Select Menu


Του απεσταλμένου μας στη Λευκωσία Νεκτάριου Β. Νώτη

Την ώρα που ένα από τα βασικά ζητούμενα στην ελληνική οικονομία είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων…

Την ώρα, που οι επενδύσεις αυτές είναι απόλυτα αναγκαίες στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία…

Την ώρα, που η τρόικα πιέζει για την ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των ψηφισθέντων νόμων… η γραφειοκρατία, η τυπολατρία και η διαφθορά φαίνεται ότι είναι βαθιά ριζωμένες και κρατούν καλά σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και στον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους ξένους επενδυτές.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό, που περιγράφει στο Capital.gr ο Dr Saleh Jallad, αντιπρόεδρος της Consolidated Contractors Company, εταιρία με παρουσία στην Ελλάδα. Ο κ. Jallad υποστηρίζει ότι πριν από ένα μήνα προσπάθησε να φέρει στη χώρα μας ομάδα Αράβων υποψήφιων επενδυτών, οι οποίοι όμως δεν κατάφεραν τελικά να έρθουν. Ο λόγος; Το προξενείο μας δεν τους εξέδωσε βίζα! Τι ακριβώς συμβαίνει;

Με βάση τη συνθήκη Σένγκεν, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την έκδοση του συγκεκριμένου εντύπου σε υπηκόους χωρών, που δεν την έχουν υπογράψει. Η λίστα των λόγων, βάση των οποίων μπορεί να μην εκδοθεί η βίζα, είναι τόσο μακροσκελής, ώστε η άρνηση μπορεί να προκύψει ακόμα και αν η φυσιογνωμία του θεωρηθεί «ύποπτη» από τον αρμόδιο υπάλληλο. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι ανά τον κόσμο Έλληνες διπλωμάτες να ενεργούν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με περισσή σχολαστικότητα, σε ό,τι αφορά το γράμμα του νόμου και, είτε να μη εκδίδουν βίζα, είτε –όταν εγκρίνουν την έκδοση– αυτή να χορηγείται μετά από δύο και τρεις εβδομάδες. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κυκλωμάτων και επιτηδείων, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι έξω από προξενεία και προσφέρουν με το αζημίωτο ταχύτατη διεκπεραίωση της σχετικής υπόθεσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Ιταλία ή την Ισπανία, να πάρουν τη βίζα από εκεί, όπου οι διαδικασίες είναι πολύ πιο ευέλικτες, και στη συνέχεια να έρθουν στη χώρα μας!

Το πρόβλημα με την έκδοση βίζας περιέγραψε ο κύριος Jallad στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της ημερίδας Go Intenational, που διοργάνωσε η Eurobank στη Λευκωσία, παρουσία του υφυπουργού εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη.

Το Capital.gr απευθύνθηκε στον κύριο Κουβέλη για το θέμα. Ο υφυπουργός δήλωσε ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί, προσθέτοντας ότι δίνονται ήδη κατευθύνσεις στα προξενεία να διευκολύνουν τις διαδικασίες, ενώ είπε ότι εξετάζεται και η περίπτωση του outsourcing… να δοθεί, δηλαδή, σε ιδιωτική εταιρία η διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάει κανείς ότι το πρόβλημα αφορά όχι μόνο στους υποψήφιους επενδυτές, αλλά και σε τουρίστες, που επιθυμούν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top