Select Menu

Τις  τελευταίες μέρες δέχτηκα αρκετά μυνήματα που αναφέρανε πρόβλημα στην ανάγνωση άρθρων του ιστολογίου μας, χρησιμοποιώντας τον περιηγητή Internet Explorer. Μετά απο αρκετό ψάξιμο και επικοινωνία με το blogger, το πρόβλημα φαίνετε να είναι αποκλειστικά στον περιηγητή της Microsoft Internet Explorer. Έτσι κι εγώ αποφάσισα να προβώ σε μια σύγκριση-ενημέρωση για τους υπόλοιπους διαθέσιμους περιηγητές.

1. Internet Εxplorer
Η φράση ''friends do not let friends use Internet explorer'' που σημαίνει ότι ο φίλος δεν αφήνει τον φίλο του να χρησιμοποιεί ΙΕ τα λέει όλα πιστεύω...Μακράν ο χειρότερος περιηγητής του διαδικτύου με τα κολλήμματά του και τις μαύρες τρύπες ασφαλείας να είναι συχνό φαινόμενο. Πραγματικά ούτε στον εχθρό μου δεν θα το συνιστούσα...

2. Mozilla firefox


Aνοιχτού κώδικα περιηγητής που γράφεται από το Mozilla Foundation, αξιόπιστος με αρκετά καλή ασφάλεια και σχεδιασμό, δεν είναι τυχαία δεύτερος στο μερίδιο αγοράς (περίπου 25% των χρηστών).

3. Apple safari
Βγήκε το 2003 από την Apple ως δώρο-έκπληξη με το λειτουργικό της. Τώρα πια ειναι προκαθορισμένος browser και υπάρχει μέχρι και στα iPhone. Ήταν τρίτος με 4,46% πριν βγεί στην αγορά το Google chrome.

4. Google chrome
Βήκε ως beta το Σεπτέμβρη του 2008. Όπως και η μηχανή αναζήτησης Google, φημίζεται για τη λιτότητα και την ταχύτητά του, ενώ βασίζεται σε open source project, το chromium. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια κατάφερε να φτάσει στην τρίτη θέση και ν' αφήσει το στόμα μας ανοιχτό.

5. Comodo dragon


Ίδιος σαν 2 σταγόνες νερό με τον Chrome, διότι στηρίζεται στο chromium. Η διαφορά όμως ειναι στην ασφάλεια: Αν η Google κάνει tracking στους χρήστες Chrome και ο καθένας έχει ένα μοναδικό αριθμό, ο Comodo δεν κάνει τέτοιο πράγμα. Δεύτερο, η Comodo τον παρουσιάζει ως τον πιο ασφαλή της αγοράς, συν ότι παίρνει και και τα google exntesions (σαν τα add-on του Firefox).

6. Opera

H Opera είναι ένας ισσοροπημένος browser, συμβατός με όλα τα λειτουργικά συστήματα και τον χρησιμοποιεί και ο Webmaster. Μπαίνει σε Windows, Linux, FreeBSD, Solaris, Windows Mobile, απλά mobile, ακομα και Nintendo ds και wii! Τα έχει όλα εξ' αρχής, ακόμα και λειτουργία proxy για όσους έχουν αργές ταχύτητες. Έχει το μισό τοις εκατό της αγοράς (αν και οι κρυόκωλοι της Ρωσσίας τον χρησιμοποιούν σε ποσοστό 14 έως 17 τοις εκατό).

Τώρα που τά 'παμε και τα συμφωνήσαμε, πάμε να δούμε και τα 4 σημεία για τους browsers: Εμφάνιση, απόδοση, ασφάλεια, χαρακτηριστικά.

1. Εμφάνιση

Αν και αυτό το θέμα είναι υποκειμενικό, μου φαίνεται πως ο Chrome πληρεί τα περισσότερα γούστα. Με πολύ μίνιμαλ εμφάνιση αλλά ταυτόχρονα λειτουργική για τις απλές ανάγκες των κοινών θνητών, η μηχανή Chromium έχει δουλέψει πολύ καλά. Ειδικά τώρα τελευταία που πρόσθεσαν και τα νέα θέματα, σε εμφάνιση για μένα έρχεται πρώτος μετά τον Firefox.

2. Απόδοση

Εδώ μιλάνε μόνο τα νούμερα. Με μια πολύ απλή δοκιμή, δηλ. άνοιγμα μιας σελίδας στον ίδιο υπολογιστή, οι browsers χρειάζονται διαφορετικούς χρόνους. Νάτοι λοιπόν:



Ο safari σε αυτόν τον τομέα φαίνεται να κερδίζει. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο I.E. απλά δεν υπάρχει!

3. Ασφάλεια

Θεωρητικά, Chromium/Firefox/I.E. Έχουν τους ίδιους μηχανισμούς προστασίας. Σε κανέναν από τους 3 δε λείπει κάτι. Πρακτικά όμως, οι Chromium έρχονται πρώτοι με διαφορά.

4. Χαρακτηριστικά

Ο πιο προσεγμένος περιηγητής φαίνεται να είναι η Opera. Σου δίνει άπειρες δυνατότητες που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Οι περισσότερες όμως είναι τελείως άχρηστες σ' εμάς—τους κοινούς θνητούς, που δεν ξέρουμε τα mouse gestures. Οπότε, θα βάλουμε την ερυθροαλεπού (Firefox) στην πρώτη θέση, που έχει άπειρες ρυθμίσεις και που μπορεί ο καθένας να επιλέξει ποια απ' αυτά θέλει να του βαραίνουν το surfing και ποιά όχι.




Προσωπικά χρησιμοποιώ τον Firefox  (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ: http://www.mozilla.com/el/firefox/) και το Google Chrome  (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ: http://www.google.com/chrome?hl=el) απο τους οποίους δεν έχω κανένα παράπονο. Πραγματικά συμβουλέυω όλους όσους χρησιμοποιείτε ακόμα Internet Εxplorer να δοκιμάσετε την μετάβαση σε έναν εκ των παραπάνω δύο περιηγητών και πιστέψτε με...δεν θα χάσετε...


Λόγιος Ερμής

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top