδείγµατα σχολείων που βρίσκονται σε µικρή απόσταση µεταξύ τους, ενώ έγινε λόγος και για κατασπατάληση δηµόσιου χρήµατος στις µεταφορές των µαθητών. Το 2005 το κόστος µεταφορών ήταν 105 εκατ.ευρώ, ενώ το 2009 έφτασε τα 260 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, από την πλευρά των εκπαιδευτικών, των δημάρχων, των γονέων και των μαθητών η υποδοχή των προτάσεων είναι διαφορετική, καθώς η πλειονότητά τους λέει «όχι» στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στην εκπαίδευση.

Μάλιστα, τη Δευτέρα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο εκπαιδευτικοί που αντιδρούν στις συγχωνεύσεις υποστηρίζοντας ότι θα οδηγηθούµε σε σχολεία τύπου Γκράβας µε 700 και πλέον µαθητές. Μάλιστα µερικοί από αυτούς εισέβαλαν στην αίθουσα όπου γινόταν η σύσκεψη, άπλωσαν πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήµατα κατά των συνενώσεων και του ΔΝΤ. Ορισµένοι δήµαρχοι αντέδρασαν φωνάζοντας στους εκπαιδευτικούς να αποχωρήσουν από την αίθουσα και να επιστρέψουν στα µαθήµατά τους.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top