Select Menu


Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Θύελλα πολιτικών και όχι μόνο αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της συμμετοχής των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με αιχμή του δόρατος την ακυρότητα ή όχι των εκλογών της αυτοδιοίκησης του περασμένου Νοεμβρίου.

Η ηλιοθεραπεία πριν από τις....
εκλογές είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη;
Η κυβέρνηση, διαλέγοντας υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, υπογράμμισε μέσω του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή ότι οι κρίσεις περί αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου έχουν ως πλατφόρμα ιδεολογική προσέγγιση που συνδέει την ιθαγένεια με το θέμα της συγγένειας αίματος.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα κριθεί στην Ολομέλεια του Σώματος και ότι δεν συντρέχει σε καμία περίπτωση ζήτημα ακύρωσης των δημοτικών εκλογών.

Ιδεολογική κατεύθυνση

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, τόνιζαν στην «Ε» ότι με τη φράση «συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση» εννοούνται ακροδεξιές αντιλήψεις, οι οποίες θέτουν θέματα φυλετικής καθαρότητας. Παρόμοια ιδεολογική προσέγγιση στο θέμα πραγματοποίησαν χθες και τα κόμματα της Αριστεράς (βλέπε παραπλεύρως).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ, η μέριμνα για τη διαφύλαξη της εθνικής ομοιογένειας περιέλαβε και τη θέσπιση δικαίου ιθαγένειας, του οποίου οι ρυθμίσεις βασίζονταν κατ' αρχήν στο σταθερό κριτήριο του δικαίου του αίματος, δηλαδή την καταγωγή από Ελληνες γονείς.

Η απόφαση πυροδότησε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για δικαίωση των θέσεών του κατά την ψήφιση του νόμου τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ν.Δ. για ασυνέπεια θέσεων, δεδομένου ότι τότε είχε ψηφίσει υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου.

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έλαβαν μέρος 12.000 μετανάστες, από τους οποίους περίπου 10.000 ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών και 2.500 ομογενείς, παρά το γεγονός ότι είχαν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής γύρω στα 150.000 άτομα.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών δήλωναν με έμφαση ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, ακόμη και αν η Ολομέλεια του ΣτΕ αποδεχτεί την πρόταση του Δ' Τμήματος. Κι αυτό γιατί, για να επανεξετασθεί ή να ακυρωθεί συγκεκριμένη εκλογή σε δήμο, θα πρέπει να έχει κατατεθεί ένσταση για το συγκεκριμένο θέμα, εν προκειμένω τη συμμετοχή των αλλοδαπών στις εκλογές, εντός προθεσμίας 60 ημερών από την 7η ή 14η Νοεμβρίου (η προθεσμία αυτή έχει παρέλθει). Επίσης, πρέπει το δικαστήριο να κρίνει ότι η συμμετοχή των αλλοδαπών ήταν καθοριστική για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος, ότι δηλαδή ο αριθμός των αλλοδαπών θα πρέπει να μπορεί να επηρεάσει με απόλυτους αριθμούς το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, σε επίπεδο πολιτικό, οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι κανένα κόμμα εκτός από τον ΛΑΟΣ δεν είχε θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας ως προς τη δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αλλοδαπών στη συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή. Μάλιστα, αναφερόταν σε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είχε ταχθεί τότε υπέρ της ψήφου των μεταναστών.

Μιλώντας για το θέμα ο κ. Παυλόπουλος, αφού χαρακτήρισε «ανακριβείς» και περιττές αυτές τις υπενθυμίσεις, κατηγόρησε για αμηχανία την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «έσπευσε» να χορηγήσει πολιτικά δικαιώματα σε αλλοδαπούς-υπηκόους τρίτων χωρών, την ίδια στιγμή που αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει στοιχειωδώς το Σύνταγμα και να δώσει το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές στους Ελληνες που ζουν έξω από την επικράτεια.

Αντίθετη η Ν.Δ.

Επί της ουσίας, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. δήλωσε ότι υποστηρίζει τη δυνατότητα παραχώρησης τέτοιων εκλογικών δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς που υπάγονται στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, αλλά είχε επικρίνει σφόδρα την ανεξέλεγκτη και ευθαίρετη επέκταση των δικαιωμάτων αυτών σε πλειάδα λοιπών αλλοδαπών, πράγμα που οδήγησε στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία ταυτόχρονα θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων που αφορούν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας.

Από τη Ν.Δ., ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Χρήστος Ζώης κατηγορεί την κυβέρνηση για επιπολαιότητα και υπογραμμίζει ότι το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα συμμετοχής των ομογενών στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετο στη συμμετοχή μη Ελλήνων πολιτών σε αυτές, με εξαίρεση τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης καλεί την κυβέρνηση να μην επιχειρεί να τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη κατά την περαιτέρω κρίση της, την κατηγορεί ότι προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για αντισυνταγματικότητα και δηλώνει ότι η Ν.Δ. δεσμεύεται να καταργήσει αυτόν το νόμο μόλις ο ελληνικός λαός τής αναθέσει με την ψήφο του τη διακυβέρνηση του τόπου.

enet.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top