Select Menu


«Πράσινο φως» για τη διέλευση των δύο ιρανικών πολεμικών πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ έδωσε η Αίγυπτος, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA της Αιγύπτου την Παρασκευή. Το Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή ως «προκλητική».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι το Κάιρο ενέκρινε τη διέλευση των πλοίων, αφού ζήτησε και δέχθηκε εγγυήσεις ότι αυτά δεν θα μεταφέρουν όπλα ή πυρηνικά ή χημικά.

Νωρίτερα, πηγή των δυνάμεων ασφαλείας είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι «η Αίγυπτος συμφώνησε να αφήσει τα δύο ιρανικά πλοία να διέλθουν από τη Διώρυγα του Σουέζ».

Πηγές στο αιγυπτιακό Υπουργείο Άμυνας είχαν πει ότι το Ιράν ζήτησε από τη χώρα να επιτρέψει στα πολεμικά του πλοία να διέλθουν από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Τα πολεμικά πλοία βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, μετέδωσε η κρατική ειδησεογραφική υπηρεσία EgyNews. Η πηγή ανέφερε ότι το υπουργείο εξετάζει το αίτημα αυτό.

Το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι κατέθεσε επίσημο αίτημα στο Κάιρο, ωστόσο, η Αρχή διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ δήλωνε πως δεν έχει επίσημη έγκριση από τις αιγυπτιακές Αρχές για τη διέλευση των δύο πλοίων.

Η Αίγυπτος αρνήθηκε την Πέμπτη ότι ιρανικά πολεμικά πλοία είχαν περάσει από τη διώρυγα του Σουέζ στη διάρκεια της νύχτας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις κινήσεις των δύο πλοίων. «Το Ιράν δεν έχει και το πιο σπουδαίο ιστορικό υπεύθυνης συμπεριφοράς στην περιοχή» δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια πτήσης από την Καλιφόρνια στο Όρεγκον.

Μετά τις πληροφορίες για τα σχέδια του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως «επαναλαμβανόμενες ιρανικές προκλήσεις».

Εάν τα πλοία περάσουν από τη Διώρυγα, τότε αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1979 που ιρανικά πολεμικά πλοία θα διέλθουν από το Σουέζ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars πρόκειται για το σκάφος εφοδιασμού Kharg, 33.000 τόνων, και τη φρεγάτα Alvand. Και τα δύο σκάφη είναι βρετανικής κατασκευής. Το Kharg έχει πλήρωμα 250 ανδρών και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και τρία ελικόπτερα ενώ το Alvand είναι εξοπλισμένο με τορπίλες και πυραύλους.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top